Jak zlepšit vztah ke své Yoni?

Pipka, frnda, mušlička, broskvička, … to je jen pár z mnoha označení, která pro ženské pohlavní orgány můžeme slyšet. Už samotné jméno, které jsme zvyklé používat, hodně vypovídá o tom, jaký vztah k nim máme. Sama určitě pocítíš rozdíl, když někdo mluví o „tam dole“ nebo o posvátném chrámu, bráně, kolébce ženství.

Jak můžeš zlepšit vztah ke svým vlastním intimním partiím? Jak začít, co zlepšit a co podpořit?

Přijetí ženství a cykličnosti

My ženy jsme cyklické. V období od jedné menstruace k druhé se 4krát proměníme. Máme jiné emoce, nálady, chutě, prožitky. Jsme více či méně společenské, mazlivé a trpělivé. Radosti či starosti nám činí jiné věci a někdy v tom všem máme pořádný chaos. Každá v sobě neseme 4 archetypy, 4 podoby, 4 fáze. Jsme Panny, Matky, Čarodějky a Vědmy.

Jednou jsme dynamické, logické a velmi výkonné – jsme nejvíce podobné mužům. Pak přijde čas péče, společenskosti, trpělivosti, mazlení a jemnosti. To pak vystřídá barevný podzim, změny nálad, vlny kreativity a velké kritičnosti. Měníme se z minuty na minutu a co jsme cítily a chtěly ráno je už večer úplně jinak. Pak vstoupíme do Vědmy, moudré baby, zklidníme se a přichází menstruace. Jsme často bolavé, citlivé, tiché, klidné. Potřebujeme odpočívat, regenerovat a všechnu zodpovědnost přenést na okolí. Pak to začne zase od znova.

Tato proměnlivost se nazývá Ženská Cykličnost. (Psali jsme o ní na blogu docela nedávno – článek najdeš ZDE.) Je to onen fenomén, o kterém se v poslední době více a více mluví a ženy se s ním začínají nejen seznamovat, ale také sžívat a objevovat svobodu a dary, které s sebou nese. Poznání a přijetí cykličnosti je základním krůčkem ke zlepšení vztahu ke svým intimním partiím, k bezbolestné menstruaci a radostnému životu ve všech jeho podobách. Materiálů na toto téma přibývá. Ať už sáhneš po knize, prohledáš youtube, zajdeš si na ženský kruh nebo začneš zkoumat sama – nebudeš litovat. Mě znalost cykličnosti změnila život.

Dary menstruace

O menstruaci mluvíme na ženských kruzích hodně. O našem poprvé, o bolestech, o studu, o touze prožívat ji jinak. Mluvíme otevřeně o krvi, o pomůckách, o praktických tipech ulevujících od bolestí. Díky menstruaci můžeme plodit, stvořit fyzické tělíčko pro novou dušičku, která na tuto zemi má přijít. S krvácením detoxikujeme a můžeme z těla pouštět vše nepotřebné. Menstruace nás zpomaluje, zjemňuje, posiluje – pokud ji do života přijmeme a naladíme se na zprávy, které nám chce předat.

Míváš bolesti? Nepravidelné či silné krvácení? Je pro tebe menstruace každo-měsíčním utrpením? Nebo je možná bezproblémová, ale větší užitek či dar v ní nevidíš? Jaká je to pro tebe zpráva? Kdyby byla menstruace člověk – byla by to tvá nejlepší kamarádka nebo byste byly sokyně?

Tipů, jak prožívat menstruaci sdílíme v ročním kurzu alchymie ženy mnoho. Dokonce se bavíme o tom, jak menstruaci slavit. A to jak každý měsíc, tak jednou za život, pomocí rituálu Menarché, když se v naše světě objeví poprvé. A o svobodné – bezvložkové – volné menstruaci už jsi slyšela? (Začíst se můžeš zase ZDE.) Na téma darů menstruace máme dokonce elektronickou knihu, která je volně ke stažení. Pročti si ji naciť se na téma, zkus uvidět dary, které ti menstruace do života přináší a sleduj, jak se tvůj vztah k Yoni začne zlepšovat.

Síla myšlenky

Než ti povím o dotekových technikách, chci sdílet pár způsobů, se kterými doporučuji začít. K oživení tvé Yoni a zlepšení vztahu s ní ti totiž postačí i pouhá myšlenka. Zkus se během dne párkrát zastavit a na svou Yoni zaměřit pozornost. Jak se asi cítí? Je jí pohodlné oblečení, které na sobě právě máš? Co by si asi tak přála? Není jí moc horko/zima/těsno/smutno? Zeptej se svých intimních partií, jak se mají a nech se překvapit odpovědí.

Někdy ti možná řekne, že by chtěla na vzduch. Jindy zas bude chtít pohladit. Po krásném milování ti možná poděkuje a bude se těšit na příště. Začni na svou Yoni více myslet a komunikovat s ní.

Zrcátko

U další techniky nám bude pomocníkem zrcátko. Kdy naposledy ses podívala „tam dolů“? Víš, jak to tam vypadá? Jakou má tvá Yoni barvu, záhyby, chloupky, tvar? Mnohé ženy se tam mrknout až u porodu, někdy ani to ne.

Yoni je oproti ostatním částem těla dost schovaná a pohledem na ni se tedy nekocháme každý den. Ne že by však nebylo co zkoumat! Můj tip zní – pořiď si zrcátko, nebo klidně použij to kosmetické a podívej se. Prohlédni si ji ráno po probuzení, odpoledne po sprše, večer po milování. Mrkni se na ni v období ovulace, před menstruací, po porodu. Zjisti, co na ní tvého muže tak přitahuje a jak se v průběhu měsíce spolu s tebou proměňuje.

Yoni steam neboli vaginální napářka

Vztah k intimním partiím můžeš utužit také vědomou péčí. Ať to bude kvalitní spodní prádlo, pečující olej nebo třeba „sauna na pipku“. Vaginální napářka je skvělým způsobem, jak o svou Yoni pečovat, předcházet bolestem před a během menstruace, dopřávat si čas pro sebe, rituálně se očišťovat.

Potřebovat budeš půl hodinku, bylinky a pohodlí. Uvaříš si výluh a dopřeješ si příjemné vlny teplé voňavé páry. Pro praktické kroky googluj „bylinná napářka“ nebo „yoni steam“. A pokud si na to sama netroufáš, udělej si výlet do Prahy. Ženy z kurzu Alchymie tam totiž otevřely první salón pro tuto intimní napářku! Jmenuje se Bambha a s láskou tě tam touto tradiční proceduru provedou.

Yoni vajíčko

Jedná se o drahý kámen příjemného tvaru, který se zavádí do pochvy podobně jako třeba tampón. Léčit tě může nejen svým materiálem, ale také pohybem, na který tvé vnitřní svaly budou reagovat. Můžeš do něj vydechovat vše nepotřebné a zároveň z něj nadechovat novou sílu, radost, lásku. Po použití jej fyzicky i energeticky očisti tekoucí vodou, nabij sluníčkem nebo měsícem v úplňku. K této tisícileté tradici najdeš na webu alchymie ženy také vlastní online kurz plný inspirativních videí, praktických cvičení a samozřejmě vzájemné podpory.

Záchodové pohlazení

A jako poslední – moje srdcovka. Tato technika ke mě přišla od mé vlastní Yoni. V období, kdy jsem hodně vysílala přání a dotaz, jak s ní konkrétně komunikovat a jak o ni pečovat, jsem najednou uslyšela její hlas. Řekla mi: „Uvědom si, jak často jdeš na záchod. Jak často na mě nevědomě sáhneš přes toaletní papír. Kolik příležitostí za den tedy máš, abys mě mohla pohladit. Něžně, vědomě, s láskou.“ A tak vznikla technika záchodového pohlazení.

Kdykoliv půjdeš během dne na záchod, máš skvělou příležitosti a možnost vztah ke své Yoni zlepšit. Prostě a jednoduše na ni po utření přilož dlaň. Jen si ji tam nechej a vnímej její teplo, strukturu, energii. Odbourej postupně stud a hlasy, které ti našeptávají, že „tam se přece nesahá“. Je to součást tvého těla, podobně jako ruka, noha nebo obličej. Je to místo, které si zaslouží tvou pozornost.

Tak co, jak zlepšíš vztah ke své Yoni ty? 🙂