Ženy jsou proměnlivé jako Luna

Ženy jsou jako Měsíc, ze dne na den se postupně mění. Nikdy nevidíš celý cyklus, můžeš vidět pouze jednu fázi. (Miranda Gray)

Tak, jako se příroda mění na jaře, v létě, na podzim a v zimě, tak i žena se během svého cyklu proměňuje. Má různé kvality, talenty i úskalí v jednotlivých fázích.

Představ si čtyři ženy.

Jedna je mladá, dynamická a nadšená. Další je o něco starší, praktická a dobře vychází s lidmi. Pak je žena zralá a divoce kreativní. Poslední žena je tichá a bystrá.

Každá z těchto žen má své vlastní potřeby, svůj vlastní způsob vnímání světa, své vlastní tvůrčí energie a své sexuální preference.

Teď si představ, že všechny čtyři ženy vypadají jako ty. Není divu, že muži jsou zmateni. A my mnohdy také.

Každá fáze cyklu přináší ženě různé schopnosti, lepší talenty a dovednosti, různé úrovně dominantního myšlení a různé fyzické, kreativní, sexuální a duchovní energie. Muži pochopitelně nechápou, proč přístup k ženě funguje jeden týden, ale příští týden nedokáže mít stejnou reakci, nebo proč se zdá, že ženy často mění názor.

Jak to tedy je s naší proměnlivostí?

Cyklus se skládá ze 4 fází, které se dají přirovnat k fázím přírody. Uvedené dny jsou ilustrační, každá z nás máme cyklus individuální a je důležité si ho vysledovat. Ale pro orientační základní vysvětlení si uvedeme i počty dní jednotlivých fází.

Menstruační fáze, nebo také reflektivní –  archetyp Vědmy (1. – 7. den)

Žena v této fázi bývá unavená a její tělo silně pracuje na očistě. Tělo je na dně svých fyzických i psychických sil, žena mu potřebuje dopřát čas znova nabrat sílu a odpočinout si. Tělo je automaticky přeladěno do hlubších mozkových vln, proto je pro ženu velmi snadné být v meditativním stavu. Je ponořena do svého vnitřního světa. Žena – vědma často chce být sama nebo být opečovávaná druhými a hýčkána.

Další je předovulační fáze dynamická  –   archetyp Panny (7. – 14. den)

Menstruace končí, žena se cítí jako znovuzrozená. Připadá si krásnější, je velmi akční a dynamická. Přemýšlí a chová se racionálně, logicky, je plná elánu a chce pracovat. V této fázi své myšlenky, vize a cíle lehce uvádí do vnějšího světa. To, co dlouho odkládala, nyní vyřeší s lehkostí. Cítí se velmi svůdně, ráda je ve společnosti.

Po fázi Panny přichází ovulační fáze – expresivní  – archetyp Matky (14. – 21. den)

V ženě se probouzí láska a mateřství. Cítí se velmi žensky a více o sebe pečuje, chce se cítit krásná. Je emočně velmi vyrovnaná a sebejistá. Prioritou jsou pro ni vztahy, touží pečovat. O partnera, děti, rodinu, přátelé. Touží se milovat a cítit blízkost, naslouchat a komunikovat.

Cyklus je zakončený fází předmenstruační – kreativní – archetyp Čarodějky (21. – 28. den)

Žena začíná být kritická. K sobě, k okolí, ke všemu. Střídají se v ní emoce, nálady, snadno se pocity nechá unést, je plačtivá a vznětlivá. Často si věci bere osobně. Chce déle odpočívat, protože se začíná cítit unaveně. Také může mít pocit, že nic nestíhá, protože potřebuje dokončit rozběhnuté projekty, úklid doma apod. Začíná se ladit na svoji intuici a mít tvořivé myšlenky. Tuto fázi pozná každá žena, ale jen málokterá si umí užívat její dary. 

Když se zaměříme na pocity a dovednosti v konkrétní fázi, děláme věci efektivněji, a také se cítíme skvěle! Náš menstruační cyklus je úžasný nástroj pro vytváření spokojenosti. Uvědomění si cykličnosti nás může velmi uklidnit. Všechny fáze jsou dobré a všechny se dají velmi dobře využít pro dobro naše i našeho okolí

Jsem milující máma, partnerka a žena s otevřeným srdcem a divokou duší. Mou vášní je hudba, tanec, knížky a příroda. Zajímám se o svobodné vzdělavání a respektující výchovu. Jsem na krásné objevné cestě a každý den cítím vděk za to, co mi přináší.