Jak se svou dcerou oslavit první menstruaci

První menstruace je velkou událostí jak pro dívku samotnou, tak pro její maminku a případně samozřejmě celou rodinu. A tato speciální příležitost si zaslouží speciální oslavu, rituál k přivítání mezi ženy. Máš dcerku a zajímá tě, jak takový rituál probíhá, co při něm můžete společně zažít a zda by to bylo pro vás zajímavé? Pak je tento článek právě pro tebe.

Slovem menarche (z řeckého „měsíc“ a „začátek“) je označována první menstruace a začátek prvotního menstruačního cyklu u dívek. Lze je považovat za hlavní událost dívčí puberty, takovou iniciaci do ženství, signál o počátku plodného období v životě mladé ženy. . Průměrný věk dívek při menarche bývá uváděn kolem 12. a 13. roku, s tím, že rozmezí, kdy menarche nastává je mezi 10. a 15. rokem věku. Ale i jiná období mohou být naprosto v pořádku.

Rituál menarche jako ukotvení v ženství

Rozhodně je to důležitý mezník v ženském životě a je skvělé jej oslavit. Rituál menarche je uctění ženy, která prochází bránou z dětství do ženství. Dívka, která jej prožije, z něj může čerpat sílu a hluboké ukotvení po celý svůj další život. Odnese si z něj pocit sounáležitosti, propojení s ostatními ženami a podporu na svou další cestu. Její ženství díky tomu může krásně a spokojeně rozkvétat. Je samozřejmě skvělé, když se povede připravit rituál k menarche právě v době, kdy dívka první menstruaci má, ale stejně tak jej lze prožít i zpětně. Rituály nám pomáhají vědomě přejít z jedné životní etapy do druhé a právě proto je v tomto momentě první menstruace tak krásné si ho projít. Díky životním rituálům s vděčností opouštíme to, co je již minulostí, a do další etapy vcházíme s podporou a odhodláním.

Ať to prožije lépe než já

Vzpomeň si nyní na svou první menstruaci. Jak jsi ji prožívala? Měla jsi o ní dostatek informací? A co otázka hygienických pomůcek, věděla jsi o nich něco už dopředu? Byla ti menstruace představena jako dar ženství nebo jako něco nepříjemného a obtěžujícího? Nebo byla dokonce ve tvé rodině tabuizovaná a ty sis musela informace hledat u kamarádek nebo v časopisech pro mládež? Dostala jsi k první menstruaci dáreček od rodičů? Když v kruhu žen na první menstruaci vzpomínáme, velmi často se objevují podobné příběhy, které k oslavám a rituálu mají hodně daleko. Proto si pak my mámy přejeme s našimi dcerami rituál menarche prožít: aby to ony měly hezčí a příjemnější, než jsme to měly my. I tady je ale dobré nepřenášet na dcery naše vlastní nenaplněná očekávání a nenutit je podvědomě k něčemu, co by si samy nevybraly. Dospívající dívka touží být především slyšená a uznaná, proto je dobré se jí zeptat, jak by ona sama chtěla svou první menstruaci oslavit (a jestli vůbec), a zda by rituál pro ni byl tím pravým. Pokud ty sama cítíš, že bys chtěla svou menstruaci oslavit, dopřej si rituál menarche zpětně. O průběhu a atmosféře jednoho takového rituálu se můžeš dočíst ZDE.

Před rituálem

Na očekávanou první menstruaci se s dcerou můžete připravit předem. Pokud o to bude mít zájem, mluv s ní otevřeně o všem, co menstruace pro ženu představuje, o darech, které přináší. Povídej jí o cykličnosti, různých možnostech v oblasti hygienických pomůcek, o svých vlastních zkušenostech. Můžeš jí s lehkostí a v dobrém povyprávět o tvé první menstruaci a jak jsi to období sama prožívala. Díky tomu své dceři nejen vhodným způsobem poskytneš mnoho informací, které potřebuje vědět, ale ještě to prohloubí váš vzájemný vztah, protože se jedná o ryze ženské a intimní téma. Kdo jiný by ji do něj měl zasvětit, než ta nejbližší a první žena v jejím životě? Nejdůležitější je tady zmínit to, že odpovídáme už malým dětem na jejich mnohdy všetečné otázky otevřeně. Když se vás budou děti ptát na krev, na intimní partie, na milování, na menstruační pomůcky… s čýmkoliv za vámi přijdou, adekvátně věku a pravdivě odpověz.

Jak rituál menarche uspořádat?

Podoba samotného rituálu už je jen na vás dvou. Pokud si tvá dcera žádnou větší oslavu nepřeje, možná ocení, když si spolu naplánujete den jen pro vás dvě, kdy vyrazíte třeba na nákupy a/nebo do kavárny. Krásným dárkem, který jí bude její menarche navždy připomínat může být šperk – náušnice nebo prstýnek? Dárek k oslavě ženství může dívka dostat i od tatínka. Pro dospívající dívky bývá uznání a přijetí od táty ohromně důležité a sebevědomí posilující.

Pokud víš, že by o větší oslavu nebo rituál stála, můžeš ho pro ni připravit s dalšími ženami z rodiny nebo s kamarádkami. Je dobré se dívky zeptat, koho chce na rituálu mít, jestli tam mají být jen ženy a jaké, nebo třeba i tatínek, sourozenci. Prostor, ve kterém rituál proběhne, by měl být příjemný a bezpečný. Doprostřed místnosti si připravte na zem oltář, který může být ozdoben svíčkami, květinami, červenými látkami, soškami, kameny apod. Do kruhu můžeš také přidat fotky dcery od miminka až po slečnu. Rituál se dá uspořádat v zahradě nebo jinde venku, jen by mělo být zajištěno bezpečné a nerušené prostředí ke sdílení a hlubokým prožitkům.

Na začátku rituálu si příjemně dosedneme, naladíme se na výjimečnou chvíli. Může to být jen tím, že se chytneme všichni za ruce a na chvíli zavřeme oči. Dalším krokem bývá sdílení v kruhu žen, v tzv. „červeném stanu”, kdy se vypráví příběhy související s menstruací a ženstvím. Dívku pak náležitě opečujte a požehnejte jí. Můžete ji například společně namasírovat nebo vetkat do vlasů červené stuhy a do ucha jí šeptat požehnání. Jako maminka můžeš své dceři namasírovat nohy a požehnat jí. Můžete zpívat kruhové písně a tančit nebo společně vyrábět a tvořit něco, co pak nově iniciované ženě zůstane na památku. Namalujte jí hennou na tělo krásné ornamenty. Anebo dceři napiš dopis, kde vyzdvihneš všechny chvíle, kterými již v životě prošla a co ji posunulo, anebo oceníš její dary a jedinečnost.

Samotný přechod může vypadat například tak, že připravíte dívce uličku – špalír. Vstupuje jako dívka, prochází si špalírem a zvědomuje si, že teď vstupuje do další etapy svého života. Na konci uličky ji může čekat její máma, která jí v této fázi rituálu předá dárek symbolizující vstup z bílé nevinnosti do ženskosti (například červený šátek nebo celou „menstruační krabičku“, kde má dívka mnoho souvisejících dárečků). K závěrečné oslavě si dopřejte i bohaté pohoštění.

Možností, jak rituál menarche uspořádat je mnoho. Každý rituál je originální. V tomto článku jsem ti představila jednu z možných variant, ale neboj se experimentovat, zapojit vlastní představivost a využít do něj něco jedinečného, co víš, že má tvá dcera ráda a co ocení.

Jestliže cítíš, že bys raději přenechala organizaci a zajištění rituálu na nějaké ženě, která jimi provází, a jen si se svou dcerou celou oslavu v klidu užila, i to lze. V rámci projektu Alchymie ženy organizujeme pobyty pro Mámy a dcery, a maminky, které jimi se svými dcerami prošly, nám sdílejí nádherné a posilující prožitky. Často říkají, že pro ně bylo zásadní si uvědomit, že doma již nemají malou holčičku, ale že společně přecházejí do další etapy vztahu mámy a dcery. Z prožitého rituálu mohou čerpat obě dvě. A projít si celým večerem i jako osmiletá, devítiletá dívka, kterou pravá oslava menarche teprve čeká, ale už teď je do kruhu přizvaná a může se učit, to bývá hodně silné a prospěšné. Ne vždy s námi chtějí dívky už v pubertálním věku na podobné akce vyrážet. A tak si to užijme co nejdříve. A právě v období puberty, kdyby přišly náročnější chvíle, už náš vztah má pevný základ a máme se o co spolu opírat, abychom i tyto bouře přestály.

Více o rituálech, ženské cykličnosti, menstruaci a podobných tématech najdeš také v Deníku mámy a dcery.

Připravila jsem pro tebe také dárek zdarma, SERIÁL PRO MÁMY A DCERY, kde najdeš 3 inspirativní videa, jejichž obsah můžeš ihned aplikovat ve vašem mámodcerovském vztahu. Jedním z témat je také první menstruace a jak citlivě a otevřeně o ní se svou dcerou mluvit, i když sama nemáš zrovna příjemnou zkušenost, protože tě nikdo do tohoto tématu neuvedl s láskou a úctou k ženství.

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."