Přechodové rituály jako životní kotvy, které nasazují křídla

Zní to trochu jako paradox, že by nás něco mohlo ukotvit a zároveň umožnilo vzlétnout? Pojďte se se mnou ponořit do tématu síly přechodových rituálů.

Přechodové rituály jsou staré jako lidstvo samo, jen v naší moderní společnosti se na ně trochu pozapomnělo. Některé ale praktikujeme, aniž bychom je tak pojmenovávali – třeba svatbu, křest, pohřeb…a vlastně i oslava narozenin může být přechodovým rituálem.

Lidský život je o neustálých změnách. Žijeme v cyklech a pořád se vyvíjíme. Aby životní změny byly lépe přijatelné, abychom dokázali přejít z jednoho životního období do dalšího, je velmi nápomocné se zastavit a změnu prožít. Přechodový rituál je právě takovým zastavením, kdy se propojíme sami se sebou a procítíme životní souvislosti, ukotvíme se v tady a teď. Rituál je nositelem změny a pomáhá připravit se lépe na to, co má v životě dalšího přijít. Nejen, že jsme na změnu pak lépe připravení, ale zároveň se stáváme aktivním tvůrcem nového. Přechodový rituál vytváří prostor pro hlubší napojení na sebe sama, ujasnění si svých záměrů a přání, které se pak snadněji zhmotňují.

V přechodovém rituálu je podpora a síla, nabízí bezpečné prostředí pro hluboká uvědomění, projevení a přijetí emocí.

Léto je obdobím svateb. Svatební rituál je obřadem lásky, projevem velkého životního kroku dvou zamilovaných lidí. Svatební rituál umožňuje prožít ceremonii propojení snoubenců přesně podle jejich představ. Když s budoucí nevěstou a ženichem probíráme možnosti rituálu, nejlepší rada zní – napojte se na svoje přání, zkuste upustit od představ někoho jiného a řekněte ANO svatebnímu obřadu svých snů. Tento rituál je skvělý i pro obnovení svatebního slibu při různých výročích nebo, když někdo cítí, že potřebuje udělat „rekonstrukci“ své původní svatby, která tenkrát nebyla úplně podle vlastních představ.

Vědomou přípravou na svatební den je rituál pro nevěstu – tak trochu jiná rozlučka se svobodou, která pomáhá uzavřít jednu kapitolu života před vstupem do další. Pomáhá budoucí nevěstě si uvědomit svou krásu, jedinečnost a dary, poděkovat předkům a přijmout nové příjmení.

Přechodový rituál je příležitost se ukotvit v přítomném momentu, uvědomit si, kde jsme nyní a jaká byla naše předchozí životní cesta. Následně pomáhá vzlétnout vstříc nové životní fázi. Proto ta kotva, která zároveň nasazuje křídla.

Ceremonialistka Tereza Mazánková provází přechodovými rituály od roku 2018. Mimo jiné prošla v posledních letech i certifikací školy pro průvodkyně v rámci Alchymie ženy, je facilitátorkou ženských skupin, mámou dvou předškolních dětí a věnuje se provázením rituály dospělých i dětí. Více informací o přechodových rituálech a reference klientů můžete najít zde.