Jak ve vztahu zvládnout hádky?

Záleží vám na vašem vztahu, ale přesto jsou nedorozumění a hádky až příliš často? Necítíte se doma v bezpečí a nemůže se uvolnit? Dobře, a jak taková nedorozumění probíhají? Kdy přicházejí nejčastěji? Nekontrolovaně na sebe řvete a jeden přes druhého se překřikujete? Posloucháte se? Slyšíte opravdu, co říká ten druhý? Jste už unavení a chtěli byste harmoničtější a klidnější domov, kde se budete cítit opravdu v bezpečí? Možná vám schází:

1. VENTIL EMOCÍ – Máte nějakou spolehlivou katarzní techniku, kterou ventilujete náročné emoce a přetlak? Pokud ne, pak je partner často tím hromosvodem, po kterém se vše sveze. Přitom je to naše nebližší osoba. Přijdeme domů a naše emoce z celého dne se tlačí ven. Když míříte domů a uvědomíte si, že jste ve špatné a výbušné náladě, dejte si stopku. I kdybyste měly přijít později, zkuste své negativní emoce ventilovat dříve než vkročíte do dveří. Skvělým pomocníkem je auto. Stačí pustit hudbu a můžete křičet, jak moc chcete. Za jízdy to může být nebezpečné, ale když zaparkujete u hlučné křižovatky, zaručeně vás nikdo neuslyší. V létě je skvělým pomocníkem vodopád, který váš křik přehluší, nebo pištěte s dětmi, mlaťte klacky do kamenů apod. Všechny emoce jsou v pořádku, ale stát se emočně stabilní a znát své emoce, umět je nechat proudit aniž by ubližovaly, je cesta sebelásky. Více o emocích se dozvíte v knize Alchymie sebelásky.

2. VYSLECHNOUT PARTNERA – Neskáčete si neustále do řeči, ale vyslechnete se? Má ten druhý dostatek prostoru, aby vám řekl, co má na srdci? Bez přerušování, poučování nebo hledání řešení? Pokud máte tendenci partnera přerušovat a neumíte se zastavit sami, zkuste tzv. mluvící předmět. Mluví jen ten, kdo ho má v ruce. Když řekne vše, co potřeboval, předá jej partnerovi. Když nemám možnost skočit partnerovi do řeči, ale musím čekat, velmi často se mé emoce alespoň trochu zklidní a více vážím slova. Získám také možnost partnerovi lépe porozumět, případně se zeptat, zda jsme se pochopili správně. Chce to jistotou dávku sebekontroly, která se ale rozhodně vyplatí.

3. ZMĚNA MÍSTA – Máte pocit, že hádky nejčastěji vznikají doma, když uložíte děti? Hádáte se nejvíce v ložnici večer před spaním? Nebo v koupelně? Nebo naopak v autě? Zkuste změnit místo, jděte raději na procházku a vyříkejte si to tam. Nejlépe na nějaké příjemné, ale odlehlé místo. Někdy změna prostředí pomůže nenaskakovat na stále stejné vzorce hádek a způsobů, jak tomu druhému ublížit. 

Protože tím pravým klíčem k naplněnému partnerství je vědomá komunikace, která dá prostor i tomu druhému. To není snadné. Těžko se učíme odložit zaběhnuté vzorce a způsoby komunikace, i když dlouhodobě nefungují. Přesto jsou opravdu skvělé a mohou mnohé zachránit. Posílit oba partnery, dodat sebevědomí, ujasnit si, co vlastně potřebuji a především, zda to komunikuji srozumitelně. Je to také obrovsky cenný vzor pro naše děti. Vědomá komunikace je opravdový dar a je jen na nás, zda najdeme odvahu vnést ji do našich vztahů a naplnit život větší radostí, porozuměním, spokojeností, uvolněním a laskavostí.