Uctění a uzavření důležitých životních událostí – Rituál zavinování

Nádherný článek o důležitém a silném rituálu napsala Jana Rosa Matulová. Jana je mentorka, průvodkyně rituály, ženskými kruhy, kakaovými ceremoniemi a seberozvojovými semináři. Také je lektorka práce s pánevním dnem. S láskou a respektem podporuje ženy na cestě k objevení ženské síly. Pomáhá jim, aby se mohly spojit s duší, tělem a intuicí, kráčet po tvé životní cestě vědomě a žít život, po jakém touží. Jana je také účastnicí v ročním programu Evoluce poslání. Pokud se chceš od Jany dozvědět více o Rituálu zavinování, zvu tě k následujícím řádkům.

V dnešní moderní době nejsme zvyklí vědomě uctít a uzavřít vztahy a významné životní události a etapy, kterými procházíme. Při tom je to tak moc důležité.

Je důležité vypustit emoce, které daný vztah či událost přinesla, aby se nám nesomatizovaly do těla. Nemáme čas propouštět to, co už nám neslouží a zpracovávat to, co jsme prožili. A tak si to ukládáme do takového pomyslného batůžku, který si nosíme životem a který je čím dál těžší a který nás táhne k zemi. Jenže není čas se zastavit a protřídit, co z toho batohu už nepotřebujeme, co už dosloužilo. Co můžeme s klidem vysypat a odlehčit si. Co už můžeme pustit. A co si chceme nechat jako dary, které nám život dal. To, co nám daná životní lekce ukázala a co nás naučila, abychom pochopili a lekce se nám nemusela opět opakovat.

Víme, jak hektický život žijeme. Nemáme čas zastavit se a podívat se na to, co máme za sebou, kde jsme teď a kam chceme kráčet dál. Nemáme čas jít do hloubky. A nemáme čas odpustit sobě i ostatním a tak si neseme i vinu a obviňování.

Projevuje se to nejen na emočním těle, ale také na tom fyzickém a energetickém. I na naší přehlcenosti a neschopnosti být teď a tady. Protože spousta věcí z minulosti není uzavřených a tak nás to tahá zpět do minulosti.

Co s tím?

Naši předci k uctění a zpracování důležitých životních okamžiků využívali sílu rituálů. Využívali je jako součást toho, čemu dnes říkáme psychohygiena. A zpracovávali v nich i to, co dnes nazýváme traumata. Za mě je nejsilnějším a nejuniverzálnějším a také nejvíce pečujícím rituálem pro ženy, rituál zavinování.

Rituál zavinování

Zavinováním posbíráme dary a poklady minulosti, uzavřeme to staré, abychom se mohli otevřít tomu novému. To staré umírá, aby se mohlo zrodit to nové.

Rituál zavinování je původně poporodní rituál, který se v různých obměnách provádí v mnoha kulturách. V ČR se s tímto rituálem setkáváme také pod počeštělými názvy zavírání kostí nebo rituál rebozo/rebozo rituál. Zavinovat se ale nemusí pouze porod, zavinovat lze na cokoliv, co je třeba ukončit, uzavřít. Co nemáme úplně vyřešené, zpracované a brání nám to žít náš život plně, teď a tady. Pro rituál není podstatné, kolik času od události uběhlo, rituál funguje i po měsících či po letech.

Zavinovat lze na jakoukoliv změnu:
● porod (zavinujeme po konci šestinedělí)
● na ukončení vztahu, rozvod,
● smrt blízkého,
● potrat, porod mrtvého dítěte, úmrtí miminka po porodu,
● ukončení nemoci (poté, co se již cítíte zdravé),
● po nehodě nebo operaci (poté, co se již cítíte zdravé),
● změnu pracovního poměru, ukončení projektu,
● přestěhování,
● ukončení něčeho v sobě, co už chceme pustit.

Zavinovat lze svoje „staré já“, před začátkem něčeho nového. Někdy se zavinování začne dělat na určité téma, ale až při něm se ukáže, co je vlastně třeba ukončit. Zavinování lze využít i jako dárek a čas pro sebe, jako oslavu a sebepéči.

Co rituál zavinování/zavírání kostí zahrnuje?
● přípravu místa
● pití ceremoniálního kakaa
● sdílení tak dlouhé, jak žena potřebuje
● vědomý dotek/masáž celého těla (s důrazem na bříško a zavinutí dělohy, pokud je žena po porodu)
● bylinnou koupel nebo bylinnou napářku
● zavinování do sedmi speciálních zavinovacích šátků
● zakončení celého procesu

Jak dlouho zavinování trvá?
Celý proces trvá 6-9 hodin, dle toho, jak dlouhou dobu žena potřebuje. Průměrná doba trvání je 8 hodin.

K čemu je zavinování dobré?
Zavinování je pro ženu bezpečným a láskyplným prostorem, ve kterém se může otevřít a sdílet svůj příběh bez posuzování. Z psychologického hlediska přináší „vypovídání se“ úlevu, uvolnění a odplavení emocí.
Z fyzického hlediska dochází k hluboké relaxaci a hloubkovému uvolnění svalů. Kakao, oleje a byliny pomáhají také vyživit a zahřát tělo ženy.
Žena se zavinováním energeticky uzavírá, vrací se jí její síla. Opět cítí své hranice.

Zavinování pomáhá také opětovnému spojení se se svým tělem, navrácením důvěry ve své tělo, např. po císařském řezu či jiných zákrocích a problémech.

Žena se při rituálu čistí na všech úrovních, a proto po zavinování potřebuje hodně odpočívat. Zavinování pomáhá na všech rovinách, psychické i fyzické i na jemnohmotné úrovni éterického těla.

Ženy mluví o tom, že se po zavinování cítí jako znovuzrozené. Cítí se silné, plné a celistvé. Zpětně označují zavinování jako klíčové na své další cestě. Jak zavinování doznívá, cítí příval energie a často začínají zase cítit své tělo nebo jeho části, od kterých byly odpojené. Z tohoto prožitku čerpají sílu v dalších dnech, týdnech a měsících svého života.

V dnešní době rituál zavinování využívají i muži, provedení rituálu je u nich malinko odlišné.

Toužíš si takový rituál také dopřát? Ráda tě jím provedu. Tímto rituálem provázím ženy od roku 2017 a tento rituál také učím. Více o rituálu najdeš ZDE a o kurzu pro průvodkyně ZDE