Změny posledního desetiletí

Tomu, proč je důležité se ohlédnout za uplnynulým rokem, oslavit vítězství, uvědomit si svůj posun, pustit vše nepotřebné a stanovit si cíle na rok nový jsme se rozepsaly ve článku minulém. Jak rituálně uzavřít rok 2019 si přečti ZDE.

Dnes se rozpovídáme ještě o jednom ohlédnutí – a to bude ohlédnutí se za posledním desetiletím.

Nekončí totiž pouze rok 2019, ale rovnou celé desetiletí. A nevím, jak vy, ale nám se teda za posledních 10 let stalo obrovské množství věcí! Ať už těch dobrých, tak těch náročných, těžce uvěřitelných, úžasných, hrozivých,… takových, nad kterými by naše „dvatisícedeset JÁ“ kroutily hlavou.

Jak tedy uctít uplynulou dekádu a připravit se na tu nově přicházející? Proces jsme pro vás rozdělily do třech jednoduchých částí. Ready?

Připravte si

Deník/sešit/zápisník

Tužky, propisky, pastelky, fixky, voskovky, pastelky, vodovky – dle své výtvarné chuti 🙂

A ideálně k tomuto tvořivému procestu pozvěte také své blízké. Společným ohlédnutím za posledních 10 let se o sobě můžete tolik naučit! Zároveň se můžete krásně naučit, jak se do budoucna co nejlépe vzájemně podporovat.

Začneme opět, stejně jako u hodnocení jednoho roku, seznamem vděčností. Co se za posledních deset let stalo a jste za to vděční? Co se vám opravdu povedlo a jste na to pyšní? Jaké překážky se vám podařilo překonat? Kam se vám podařilo posunout – v osobním či pracovním životě?

Deset let je poměrně dlouhá doba a bude to pro vaši pamět určitým cvičením. Vytáhněte si tedy staré diáře, kalendáře, projděte si mailovou schránku nebo galerii fotek v telefonu. Dokonce na facebooku se můžete prokliknout „ke svým začátkům“ – já osobně tam jsem už 11 let – to bude opravdu hodně informací! Zabere to nějaký čas, ale bude to stát za to. V dnešní době žijeme velmi, velmi rychle. Málokdy se dokážeme zastavit a tak nějak strávit vše, co se v našem životě vlastně odehrálo.

Dokud se ale nezastavíme, nemůžeme se ohlédnout a pokochat se tou dlouhou cestou, kterou jsme ušli.

Máte někdy pocit, že se toho ve vašem životě vlastně moc neděje a nic moc jste v životě nedokázali? Možná je to jen proto, že jste si nedopřáli čas pro reflexi a zhodnocení.

Zamyslete se nad svým zdravím, nad financemi, bydlením, společenským životem, nad zvládáním svých emocí,…

Sepište si všechny ty velké věci, všechny ty malé věci a taky všechny ty věci mezi nimi.

Poté si seznam projděte a označte tu věc, případně ty věci, které jsou pro vás nejdůležitějšími. K nim poté přidejte poznámku o tom, proč jsou právě tyto oněmi TOP. Vznikne vám tedy sekce „Co pro mě bylo nejzásadnější a proč?“ – jakmile si totiž uvědomíte co a z jakých důvodů zlepšilo kvalitu vašeho života nejvíce, pomůže vám to činit v novém desetiletí ta nejlepší možná rozhodnutí.

Další sekcí nechť je seznam s názvem „Mé největší lekce“. Co jste se za posledních deset let naučili? Jaké moudrosti k vám přišly? Ať už v kariéře, rodině, ve vztazích či ve zdraví. A jak si ty nejlepší lekce vlastně uvědomit? Hledejte ty největší chyby! Co vás dostalo na kolena? Kdy vám bylo opravdu nejhůř? A co vám pomohlo se znovu postavit pevně na obě nohy? Co vám daná situace ve výsledku přinesla?

Poté se nad seznamem znovu zamyslete a odpovězte si na otázku: „Jaké lekce pro mě byly těmi nejklíčovějšími a proč?“ Seznam tedy rozšiřte o více detailů. Proč? Protože mnoho z nás má tendence stále dokola opakovat stejné chyby. Tento seznam vám pomůže se z těchto vzorců vymanit.

Tímto končí část číslo 1.

Čas na rekapitulaci a pauzu 🙂


Sekce č. 1: Na co jste pyšní?

  1. Co jste za posledních 10 let dokázali a jste na to právem pyšní?
  2. Jaké překážky se vám podařilo překonat?
  3. Jakých výsledků se vám podařilo dosáhnout v pracovní sféře od roku 2010?

A nezapomeňte!

V lovení vzpomínek vám krásně pomohou staré kalendáře, deníky, zápisníky, maily či fotky.

Co bylo nejdůležitější a proč?

Vraťte se k seznamu a odpovězte na následující:

  1. Ze všech těch věcí, které mám na seznamu – které jsou ty nejdůležitější. Zakroužkujte je.
  2. Proč jsou právě tyto TOP?

Jakmile si uvědomíte skutečnosti, které dělají největší rozdíl v kvalitě vašeho života, budete schopni při plánování nového desetiletí dělat moudřejší rozhodnutí.

Sekce č. 2: Vaše lekce

  1. Co jste se za posledních deset let naučili?
  2. Jaké lekce vám najednou začaly dávat jasný smysl?
  3. Jaké chyby jste udělali a co jste se z nich naučili?

Zamyslete se nad prací, rodinnou situací, vztahy, zdravím, financemi, mírou kreativity,… všechny je vypište – ty malé i ty velké.

Co bylo nejdůležitější a proč?

Znovu si projděte vypsaný seznam a zeptejte se na tyto tři otázky:

  1. Které lekce opravdu změnily běh vašeho života?
  2. Proč vám zrovna na těchto záleží?
  3. Které z nich si chcete opravdu pamatovat a poučit se z nich pro posun do nového desetiletí?

Tato sekce je opravdu důležitá. Často se k ní vracejte – pomůže vám to se vyvarovat opakujících se chyb.

Tak. Nyní budete mít pár dní čas se opravdu ohlédnout zpět, seznamy vypracovat a zapolemizovat si nad nimi. Brzy se s Luci ozveme s částí číslo 2, která se bude věnovat pouštění minulosti.

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."