Jak si KONEČNĚ udělat čas na to, co tě opravdu zklidní

Tento článek o józe pro vás připravila Klára Plášilová, účastnice zážitkového členství Evoluce poslání. Klára je certifikovaná lektorka jógy a tvůrkyně projektu Jógažití. Kromě offline lekcí vede i lekce individuální a v rámci online kurzů pomáhá ženám, které chtějí najít cestu k většímu klidu, pohodě a úlevě od stresu díky józe. Věří totiž, že jóga není jen o cvičení, a proto od základů, jednoduše a prakticky ukazuje, jak díky uvolnění těla dochází i k uvolnění mysli. Protože najít rovnováhu lze nejen na podložce, ale také v životě.

Nebudu ti říkat, že jóga je prospěšná pro tvé tělo i mysl. To už dávno víš nebo
tušíš. Stejně jako víš, že spánek je nutný, ale přesto se někdy přistihneš, jak
sjíždíš sítě v půl jedné ráno. Proč? Protože tady nejde jen o to vědět. Vědět je
fajn, ale pokud necítíš své skutečné „PROČ“, nikdy tomu nedáš prioritu.
Jak ti to zní?

Teď ti nechci servírovat další a další tipy, jak zařadit jógu do nabitého programu. Ani tě nebudu přesvědčovat, že ti 5 minut jógy denně změní život, i když to tak klidně může být. Chci ti ukázat něco hlubšího – to, proč se ti to vlastně pořád nedaří.

Není to o času, je to o rozhodnutí

Můžeš si přečíst mraky článků o tom, jak si najít čas na jógu, jak vstávat o pět minut dříve nebo jak dělat jógu během sledování televize. To ale nemám na mysli. Tady nejde o čas. Jde o to, co je pro tebe skutečně důležité.

Jak často nejspíš říkáš: „Nemám čas!“ nebo „Jsem v jednom kole.“ Pojď si teď přiznat, jak často je to jen výmluva (netvrdím, že vždy), protože si prostě neumíš věnovat těch pár minut pro sebe. Možná si to ani neuvědomuješ, ale když něco opravdu chceš, najdeš si na to čas. Tečka.

Nejspíš jsem tě teď trošičku naštvala, chápu. A to je super! Vzhledem k tomu, že stále pokračuješ ve čtení, tak hádám, že tě pořád ještě zajímá, co za blábol z toho vyleze.

Zkrátka jde o to pochopit, že když si dovolíš péči o sebe (např. ve formě jógy), tak si tím pádem dovolíš na tu chvíli být pro sebe na prvním místě. Myslíš, že to je sobecké? Naopak! Možná jsi to už někdy slyšela, ale raději to připomenu – když jsi ty v pohodě, všechno kolem tebe bude také víc v pohodě.

Tvé skutečné „proč“

Zkus o tom teď na chvíli přemýšlet takhle: Když necítíš své hluboké „proč“, proč bys měla s jógou vůbec začínat? Co je tvé vnitřní „proč“, které tě zvedne z gauče a postaví na podložku, i když máš pocit, že nemáš čas nebo se ti prostě nechce? A nemyslím motivaci z vnějšku, kdy jdeš na lekci, protože ji máš zarezervovanou nebo jdeš s kamarádkou. Proč bys měla vynaložit tolik energie a úsilí, když jsi přesvědčená, že u toho stejně zas nevydržíš?

Možná ti v té nerozhodnosti moc nepomáhá ani všudypřítomný stres, únava a tenze, která tě pronásleduje celý den. Nebo je to pocit, že to bude určitě složité. Navíc je na tom tvé tělo bídně. Nebo nemáš čas se ani nadechnout, tak přece nemůžeš mít čas na jógu!

A tak se dál cyklíš v každodenních povinnostech, rutině a prostě se vezeš životem, který teď žiješ. Můžeš pořád dokola řešit, jak a kde si urvat těch pár minut na sebe, případně se spokojíš s tím, že taková je prostě doba a klid budeš mít až v hrobě.

Pojď to zkusit nehodnotit a na okamžik připustit, že ti možná jóga fakt může pomoc dostat se trochu do klidu i kondice. Protože jakmile ji pozveš nejen ke svému tělu na podložce, ale i do života, můžu ti garantovat, že se už nebudeš ptát, jak na pravidelnou praxi, protože se na ni budeš celý den těšit a záměrně si ji sama s vděčností zařadíš do svého dne.

Jóga v souladu sama se sebou

Jóga není o výkonu, přestože to tak někdy může působit. Nebo o tom, jak dobře zvládneš jednotlivé pozice či jak moc se při tom zapotíš. Jde o to, co se odehrává uvnitř tebe – o propojení těla, mysli a ducha, nalezení vnitřního klidu a harmonie se sebou.

Vyzkoušej si to hned teď

Potřebuješ jen 40 vteřin svého drahocenného času. Nemusíš na nic čekat. Nepotřebuješ žádnou podložku, žádné speciální znalosti, nic. Tak, jak teď sedíš u mobilu, zvládneš tohle 40vteřinové video, které ti dá ochutnat, jak jednoduché to může být.

Klikni a pojď zažít, co ti chci říct:

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Tak jo, máš to za sebou! A ani to nebolelo viď? Představ si, že právě:

  • máš za sebou 5 dechových cyklů stejně dlouhého nádechu a výdechu
  • přivedla jsi pozornost ke svému dechu, a tedy i k sobě
  • hlavně ses trošku zklidnila

Jak ti teď je?

Zvládla sis věnovat 40 vteřin. Opravdu ze srdce ti gratuluju! Troufáš si rovnou na další level?

POZOOOOR: Co takhle věnovat si 10 minut? Mám pro tebe kratičkou audio praxi, která ti během pár minut pomůže jít ještě trošku dál. Víc neprozradím, ale věř, že to stojí za to!

K audio praxi tudy.

Pro další neveřejný obsah ZDARMA se připoj do uzavřené FB komunity Jógažití tudy.