Přidej se na Kongres ženského podnikání online a zdarma >>> Stačí kliknout zde <<<

Volná menstruace

To nemůže rozhodně fungovat!!! Byla moje první myšlenka, když jsem zaslechla před pár lety poprvé o bezvložkové menstruační metodě, nebo-li svobodné či také volné menstruaci.

Zajímavé je, že to stejné si řada lidí myslí i o bezplenkové komunikační metodě, kterou jsme s dětmi praktikovali a fungovalo to skvěle. A nyní znovu po letech stojím v té pozici a odsuzuji něco, co dosud neznám, jako nefunkční a velmi divné.

Když mi nedávno volala kamarádka, že její dvanáctiletá dcera asi dostala menstruaci a potřebuje inspiraci, jak to s ní oslavit, vzala jsem v Bráně všechny knihy o menstruaci a vezla jsem jí je domů. Mezi nimi byla i kniha Bolestivé měsíčky sbohem. Bolestivé měsíčky nemám a tak mě dříve moc nezaujala, abych si ji přečetla. Ale teď jsem v ní listovala a právě při popisu volné menstruace jsem se zastavila.

Aaaa, to už jsem dřív slyšela.

Začetla jsem se tedy a rozhodla se, že až za dvy dna menstruaci dostanu, že to tedy vyzkouším.

Zkusila jsem a ono to -světě div se – fungovalo!

Byla jsem úplně nadšená a v euforii celou dobu měsíčků. Ta svoboda, která mi s tím přišla. Ta volnost. To uvědomění, co všechno jsou jen naše zvyky a paradigmata v hlavě. V čem všem jsme ovlivnění okolním světěm. Jak nás okolní svět často tlačí do věcí, které nutně potřebujeme, i když je vlastně vůbec neptřebujeme.

Pravdou je, že tyto všechny aha momenty jsem zažívala kdysi před osmi lety právě i s objevením bezplenkovky.

A nyní znovu, s objevením volné menstruace. Zkusím vám ji nyní více přiblížit.

Proč vytéká krev?

Při menstruaci se odlučuje neoplodněné vajíčko společně s výstelkou ven z dělohy. Děloha svými stahy pomáhá této očistě. Menstruační krev se v děloze postupně shromažďuje a až je naplněná, pak se můžeme vědomě vyprázdnit.  Můžeme uvolnit svůj čípek, který se otevře a všechna krev vyteče ven. Stačí, když na záchodě vydržíme o chvíli déle, než jsem zvyklé a opakovaně uvolňujeme svaly a necháme krev volně odtékat. Jakmile už nic neteče, můžeme z toalety odejít. Můžeme se případně osprchovat nebo opláchnout v bidetu. Celý proces vyprázdnění trvá maximálně minutu až dvě.

Kdy je vhodný čas?

Kdy jít na toaletu se naučíte postupně cítit. Bude to stejné, jako když cítíme, že potřebujeme jít močit. Do té doby můžete zkoušet vědomě vylučovat krev vždy během návštěvy toalety. První dny při silnější menstruaci je samozřejmě toto vyučování častější, ale ani v tyto dny to není příliš často. Rozhodně to v praxi pak nevypadá tak, že byste tři dny seděla jen na záchodě. Zkrátka si co dvě hodinky odskočíte, jednu dvě minuty tam posedíte a můžete dál fungovat.

Musím mít posílené svaly pánevního dna?

K něčemu se vám přiznám – já je po dvou porodech nemám zrovna ve skvělé kondici a i proto jsem dříve tuto metodu zavrhla, protože jsem se mylně domnívala, že právě svaly pánevního dna jsou to jediné kouzlo ke spokojenému fungování volné menstruace. Ale jak jsem si ověřila, nejsou. Samozřejmě s posílenými svaly může jít praktikování snadněji, ale není to nezbytně nutné.

Určitě je musíte umět uvolňovat. Zadržovat se je můžete učit postupně. Mě také pomáhá, že velice často vědomě cítím svůj čípek, který bývá velmi citlivý. A proto se mi právě čípek snadno uvolňuje. Pokud nemáte svůj čípek moc citlivý, zkuste se na něj více zaměřit při milování nebo při sebepotěšení. Zadržovat svaly je potřeba ve chvíli, kdy například prudce vstanete, aby krev čípkem nevytekla ven. Anebo když cítíte, že už byste měla jít dělohu vyprázdnit, ale ještě nemůžete odejít na toaletu, i tehdy pomáhá zadržet svaly pánevního dna. Toto se teprve postupně učím, ale jsem na sebe trpělivá a hodná:-)

Budu chodit pořád zakrvácená?

Poslední dobou jsou velmi často sdílené fotky různých žen, které se běžně během menstruace pohybují bez vložky a mají krev na oblečení. Přesně nechápu smysl těchto fotek. Respektive smysl chápu v tom, že menstruace je naprosto přirozená věc a že když se občas stane, že dívka či žena proteče na oblečení, že nemusí skočit pod první vlak, protože se jí stala životní tragédie. Ale s bezvložkovou metodou to nemá nic společného. Při té se krev uvolňuje vědomě a tudíž si můžeme zvolit, jestli ji vědomě uvolnit ve sprše, na toaletě nebo do oblečení za chůze (ale proč bychom to dělaly, že?:-)

Používám tedy vložky nebo ne?

Ano, já vložky používám. Můžete používat látkové nebo klasické.  Ale třeba jen jako pojistku, než se naučíte svůj čípek vědomě uvolňovat a než posílíte svaly pánevního dna. Já jsem celou dobu měla vložky, ale byly po celou dobu znečištěné minimálně, jako bych menstruaci právě končila.

Jde praktikovat při používání menstruačního kalíšku?

To žel nejde, protože byste musela kalíšek pokaždé vytahovat a to není zrovna pohodlné. A co víc, při vytahování kalíšků musíte také povolit svaly, aby se vám dobře vytáhl a tím již uvolníme i menstruační krev. Možná by to při hodně tréninku možné bylo, ale nemám to víc vyzkoušené.

Jak funguje bezvložková metoda v noci?

V noci jsem ji prozatím nezkoušela. Ale ze zkušeností jiných žen to lze. Vyprázdníte se večer před spaním a pak můžete případně jít jednou během noci. Až si více vyzkouším i noc, určitě vám o tom zase napíši:-)

Jde praktikovat jen částečně?

Rozhodně ano. Můžete si bezvložkovou metodu vyzkoušet jen doma. A buď ji budete chtít zkoušet i jinde anebo u ní zůstanete jen na doma. I to je úžasná změna a pohodlí.

Co mi bezvložková metoda přinesla a může přinést i vám?

Svobodu. Pohodlí. Ještě větší napojení na své tělo. Ještě větší ženskou sebedůvěru a pochopení. Překonání limitu, o kterém jsem ani netušila.

Cítila jsem, jako by každá buňka mého těla šťastně volala „konečně jsi to pochopila!!!“

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."