Obdaruj se (nejen) v čase vánočním

Denního světla v těchto dnech kvapem ubývá, a to znamená mimo jiné i to, že se blíží Vánoce. Možná už se na ně těšíš, ale zároveň tě trochu děsí, co všechno bys měla do té doby ještě stihnout. Tvůj seznam úkolů se rozrůstá každým dnem a ty cítíš tíhu, která na tebe dopadá jako velké hromady sněhu. Úklid, výzdoba, napéct cukroví, sehnat a zabalit dárky… Nevíš, co dřív, a den by měl mít ideálně alespoň 30 hodin, abys to všechno stihla. Existuje způsob, jak se v tom všem cítit alespoň o trochu lépe?

 

Věnuj si pozornost

Napiš se na seznamu na první místo, a to každý den. Když pod stromeček dorazíš vyčerpaná a ospalá, ničemu to neprospěje a jen budeš mít (zase) pocit, že jsi to nezvládla a nechala ses zavalit okolnostmi. Pracuj se svou myslí a několikrát za den se ujisti, že na sebe nezapomínáš. Jako připomenutí může posloužit budík v mobilu nebo třeba náramek. Jakmile zazvoní budík, nebo si všimneš svého náramku, budeš vědět, že se teď máš na 5 minut zaměřit jen na sebe. Tenhle čas je jen tvůj – čím se dosytíš? Můžeš třeba vypít sklenici vody – pomalu a s využitím všech smyslů. Sleduj za zavřenými víčky, jak ti voda stéká do krku a osvěžuje celé tvé tělo. Pokud jsi sama a v bezpečném prostoru, můžeš si dopřát masáž prsou. Prsa jsou pro nás ženy zdrojem životní energie a jejich hlazení nás vede zpět k sobě a přinese rychlé uvolnění. Můžeš si pustit jednu písničku, na kterou necháš své tělo přirozeně se rozpohybovat. Pokud třeba sedíš v autě a čekáš, až děti skončí ve škole nebo na kroužku, můžeš se na 5 minut zaměřit na svůj dech. Polož si ruku do oblasti klíční kosti a dej si na 5 vteřin nádech a na 5 vteřin výdech. Sleduj, jak ti vzduch prochází tělem a oživuje každou buňku v těle.

 

Obdaruj se a dělej méně

My ženy se umíme dokonale zahltit a zaúkolovat. Pokud začínáš panikařit, máš pocit, že nestíháš, valí se toho moc a cítíš se pod tlakem, dej si dva hluboké nádechy a výdechy a řekni sama sobě a svému vyděšenému vnitřnímu dítěti, že teď a tady ti nic nehrozí, jsi v bezpečí a můžeš se rozhodnout, čemu chceš věnovat pozornost. Vezmi si seznam úkolů a začni vyškrtávat. Vše, co může udělat někdo jiný, deleguj. Můžeš si domluvit paní na úklid, aby vám přišla umýt okna? Vánoční cukroví – co kdybys poslala děti, ať ho letos napečou s babičkou? Užijí si společné chvíle a ty budeš mít volné odpoledne a cukroví hotové. Místo balení dárků můžeš použít dárkové tašky nebo látkové pytlíky (a ještě budeš mít dobrý pocit, že nezatěžuješ přírodu dalším odpadem).

Pročti si seznam úkolů znovu a vyškrtej všechno, co ve skutečnosti dělat nechceš, jen v tom setrváváš, protože to tak dělali tví rodiče nebo „se to tak dělá“. Ty jsi ta, která to má vše v rukách. Pokud nechceš péct 12 druhů cukroví nebo celé svátky objíždět širokou rodinu bez chvíle klidu pro sebe, proč by sis to tento rok nemohla zařídit jinak? Vždy máš na výběr, a i mezi naplánovanými činnostmi lze volit tu, která ti zrovna teď připadá nejsnazší nebo kterou teď uděláš ráda. Následuj svou vášeň a znovu a znovu si pokládej otázku „Co teď chci dělat? Co je teď pro mě důležité?“ Může tě také podpořit uvědomění, že čas je velmi tvárný a to, co ti nyní připadá, že nikdy nemůžeš stihnout, může být za pár hodin vyřízenou záležitostí.

 

Dej si více laskavosti

Naše společnost je soustředěná na výkon a hodnocení – zvládáš-li, je to jednička a v pořádku, ale jakmile něco není hotové nebo splněné, přichází nemilosrdná kritika. Dovol si k sobě přistupovat s laskavostí, netrestat se a vnitřní kritiku nepustit ke slovu. Jakmile se ti v hlavě ozve, jak jsi něco pokazila, špatně řekla, nezvládla a podobně, řekni si STOP (klidně i nahlas, nebo to doprovoď gestem ruky) a pochval se za jakoukoliv věc, která se ti dnes povedla. Pokud máš děti, můžeš to začlenit do rituálu společné večeře nebo uspávání. Zeptej se svých dětí, co se jim dnes povedlo a pak pochval i sebe. Oslavuj každý drobný úspěch, každý posun, vše dobré, co přichází. Dokončila jsi v práci jeden úkol? Oslav to. Vyčistilo si tvé dítě samo zuby? Oslav to. Pokročila jsi o další malý krok ve tvém projektu? Oslav to. Mohou to být zdánlivé maličkosti, ale to, že na ně začneš zaměřovat pozornost a všimneš si jich, ti den po dni přinese do života vlnu radosti a vděčnosti.

 

Naděl si rande sama se sebou

To ty jsi pro sebe tou nejdůležitější osobou, opravdu: ty se sebou vždycky zůstaneš, neopustíš se, podpoříš se ve všech záměrech a tužbách. A tak dává smysl se pozvat na rande – kam bys chtěla jít, co bys chtěla dělat? Co se takhle procházet v potemnělých ulicích města se svařákem v termohrnku, jen tak pozorovat ten cvrkot kolem, a s tichým klidem v srdci k sobě nechat přijít kouzlo adventního času? Co si jít zabruslit na zimák, prohánět se po ledu a cítit tu svobodu, energii a svištění vzduchu kolem? Anebo by sis radši zašla do lesa, poslouchala, jak ti pod nohama křupe první sníh a potěšila zvěř pár jablíčky do krmelce? Je to na tobě, obdaruj se.

 

Daruj si vzkazy všude po bytě

Chtěla by sis vzkázat, jak ti to dnes sluší, že jsi ta nejodvážnější žena na světě, nebo třeba jen „usměj se“? Vezmi samolepící čtverečky a vylep si je všude po bytě – klidně náhodně, tak, abys předem nevěděla, který vzkaz je kde. Na některé možná časem zapomeneš, a tím víc tě potěší. Pomůže ti to si uvědomit, jak jsi pro sebe důležitá a že na sebe myslíš.

 

Obdaruj se třpytkami a potěšením

Pošli partnera (případně i s dětmi) na vánoční nákupy, a daruj si chvíli pro sebe. Jen ty, tvé tělo, třpytky a nekonečné vlny potěšení. V tomto speciálním ročním období si můžeš dopřát i něco úplně jiného než v běžných dnech. Sleduj, co s tebou dělá mít po celém těle třpytky, jak se u toho cítíš a hraj si s nimi i se sebou, kam tě to povede a co ti bude příjemné.

 

To, co tě nejen v předvánočním období podpoří nejvíc, jsou každodenní malé ostrůvky radosti a potěšení, které můžeš darovat sama sobě. Začleň do své denní reality alespoň dva z uvedených tipů a sleduj, jak se postupně mění tvé vnímání a jak ti to prospívá. Přinese ti to víc energie na vše, co je pro tebe důležité a mocně tím podpoříš svou sebehodnotu.