Od strachu k úspěchu. Tvá cesta k růstu

Strach ze selhání bývá často největším protivníkem v našem životě. Může být tak silný, že tě úplně odradí od jakékoliv změny, po které tvá duše tolik volá. Možná sis už stokrát představovala různé cesty, kterými by ses chtěla vydat. Ale nakonec stojíš stále na stejném místě, toužící po změně. Proč? Nejčastěji je to strach.

Strach je přirozená emoce, která nás má chránit před nebezpečím. Je to základní mechanismus přežití. Strach je poslední emoce, která nám brání opustit komfortní zónu. Je to takový strážce prahu od dveří, které se otevírají do něčeho nového. Ale co když se strach objeví i tehdy, když o skutečném nebezpečí nemůže být ani řeč? Co když tě paralyzuje, místo aby ti pomáhal? Jak poznat, kdy ti strach skutečně pomáhá a kdy je na čase ho umlčet?

Strach může být v některých situacích natolik paralyzující, že je potřeba vyhledat odbornou pomoc nebo vhodnou terapii, což je naprosto v pořádku. Dnes se však chci zaměřit na strachy, které nás paralyzují v běžném životě, aniž by musely. Zažila jsi to taky? Jak jsi tyto situace vyřešila?

Často přichází strach při kroku do neznáma. Přemýšlíš, zda to zvládneš, co na to řeknou ostatní, jak se se změnou vyrovná tvoje rodina. Tvé strachy mohou pocházet z různých zdrojů – dětství, zkušenosti jiných, nebo dokonce z kolektivního vědomí. Tvoje mysl dokáže vyprodukovat až 60 000 myšlenek denně, a právě toto obrovské množství myšlenek může vytvářet velkou dávku strachu. V této situaci je důležité se zastavit. Poodstoupit si a objektivně se podívat na celou situaci z nadhledu. Zjistit, zda to, co se ti honí hlavou, je skutečnost, nebo zda si své strachy dramatizuješ

Funkčním způsobem, jak se zbavit strachu, je projít skrz něj. I když se bojíš. Tvůj nervový systém se rychle učí, a tak ho chceme naučit, že tuto zkušenost zvládne. A pak tu další a další.

„Budu svému strachu čelit. Dovolím mu, aby prošel kolem mne a skrze mne. A až projde a zmizí, otočím se a podívám se, kudy šel. Tam, kam strach odešel, nic nebude. Zůstanu pouze já.“ (Frank Herbert, Duna)

Ano, když strach přijmeme a necháme ho projít, zmizí. Pojď si přidat k tomuto procesu ještě velkou dávku laskavosti k sobě samé. Zaměř se na to, co tě teď podporuje a jak se můžeš podpořit ještě více. Je úplně normální, že se bojíš. Je v pořádku procítit strach. Pokud tě přepadne strach, zastav se, zvědom si ho a přijmi ho. Strach tu je a ty ho vidíš. Už právě přijetí a procítění emoce strachu může být v dané situaci nesmírně léčivé.

Sepiš si deset situací, kdy jsi překonala strach a co všechno jsi už zvládla. „Zvládla jsem už toto, zvládnu to i teď.“ Sbírej zkušenosti, oslavuj sebe sama. Když jsem prošla krachem mého předchozího podnikání a hrozil mi osobní bankrot, měla jsem ohromný strach. Ale prošla jsem tím a vytvořila si z této situace posilující zkušenost.

Vytvoř si i ty svou vlastní databanku posilujících zkušeností. Udělej si vlastní časovou osu života a zaznamenej své důležité milníky a vše, čím jsi už v životě prošla. Oslavuj sebe, protože ty jsi přesně ta pravá pro svůj život.

Na závěr ti chci říci, že se nikdy nemůžeš rozhodnout špatně. Vše, co se děje, se děje pro tvé dobro. Zůstávej ve vděčnosti, protože už teď žiješ své mistrovské dílo. Tvůj život je dokonalý tak, jak je a stále se můžeš posouvat dál. Když příště přijde strach z nových kroků, uvědom si, co vše už jsi zvládla, abys tu mohla stát. Když jsi to zvládla předtím, zvládneš to i teď.