Moje dcera a menstruace – jak na to?

Máš pocit, že jsi jí ještě nedávno kupovala lízátko a sponky se srdíčky, a ona má teď menstruaci. Tvoje dcera. Anebo je ještě maličká, ale ty přesto vnímáš, že to je téma i pro ní a že čím dřív se ho společně v jemnosti dotknete, tím lépe tu změnu později zvládne. Ať tak či tak, pokud máš dceru, tento článek je určen pro tebe.  

1) začít včas

Ideálně už v období plném otázek, kdy se tě malá dcerka na záchodě ptá, co to děláš. To je první příležitost, jak jí menstruaci a její dary představit a celé téma otevřít tak, aby jej vnímala jako něco přirozeného. Samozřejmě v jazyce a způsobem odpovídajícím dětskému věku. 

„Čím jsou naše dcery menší, tím lépe vstřebávají celý smysl ženského cyklu a informace o cykličnosti.“ 

Pokud jsme toto první období promeškaly, můžeme samozřejmě téma vstupu do ženství, otevřít i kdykoliv později. Kniha Deník mámy a dcery, kde je mezi mnohými dalšími ženskými tématy i toto probrané detailněji, vám může dát hezkou a přirozenou příležitost si o menstruaci povykládat. 

2) pravdivě a bez negativních zkušeností

Může se stát, že otázka na menstruaci přijde nečekaně a ty na ní nejsi úplně připravená. Bylo by ale chybou, kdybys kvůli tomu začala mlžit, neodpovídat pravdivě nebo se odpovědi vyhnula. Dcera by tím mohla být zbytečně zmatená a do celé věci by to vneslo nedůvěru a pocit nepatřičnosti. Stejně tak bychom se měly vyvarovat sdílení negativních zkušeností – že menstruace bolí a je nepříjemná. Což vůbec tak být nemusí, ale pokud si to od nás děti takto vyslechnou anebo vidí, že my ji bolestivě prožíváme, přijmou to jako hotovou věc. 

3) menarché rituál

Rituál menarché, neboli oslava první menstruace, může být nádherným zážitkem jak pro tvou dceru, tak pro tebe a může i posílit vaše společné pouto. Tento rituál, kterým provázím mladé dívky i já, a to hlavně na pobytech pro mámy a dcery, je oslavou přerodu z dívky v ženu. Dívka je symbolicky přijata mezi ženy, které ji oslaví, opečují a obdarují. Dají jí svou pozornost a péči, a žena se pak cítí přijatá, uklidněná a v pořádku. Možná, že si tuto oslavu užijete i víc než narozeniny, vždyť je to jen jednou za život. Nezapomínej při tom ani na sebe a pokud ti k tomu přicházejí emoce, vzpomínky, myšlenky, nech je projít a naplánuj si péči i pro sebe.

4) uznání od táty

Téma menstruace není jen ryze ženská záležitost. O cykličnosti i darech menstruace by měli vědět i muži, ať už jde o syny nebo otce. Právě slova a reakce táty na první menstruaci jsou pro dívku také velmi důležitá. Nemusí s dcerou sedět a vysvětlovat jí cykličnost, pokud to uděláš ty, ale v jeho chování by dívka měla cítit úctu, povzbuzení a přijetí. Krásné je, když i otec svou dceru v takové výjimečné životní fázi obdaruje – mohou to být květiny nebo třeba náušnice s červeným kamínkem.

5) výběr hygienických pomůcek

Pokud to tvá dcera uvítá, můžete společně prozkoumat různé varianty hygienických menstruačních pomůcek. V současnosti je jich na trhu velké množství. Můžeš jí vysvětlit, co a jak se používá a popřípadě i nachystat více možností k vyzkoušení, aby se mohla sama rozhodnout, co je pro ni nejpohodlnější. Neznamená totiž, že pokud ty jsi zvyklá na určitou pomůcku, že bude dceři také příjemná. Za sebe mohu vřele doporučit menstruační kalhotky, které jsou velmi komfortní a dívkám vyhovují. A k experimentování s těmito novinkami povzbuzuji určitě i tebe. 

U první menstruace může mít tvá dcera mnoho různých pocitů, které vycházejí nejen z toho, co se o tématu dozvěděla v rodině, ale i od kamarádek a ve škole. Jako každá změna, i tato bude možná vyžadovat čas, načerpání zkušeností a celkové srovnání se s novou realitou. Buď své dceři v tomto období k dispozici a nápomocná, s otevřenou myslí i srdcem. Pokud ale o povídání, rituál nebo společné vybírání menstruačních pomůcek nestojí, je to také v pořádku. Může tím projít i sama. Je to začátek její ženské cesty.