V souladu se svým rytmem a časem

Jak to všechno stíháš? Jaké místo má ve tvém životě čas? Je tvůj přítel nebo ne? Jsi s ním v souladu? A co kdybychom si připustily, že ve skutečnosti čas neexistuje? Že je to iluze? Tato víra ti může dát možnost nebrat čas tak vážně.

Pokud jdeš cestou otevírání se hojnosti, rozšiř svou hojnost také o čas. I času máme všichni neomezené množství, je tady pro všechny a můžeš ho mít vždycky kolik potřebuješ. Vnímáš v tomto tématu tlak a nedostatek? Jedno z velkých témat, které nám pomůže s časem pracovat, je pochopení naší ženské cykličnosti.

Pracuješ aktivně se svou ženskou cykličností? Plánuješ si podle ní diář? Pokud ještě ne, tak to moc doporučuji.

Pokud jsme v přirozeném rytmu menstruačního cyklu, tak máme 4 fáze, které jsou ovlivněny hormony. Předmenstruační, menstruační, předovulační, ovulační. Můžeme si je také přirovnat ke čtyřem archetypům – Panna, Matka, Čarodějka, Vědma. Proměnlivost a fáze, které mají každá jiné dary a odlišné výzvy. Je velmi osvobozující a úlevné, když žijeme a plánujeme diář podle výhod a přirozeného plynutí daných fází. Nenutíme se pak do něčeho, co by nám nešlo a zároveň nepočítáme s tím, že budeme mít stále stejnou energii a plný výkon. Najednou uzříme jasné principy naší proměny.

Panna – tato dynamická fáze přichází po menstruaci a poskytuje nám příležitost naplánovat si celý měsíc. Pozor však na to, abychom své plány nepřepískly. Jsme hodně výkonné a zaměřené na cíl. Je potřeba plánovat si diář podle fází cyklu, velmi nám to zjednoduší a zpřehlední naše dny.

Matka – ovulační fáze, během které se cítíme krásné a uvolněné. Moc rády dáváme, pečujeme, hýčkáme. Dělá nám dobře společenský kontakt a sdílení. A naopak jsme frustrované, když se zavřeme doma u počítače. V tomto období vynikáme empatií a rády se ukazujeme a sdílíme své dary.

Čarodějka – kreativní předmenstruační fáze, kdy rády tvoříme. Cokoliv. Ale potřebujeme na to mít čas pro sebe. Dělej si myšlenkové mapy, brainstorming, dlouhodobé vize, tvůrčí procesy a plány. Věci se pak začnou hýbat. Skvělá doba na různé dodělávky, čištění emailů, uzavření „to do“ listů. Jsme přiměřeně kritické, když plyneme v souladu se sebou a náš život se ubírá tím správným směrem. Máme skvělé vhledy a nápady. To přináší čarodějka. Ale pozor, abys nebyla kritická až příliš. Naplánuj si čas, kdy potřebuješ být sama a tvořit. 

Vědma – fáze menstruace. Jsme ještě více stažené a potřebujeme odpočívat. Být hlouběji samy se sebou, spočinout. Tady se tvoří tvůj další měsíc. Když si neodpočineš, pak nepřijde žádná dynamická fáze. Nepřijde ani tvůrčí fáze a soulad. Velmi často jsme pak v dalším měsíci podrážděné, křičíme, zasekneme se. Dejme si tam zklidnění, aby plynule mohly přijít další fáze se svými dary. Potřebujeme prostor na vhledy a nic, ze kterého se rodí další věci. Úrodná prázdnota, která nám jde v této fázi moc dobře. Kultivujeme svou přítomnost, jež je klíčová v našem životě. Vidíme věci pravdivě a s nadhledem. Pokud se v této fázi dosytíme, bude dál tvůrčí a v souladu samy se sebou. To je velmi důležité, abychom byly spokojené. 

Respektujme svůj cyklus, jak nejvíce to jen jde. Vnímejme ho v průběhu celého měsíce a postupnými kroky jej integrujme do svého života a buďme více v souladu se svým tělem a jeho potřebami. Stojí to za to.

Více o ženské cykličnosti najdeš v knize Alchymie sebelásky anebo také v knize Deník mámy a dcery.