Síla zářit: Neboj se ukázat světu v celé své kráse

Představ si ji. Zářivou ženu femme fatale, která ztělesňuje líderku. Protože je plně spojená sama se sebou, přitahuje pozornost svým přirozeným charismatem. Nezáleží ani tak na tom, jak vypadá nebo jestli je extrovert či introvert, ale jakou energii vyzařuje. Její síla spočívá ve vědomí vlastní hodnoty a v tom, že se nebojí ukázat, kým skutečně je. Je jedno, jestli zrovna prezentuje projekt na kongresu nebo leží na gauči a odpočívá. Ona vždycky inspiruje a působí jako magnet na své okolí.

A jak by sis to přála ty? Láká tě také magnetismus ženy – líderky, která žije svůj nejvyšší potenciál? Toužíš po tom nebát se ukazovat sebe samu se svými dary a talenty? Věř, že i ty můžeš zářit už jen proto, že jsi taková, jaká jsi. Každá z nás má v sobě něco jedinečného a krásného, co stojí za to sdílet. A navíc je nádherné prožívat život s plným vědomím své ženské síly a krásy. Už jen to, že se naplno uvolníš do své ženské energie, je obrovsky přitažlivé. 

Vtělená ve svém těle

Charismatická žena je dobře spojená s vlastním tělem. Tato forma sebelásky pozitivně ovlivňuje naši sebeprezentaci. Pokud jsi navázala přátelství s tělem, dokážeš vnímat jeho impulzy a jsi propojená s potěšením, které ti tvoje tělo přináší. Díky tomu tebou proudí energie a ty jsi plná života, což je velice přitažlivé.

Proto je důležité, aby ses cítila dobře ve své kůži. Když jsme cele přítomny ve svém těle a máme spojení samy se sebou, pozitivně to ovlivňuje naši jistotu, se kterou se ukazujeme světu. Je to sebeláska žitá v praxi. Pokud cítíš, že by ses potřebovala v této oblasti ještě posunout, doporučuji ti podívat se na tento článek, nebo ještě lépe – přečíst si knihu Alchymie sebelásky, kde najdeš spoustu praxí, díky kterým můžeš vyléčit svůj vztah k tělu a znovunávázat láskyplné spojení.

Co když to drhne

Možná opakovaně narážíš na stejný typ vnitřních problémů, které ti nedovolí projevit se v plné síle. Často se například srovnáváme s druhými a pochybujeme o sobě. Strach z kritiky bývá také hodně paralyzující.

Nikdo z nás neměl úplně bezproblémové dětství či dospívání. Z této doby pocházejí nejrůznější emoční zranění. Možná jsi kvůli tomu potlačila některé své části a skryla je do hlubin své duše, kam už tvoje vědomá mysl ani nedohlédne. Ony ale nezmizely. Objevují se dál v podobě strachů a vnitřních sabotérů. Brání ti rozkvést a ukázat světu (a někdy i sama sobě) to nejlepší, co v tobě je.

Je důležité si tyto vnitřní překážky uvědomit a uznat je. Zároveň se jim ale nemusíš poddat. Ta nejkonstruktivnější možnost je navázat s nimi spojení a naučit se s nimi dobře pracovat. Už to nemusí být něco, co ovlivňuje tvůj život a brání ti v rozletu.

Zářící navzdory strachu

Strach je obranný mechanismus, který nám brání vystoupit z komfortní zóny. Chce nás udržet tam, kde už to známe a kde se nám nic nestane. Je dobré být zabydlená v komfortní zóně, ale růst můžeme jenom mimo ni. A umění být sama sebou je rozhodně o veliké odvaze. Pokud chceš svůj nervový systém naučit, aby ses přestala bát svobodně projevovat, je nutné malými krůčky překračovat zónu bezpečí.

Jak se postavit strachu, když se objeví? Doporučuji zeptat se sama sebe, odkud tvůj strach pochází. Poté mu poděkuj za to, že tě kdysi chránil, a řekni, že ho přijímáš, ale už se mu nepoddáš. A nyní projdi skrz – i s emocemi, které se vynořují. Jdi pomalu a jemně. Můžeš si v tom dopřát podporu. Ptej se sama sebe, co bys potřebovala, aby ti bylo lépe. Vědomě dýchej a spoj se při tom s vlastním tělem. Vnímej svoje pocity. Když se budeš cítit zazdrojovaná, půjdou ti lépe dělat změny. Pokud jsou ale tvé strachy příliš hluboké, je dobré vzít si na pomoc odborníka.

Změň svoje nastavení

Žena, která září, má jednu zásadní kvalitu. Umí jít do nepohodlí a dělat odvážné kroky, aby žila sama sebe, protože dokáže být zranitelná. Může si to všechno dovolit. Ví totiž, že to emočně zvládne. Podporuje ji v tom vlastní mindset. Její nastavení mysli stojí na vědomí, že je hodna veškeré své záře už jenom tím, že se narodila. Toto nastavení je přirozené nám všem, ale často ho máme překryté zraňujícími zkušenostmi s dětství. Zkus si to připomenout také: i ty si zasloužíš být viděná, milovaná a zářící jen proto, že jsi. 

Přerámování neúspěchu

Úspěšní lidé, kteří se nebojí se prosadit, mají velkou kapacitu pro zvládání nepohodlí. Dokážou unést i neúspěch nebo odmítnutí, protože to neberou jako fatální pochybení, ale jako zkušenost. Takovou, ze které si vezmou poučení, nechají projít emoce, které to přineslo, podpoří sami sebe a poté to všechno propustí a jdou dál. Tento mindset jim umožňuje nebrat nezdary jako vlastní selhání, ale vnímat život jako hru a neustále se zlepšovat.

Například Walt Disney čelil mnoha odmítnutím, než dosáhl svého legendárního úspěchu. Konkrétně byl odmítnut asi 300krát, než získal financování pro svého ikonického Mickey Mouse​.

Co kdyby ses inspirovala a přestala pokládat nezdary za své ztroskotání? Místo toho je můžeš brát jen jako zkušenosti, na základě kterých rosteš. Co kdyby ses naučila nebrat to až tak vážně? Místo toho je tu možnost umět se sama sobě zasmát a hledat jinou cestu. Jakmile se tvůj systém uvolní do takového nastavení, přestaneš mít strach ze selhání a bude pro tebe mnohem snazší ukázat se v celé své kráse.

Zvyšuj si kapacitu pro zpětnou vazbu

Mám pro tebe důležitou zprávu: Když budeš vidět, lidé na to budou reagovat vždycky. Pokud to dokážeš přijmout jako fakt, pomůže ti to. Proto se rovnou připrav na odezvu druhých a rozšiř si pro ni kapacitu. Patří k tomu schopnost setrvat v pravdivosti, i když je to ze začátku nepříjemné. Důležité je umět si udržet vlastní sílu.

Ty nepotřebuješ, aby s tebou druzí souhlasili. Pokud jsi v souladu sama se sebou a svým srdcem, chvála nebo potvrzení zvenku jsou pro tebe zcela zbytné. Už jen toto uvědomění je velmi osvobozující. Proto si zpětnou vazbu nemusíš brát osobně. Vnímej ji jen jako jako věcnou informaci, se kterou máš možnost naložit podle uvážení.

Když budeš vidět, vždycky se najde někdo, kdo ti bude radit, kdo tě nepochopí nebo tě bude kritizovat. Tvojí zodpovědností je filtrovat, zdali se jedná o užitečné doporučení, dobře míněnou radu nebo emoční hejt. Zapamatuj si, že názory druhých neodrážejí tvoji hodnotu. Pomluvy často vycházejí z nejistot druhých lidí. Mnohem víc vypovídají o nich než o nás samotných. Zkus si to zvnitřnit. Možná ti to chvíli potrvá, ale vyplatí se investovat energii do zvyšování odolnosti vůči reakcím okolí.

Uvidíš, že pokud si v této oblasti zvýšíš kapacitu, velice tě to osvobodí. Už nebudeš řešit, jestli tě druzí přijímají, jak vypadáš, jak reagují na to, co máš na sobě, nebo jestli zapadáš. Budeš si moci dovolit být mnohem autentičtější, a tím pádem i zářivější.

Zatoč s pochybnostmi

Pochyby nás umí pěkně zviklat a přidusit naši vnitřní zář. Vytvoř si návyk, že nebudeš zpochybňovat sebe samu, svá rozhodnutí ani dávno minulé kroky. A nedělej to ani druhým lidem. Až na tebe příště přijdou pochyby, pusť se do jejich rozpouštění.

Nauč se zpochybňovat vlastní pochybnosti. Je to ten nejlepší protilék. Většinou se jedná o pouhé domněnky, pro které ani nemáš důkaz. Zamysli se, kdy jsi naposledy podobnou situaci zvládla. Nebo si vzpomeň, čeho jsi dosáhla a udělalo ti to radost. Skvělá metoda je také pokládat si tyto otázky: „A co když to není pravda? Co když je to všechno možné? Co když tu mám otevřenou cestu?“ Hledej protiargumenty, proč tvé pochybnosti nejsou pravdivé, a klidně si je sepiš. Uvidíš, že se ti uleví a naroste ti ztracená energie.

Tak co, připravená ukázat se?

Pamatuj, že zářit můžeš, protože jsi taková, jaká jsi. Tvoje osobité světlo je důležité pro tebe i pro svět. Nemusíš se s nikým srovnávat. Jen sama se sebou a se svými pokroky. Pokud si uvědomíš, že se zase porovnáváš, řekni si STOP a okamžitě to zastav. Tvoje cesta je jedinečná tak, jako jsi jedinečná ty. Nezapomeň, že nikdo nepotřebuje, abys byla nejlepší na světě, ale můžeš být tou nejlepší verzí sebe sama. A to je skutečná síla zářit!