Čtyři tváře ženy – vědomě a s respektem

Proč bojovat, když můžeme plynout a získat z menstruace to nejlepší, co nám přináší? Už tě někdy napadlo komunikovat se svou menstruací? Nebo se s ní potkat? Jak moc jiný tvůj cyklus může být, když se vědomě naladíš na každou jeho fázi a místo toho, aby sis říkala, že „už je to tu zas, nemám na nic náladu“ nebo „teď se mi menstruace vážně nehodí, potřebuji toho tolik udělat“, budeš vědět, co přijde, budeš s tím počítat, možná se i můžeš těšit a zařídit se podle toho. Pojď se začíst a nech se inspirovat.

Na samém začátku cesty k pochopení a využití svého menstruačního cyklu ve svůj prospěch, je přijetí. Ano, jsi cyklická bytost, ano, jsi žena, proměnlivá, nelineární, a potřebuješ něco jiného než muži. A to platí pro všechny ženy, i ty, co ještě nebo už nemenstruují, pro těhotné i kojící ženy.

To nejvíce zřetelné a asi nejdůležitější, co ti cykličnost přináší, je plodnost a také určitá pravidelná a přirozená detoxikace, fyzické i psychické očištění. Je toho ale mnohem více! První fáze cyklu, která se zčásti prolíná s obdobím menstruace, je fáze REFLEKTIVNÍ. V této době nemáme chuť se potkávat s lidmi, chceme být samy, jen si tak být, věnovat si pozornost a čas, odpočívat, regenerovat, připravovat se na další produktivní období. V přírodě je to fáze zimy a v ženské cykličnosti se označuje jako Stařena nebo Vědma. Jaké přináší dary? Odpočinek! Můžeš si přímo naplánovat, že tyto dny opravdu nic dalšího nevytváříš, jen odpočíváš a nabíráš síly. Pokud to není možné celý den, tak alespoň významnou část dne si vyhraď na klid, samotu a rozjímání, případně spánek. To zní jako dar, že? Kromě toho přináší první fáze cyklu i zvýrazněnou intuici a skvělé náhledy na situace – skutečně jako vědma, moudrá a klidná.

Druhá fáze cyklu je DYNAMICKÁ, je to fáze jara, Panny, růstu. Vrací se ti energie, všechno je možné, snadné, v pohybu, všechno v tobě klíčí – nápady, vize, potenciál. Když si v předchozí fázi dáš čas na odpočinek, ve fázi Panny budeš mít dostatek energie na všechno, co jsi v minulých dnech nestihla, půjde ti to rychle, efektivně, s minimem úsilí. V této části měsíce si plánuj své další kroky, jak v podnikání, tak v osobním životě. Zároveň je to fáze jako stvořená ke sportování.

Po období růstu v přírodě následuje doba zrání, a v ženě přichází období ovulace, alegorické Matky, EXPRESIVNÍ fáze. Když si na tyto dny naplánuješ návštěvy, setkávání s lidmi, aktivity s dětmi nebo třeba masáž pro manžela, bude to přesně to, co ti v tu dobu půjde přirozeně a hladce. V této části měsíce si připadáme krásné, zářivé, sexy, jsme empatické a společenské, v této době máme i největší chuť na milování. Pojď tomu naproti a užij si nejlepší sex tohoto měsíce právě v tuto dobu!

Cyklus se uzavírá fází Čarodějky, sklizně, KREATIVITY, podzimu. Budeš-li si chtít Čarodějku užít, ponoř se do tvoření, realizace připravených projektů, zaměř se na sebe a naplánuj si na tyto dny činnosti, které ti dělají radost. A počítej s tím, že v této fázi pravděpodobně uvidíš všechno velmi kritickým zrakem, jak sebe, tak ostatní. Když na to budeš připravená, bude mnohem snazší to přijmout a tyto pocity, že nic nefunguje, jak bys chtěla, pochopit jako součást své cykličnosti, a více jim nevěnovat pozornost. Naopak lze tento sklon využít – zapiš si, co ti už nevyhovuje, co chceš změnit, přenastavit doma, v práci, jaké změny by prospěly tvé domácnosti. Ve Vědmě ti k tomu mohou přijít hlubší náhledy a v Panně se můžeš pustit do realizace!

K rozeznání jednotlivých fází ti může skvěle posloužit, když si budeš dělat denní záznamy o tom, jak se právě cítíš, na jaké úrovni jsou tvoje emoce, myšlení, plánování, zda máš chuť na pohyb, sex, společnost a podobně. Přijetí vlastní cykličnosti ti významně pomůže lépe se spojit s vlastní ženskostí, zjemní prožívání jednotlivých částí cyklu, premenstruační syndrom už nebude nevítaným strašákem, ale pomocníkem. Menstruace bude příjemným klidovým obdobím, bez bolesti a frustrace. Jemné plynutí na vlnách cykličnosti s sebou zároveň nese úžasně naplňující pocit, že sama sobě rozumíš, dokážeš si vyhovět a zařídit si dny tak, jak je ti to nejpříjemnější. Stavíš se tak zároveň více do své síly, protože nejsi v nevědomí vláčena silou, kterou nechápeš a nemáš pod kontrolou.

Budeš-li chtít pokračovat ještě dál v komunikaci se svým tělem a lépe se napojit na sebe a svůj menstruační cyklus, můžeš své menstruaci napsat dopis. Napiš všechno, co potřebuješ, vše, co ti přijde na mysl: otázky, odpovědi, příběhy, pocity, vzpomínky. Když si na tuto techniku vyhradíš čas ve fázi Vědmy, může ti to přinést zajímavé porozumění nebo smíření, dokonce i odblokování starých myšlenkových přesvědčení nebo zatěžujících prožitků.

Pokud raději využiješ sílu představivosti než psaní, můžeš se se svou menstruací setkat prostřednictvím následující vizualizace. Zavři si oči, chvíli zhluboka dýchej, představ si, že sedíš v Červeném stanu. Jak to tam vypadá? Co vidíš, cítíš, co tě zaujalo? Představ si Červený stan co nejpodrobněji. Pozvi k sobě do stanu svou menstruaci. Jak vypadá? Jak se cítíš, když přišla? Pozdravte se a zeptej se jí, jak se cítí? Co ti přináší za dary? Můžeš se zeptat, co pro ni máš udělat ty. Povídejte si o všem, co cítíš, že by mělo zaznít. Než se rozloučíte, poděkuj jí. Za to, že je, že za tebou přišla, že ti přináší dary (i kdyby se předtím o žádném nezmínila). Domluvte se, jakým způsobem spolu budete mluvit dál a kde se budete potkávat. Můžeš ji nechat v Červeném stanu a občas za ní chodit. Anebo opusťte stan společně. Vrať se zpátky ze své cesty a zapiš si vše, co si chceš z této cesty zapamatovat.

Tvá ženská proměnlivost ti umožňuje prožívat celý rok během jednoho měsíce. Setí, růst, sklizeň, odpočinek. Každý měsíc přichází nová šance využít a podpořit tyto ženské dary. Naslouchej svému tělu, mluv s ním. Můžeš klidně hned teď začít rozhovor se svou menstruací a domluvit se, kdy začne, jaká bude, co pro sebe uděláš, abys ji mohla naplno prožít a procítit. Dovol si posunout limity ve své mysli, podrobit zkoumání zažité zvyklosti, třeba i co se týče pomůcek, které při menstruaci používáš, a začít se dívat na menstruaci jinak. Ne jako na protivníka, ale jako na spojence. 

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."