Jak rituálně uzavřít rok 2019?

Rituál – speciální čas – speciální místo – událost – oslava – záměr – usebrání se – introspekce – ohlédnutí zpět. Tato slova se nám vybaví při pomyšlení na konec roku. Možná jste sledovali rituálový kongres, který proběhl v březnu tohoto roku, ale ke svému prvnímu rituálků jste se ještě nedostali. Teď nastává ten nejlepší možný čas. S Luci Bečkovou, která v kongresu sdílela o rituálech ostrova Bali, jsme se rozhodly připravit tento článek. Obě totiž v obrovskou sílu rituálů hluboce věříme.

Ať už byl pro tebe rok 2019 jakýkoliv, přijmi jeho konec jako důvod k oslavě. A teď nemyslíme chlebíčky, šampaňské a rachejtle. Myslíme tím vědomý přechod do nového roku, puštění starého a přijetí nového!

Všichni sice víme, že se po odpočítání těch posledních 10 sekund „nic moc nestane“, i přesto to celé má však nádech mystéria. A dokonce to od vás ani nevyžaduje si na Silvestra odepřít skleničku! Rituálek je velmi jednoduchý a zvládnete ho proto i s malou kocovinou 😉

Vaším jediným úkolem bude vypracovat seznam věcí z uplynulého roku, za které cítíte vděčnost. Tady se nenechejte zmást… může to být náročnější, než to na první poslech zní.

Ve dvou se to lépe táhne

K rituálku si přizvěte někoho blízkého. Někoho, kdo vás opravdu zná a během roku viděl vaše jednotlivé vzestupy i pády. Partnerku, manžela, dceru, kamaráda, mámu,…

Střídejte se a vzájemně si sdílejte, za co jste vděční a za co jste na sebe právem pyšní. Začněte oblastmi jako je práce či business. Zmiňte náročné situace, se kterými jste se nakonec s přehledem vypořádali, hranice, které jste překonali, cíle, kterých jste dosáhli. Cokoliv, co chcete sami sobě připomenout. Nebuďte příliš skromní – nastal čas opravdu zazářit a vynést na světlo vše, čeho jste dosáhli.

A taky to možná začne nabírat na vážnosti – je totiž náročné si vybavit úplně všechno. Tady pak platí dvojnásob, že ve dvou se to lépe táhne. Jakmile se ve sdílení jeden z vás zasekne, druhý se jej jednoduše zeptá: „A dál?“ a odmlčí se. Žádné naléhání nebo skákání na jiné téma. Prostě a jednoduše se zeptá „A dál?“

Kolo prvního sdílejícího nekončí, dokud se nepochlubí alespoň 50 prožitky.

Kromě hodně zábavy a hezkých vzpomínek si asi prožijete i mnoho chvil ticha. Těch odmlk, kdy si budete myslet, že už jste řekli úplně ale úplně všechno. A pak to přijde! „Ne, počkat, ještě jsem zapomněla tohle!“ Tak se prostě jen dál ptejte: „A dál?“

Samotný výčet má obrovskou sílu, ale je to právě otázka „A dál?“, která celý tenhle rituálek pozdvihá na vyšší úroveň. Dost pravděpodobně se totiž zaseknete už u 5. věci – možná proto, že se nechcete vychloubat, možná proto, že tam na první dobrou vděčnost prostě necítíte a nebo jste prostě a jednoduše zapomněli.

A možná váš rok 2019 stál prostě za prd. Raději byste na něj hned zapomněli, než se za ním ještě ohlížet… no, možná právě proto byste měli tomuhle rituálu dát šanci! Nevzdávejte se a u každé další otázky „A dál?“ vylovte z paměti něco, co si zaslouží alespoň špetku ocenění.

A proč je tohle „vychvalování se“ tak důležité? Protože je velmi uspokojující se takto poohlédnout za vším dobrým, uvědomit si své vlastní výhry, pokroky, změny – malé či velké. Vděčnost je totiž jednou z nejsilnějších energií. Její vibrace vám pomůže do nového roku přitáhnout ještě více štěstí a hojnosti. Luci často končí jógové lekce takovou malou meditací vděčnosti. Učí lidi, že čím více věcí/situací/lidí, za které cítí vděčnost, si každý den uvědomí, tím více jim jich vesmír pro příště pošle.

U výčtu se soustřeďte na mix pracovních a osobních úspěchů. K číslu padesát se můžete dopracovat i sami, ale bude to stát více úsilí. Parťák vám pomůže onou otázkou „A dál?“

Jakmile vypíšete všechny vděčnosti…. a dál?

Pokud dojdete k přesvědčení, že jste nedokončili nic dobrého… a dál?

Když si pomyslíte, že už nic dalšího není hodno oslavy… a dál?

Jestli si řeknete, že tento rok byl fakt propadák… a dál?

Až si budete myslet, že bylo řečeno všechno… a dál?

Pro tento rituálek nemusíte ani čekat na tak velkou událost, jako je konec roku. Můžete si ho dělat každý měsíc nebo každý týden. My obě si ho pravidelně děláme před spaním, jako takové malé ohlédnutí za uplynulým dnem. Ohlížíme se v čase od úplňku k úplňku, jindy zas od jednoho klubového tématu k druhému. Ať už si časové období vyberete jakékoliv vězte, že věcí, za které můžeme procítit vděčnost, máme v životě všichni požehnaně – jen je potřeba si je zvědomit.

Skvělou pomůckou jsou také malé kapesní zápisníčky. Prostě si do auta, do kabelky, na pracovní stůl položte nějaký sešit/blok/deník a kdykoliv během dne si do něj tyto vděčnosti značte. Až vám bude ouzko, sáhněte po něm místo tabletky! 🙂

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."