Už znáš menstruační kalhotky?

Ve společnosti se čím dál více otevírají i témata, která bývala dříve tabu, a alternativa se pomalu stává normou. Je tomu tak i u tématu menstruace.
V posledních letech se do popředí dostávají alternativní menstruační pomůcky a jejich výběr se stále rozšiřuje. Hodně známé dnes už jsou například látkové vložky nebo menstruační kalíšek. Kalíšek se na trh dostal někdy před 13 lety a dlouho byl považován za pomůcku pro „bio“ ženy. Dnes už je naprosto běžný a trendy. Zato o menstruačních kalhotkách se toho ve společnosti zatím moc neví. Pomalu a jistě si však i ony získávají své místo na trhu.

  • Je vám nepříjemný umělý pocit při používání klasických vložek?
  • Tampony vám tlačí nebo nesnesete kalíšek?
  • Myslíte na životní prostředí a nechcete zatěžovat planetu zbytečným odpadem?

Pokud jste alespoň na jednu z otázek odpověděly ano, menstruační kalhotky určitě stojí za vyzkoušení. Tento článek vám může být inspirací. Pojďte se společně se mnou podívat na to, co to vlastně menstruační kalhotky jsou, jak vypadají a jak se používají.

foto: www.sayu.cz

Menstruační kalhotky na první pohled vypadají jako docela obyčejné spodní prádlo. Jsou pohodlné, nenápadné a při slabé a střední menstruaci vydrží celý den bez nehody. Po použití je stačí přemáchnout ve studené vodě a můžete přidat žlučové mýdlo (na kalhotky SAYU použijte lanolínové mýdlo) a vyprat v pračce klidně i s ostatním prádlem na 40°C. Jemnější kahotky můžete dát do síťky na praní. Pro praní je ideální zvolit ekologický tekutý prací prášek, přeci jen jde o naše intimní partie. Důležité je nepoužívat při praní aviváž, a také kalhotky nesušit v sušičce ani na topení, aby se nepoškodily jejich funkční vrstvy.

Menstruační kalhotky jsou vzdušné, nezapáchají a mohou se nosit až 12 hodin. Při silné menstruaci se samozřejmě vymění častěji. Velmi se osvědčují už od první menstruace, dívky je s nadšením vítají jako velice nenápadnou a komfortní variantu.

Na výběr je dnes už z několika značek, různých střihů, barev a materiálů. Existují kalhotky velmi tenké, ale také silnější, které jsou určeny pro použití v noci a pro silnou menstruaci. I materiály se velmi různí. Můžete si vybrat kalhotky například bavlněné, z merino vlny či bambusu. Na trhu jsou i krajkové, vysoké či nízké v mnoha barevných provedeních. Důležité je však zmínit, že vnější vrstva je vždy vyrobena z umělých funkčních materiálů, které nepropustí vlhkost z kalhotek ven. Nikdy tak nejsou vyrobeny ze 100% přírodních materiálů. Použití funkčních materiálů je však nutnost, aby kalhotky plnily svůj účel. Materiály jsou však prodyšné.

Každá žena si může vybrat menstruační kalhotky podle svých preferencí. Ideální je pro začátek vyzkoušet kalhotky dvou až tří různých střihů a případně i značek a na základě osobní zkušenosti pak dokoupit ty, které vám budou nejvíce vyhovovat a se kterými budete nejvíce spokojené. Cena kalhotek se pohybuje mezi 700-1000 Kč. Velkým benefitem menstruačních kalhotek je to, že neničí naši planetu tak jako 250-500 let rozkládající se klasické vložky a tampony. Vydrží totiž mnoho použití, pokud se o ně hezky staráme, budou nám sloužit roky. A co je skvělé – na českém trhu už je mnoho značek, které je vyrábí. Ze své zkušenosti mohu doporučit například českou značku Sayu nebo Meracus. Výběr kalhotek mají v brněnské prodejně Brána ke zdraví anebo na kalisek.cz.

foto: www.sayu.cz

Názory žen, které menstruační kalhotky vyzkoušely:

„Je to luxusní doplněk k vědomé menstruaci.“

„Přinášejí mi maximální komfort ve srovnání s kalíškem nebo látkovými vložkami.“

„Kalhotky jsou úžasné, oproti vložkám neprotečou, necítím je a hlavně se nepohybují v kalhotkách.“

„Má třináctiletá dcera je používá již půl roku a je velmi spokojená. Zpočátku neměla důvěru jestli opravdu neprotečou, ale jsou spolehlivé.“

„Jsou úžasně pohodlné, nikde netlačí, neškrábou. Úžasně dýchají. Bála jsem se zápachu nebo nízké absorbce, ale nic z toho se nepotvrdilo.“

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."