Hledání souvislostí a propojování fyzického těla s psychikou je základem k pochopení podstaty zdraví

Rozhovor s Janou Tůmovou, absolventkou online kurzu Alchymie ženského podnikání o její cestě k online podnikání skrze přeplněnou ordinaci dětského fyzioterapeuta až po online kurzy pro dospělé pacienty s refluxem. Jejími kurzy a ebooky se cvičením prošlo už od roku 2016 více než tisíc spokojených klientů.

Tvůj projekt se začal výrazněji posouvat až v průběhu kurzu Alchymie ženského podnikání? Můžeš nám jej představit a stručně sdílet, jaká byla tvá cesta k němu?

Moje cesta začala v okamžiku, kdy jsem po mateřské dovolené začala pracovat v ambulanci dětské fyzioterapie a cvičit s miminky vojtovu metodu. V té době jsem pochopila, že potřebuji dělat práci v souladu sama se sebou a začala jsem se více věnovat psychosomatickému pozadí nemocí i cvičení. Studovala jsem tuto specializaci na vysoké škole a moc mi to pomohlo při navázání důvěry s maminkami i při ohraničení cvičení tak, aby to bylo pro děti čitelné a pochopitelné.

Moje práce mě naplňovala a maminky byly nadšené, ale zároveň se i začala přeplňovat má ordinace. V době, kdy jsem musela odmítat až 50% pacientů ke mně přišla myšlenky začít psát blog o dětské rehabilitaci a předat rodičům informace alespoň touto cestou. Vytvořila jsem spoustu článku o pohybovém vývoji miminek i o rehabilitaci větších dětí a napsala 5 ebooků se cvičením pro různé věkové kategorie.

Od roku 2015 jsem se také začala více zajímat o rehabilitaci refluxu pomocí dechového cvičení. Forma ebooku mi zde ale nepřišla úplně vhodná a cítila jsem, že se potřebuji posunout dál.

A tak jsem nastoupila do kurzu Alchymie ženského podnikání. Zde jsem vytvořila svůj první 6 týdenní online kurz Prodýchej se refluxem. Kurz byl od začátku velmi úspěšný a pomohl už několika stovkách klientů ve zlepšení jejich stavu a v pochopení souvislostí tohoto onemocnění.

V tomto roce jsem se ještě více posunula do psychosomatiky a vytvořila nový zážitkový kurz pro rodiče a jejich dospívající děti, který má za cíl zlepšit jejich vzájemné vztahy skrze téma Hrbení dětí.

Co tě na tvém projektu nejvíce baví? V čem tě naplňuje?

Hodně mě naplňují pravidelné ZOOM setkání v rámci mého online kurzu Prodýchej se refluxem. Aktuálně budu otevírat už 5. běh, ale vždy se sejde tak úžasná podporující skupina, že nestačím koukat. Pacienti se i navzájem inspirují a předávají si zkušenosti. A to odhodlání těch lidí ke změně je obdivuhodné.

Samozřejmě pozitivní reference a poděkování za kurzy jsou důležité momenty, které mě drží u mé práce a u toho, že to má opravdu smysl a že to lidem pomáhá.

Další co mě hodně baví je práce s miminky a podpora maminek. V mých kurzech mohou maminky posílat videa dítěte a já jim poradím, jaký cvik aktuálně použít, aby zlepšení bylo co nejrychlejší a nejefektivnější. Přeci jen za těch 20 let mýma rukama prošlo už tisíce dětí a vidím to, co maminky často nevidí. A tak mé zkušenosti s láskou posílám dál.

Kam bys chtěla svůj projekt v dalším roce posunout? Na co se můžeme těšit?

Mám velkou touhu více posunout facebookovou stránku Prodýchej se refluxem i stránku Cvičení miminek s dětským fyzioterapeutem. Ráda bych vytvořila pravidelné příspěvky otázek a odpovědí a mám chuť točit videa s různými důležitými tématy. Také příběhy mých klientů jsou často velmi inspirativní a můžou pomoci ostatním.

Hodně mě láká posunout se s tématy cvičení větších i menších dětí více do psychosomatických souvislostí. Ne vždy to je jen o cvičení. Někdy je méně zároveň více. Když rodiče pochopí, s čím vším toto téma souvisí, může je to nejen hodně posunout, ale zároveň zbytečně netlačí tam, kde to nemá velký význam.

Co pro tebe bylo v kurzu AŽP největším aha momentem?

Největší AHA moment? Že lze předávat své znalosti s takovou lehkostí a radostí. Forma dotazníků, webinářů a následného online kurzu pro mě znamenala velké odlehčení mé dosavadní práce. Také podpora velké komunity AŽP byla hodně zásadní. Vidět tolik inspirativních žen pohromadě a vzájemně se podporovat pro mě bylo velmi vyživující.

Co bys poradila nebo vzkázala ženám, které nyní stojí před rozhodnutím pustit se do svého vlastního projektu?

Nalaďte se na sebe a zjistěte co doopravdy chcete a jděte si za tím. To rozhodnutí vám dá křídla na kterých překonáte všechny překážky. A že to stojí za to.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

U Jany se můžeš inspirovat jak zlepšit reflux pomocí změny dýchání u dospělých i u dětí, jak efektivně cvičit s miminky, která nemají ideální pohybový vývoj, jak cvičit s menšími i většími dětmi i jak zlepšit vztahy s „puberťáky“ skrze téma hrbení zad. Janu najdeš na stránce www.janatumova.cz.