Sbíráš odvahu podnikat? Inspiruj se příběhy 5 žen, které ji našly

Stojíš na prahu nového dobrodružství a uvažuješ o vlastním podnikání? Možná se obáváš, že nemáš dostatečné technické či obchodní znalosti, nebo si lámeš hlavu, jak skloubit starost o rodinu s rozjezdem vlastního byznysu. Začátky nebývají lehké a vstup do světa podnikání je často plný otazníků a nejistot. Ale co kdyby tady byla cesta, jak si to všechno zjednodušit a urychlit? Existuje totiž místo, kde najdeš podporu i praktické know how. Vybrali jsme pro tebe příběhy 5 hrdinek, které i přes počáteční překážky dokázaly s Alchymií ženského podnikání rozjet vlastní prosperující byznys.

Představ si, že máš k dispozici mapu, která ti ukáže podrobnou cestu, jak proměnit nápad v realitu. Alchymie ženského podnikání je program, který tě propojí s ostatními podnikatelkami, abys mohla čerpat z jejich zkušeností a učit se od těch, které už na své cestě dosáhly úspěchu. Je to komunita, síť podpory a mentorství, která ti poskytne prostor pro růst. Ať už máš za sebou léta zkušeností, nebo stojíš na startu, tento kurz ti pomůže najít správnou cestu. Získáš zde vědomosti, jak své nápady transformovat v prosperující podnikání, a najdeš vnitřní sílu k tomu, abys ses i ty přerodila v podnikatelku.

1) Marta Vančurová: Cesta k projektu Dary ženského těla

Marta stála na životní křižovatce, kde se jako mladá maminka 3 malých dětí (z toho 2 nonstop doma) cítila tak trochu ztracená. „Do Alchymie jsem vstupovala s nulovou podnikatelskou zkušeností a velkou frustrací z toho, že se mi nedaří moje sny a vize zhmotňovat ,“ říká.

Zde získala odvahu začít dávat světu svoje dary. Jak sama říká: „Alchymie mě skrze jednotlivé krůčky doslova dokopala k tomu, abych začala konečně dávat ven to, co už dávno chtělo být vyřčeno.“ Její původní téma se dokonce během kurzu změnilo a vyloupla se z něj podnikatelská vize, kterou Marta dříve odsouvala až daleko do budoucna.

„Dostala jsem úžasnou podporu a inspiraci od ostatních žen. Krásná přátelství, která doufám, že ještě dlouho a dlouho přetrvají,“ sdílí s úsměvem. To všechno ji tak namotivovalo, že získala drajv a vytvořila úspěšný projekt, který pomáhá ženám objevovat krásu a sílu jejich těla. „I přes svá původní očekávání jsem udělala svůj první webinář a odstartovala první kampaň. A v rámci předprodeje se mi vrátily investice do Alchymie,“ shrnuje a dodává, že se jejímu projektu nadále daří.

Martin příběh nám ukazuje, že s dobrou podpůrnou sítí jde i s několika malými dětmi realizovat odvážné vize.

2) Doris Harvanová: Budování značky Fyziodorisfyzioterapie s celostním přístupem

Doris jako fyzioterapeutka dříve pomáhala lidem jeden na jednoho a vedla skupinové lekce. Toužila však svoje poslání ještě víc rozšířit a pomoci většímu počtu lidí, protože téma zdraví a správného pohybu se týká vlastně každého. Alchymie ženského podnikání ji naučila organizačně zvládnout vše, co potřebovala k rozšíření svého podnikání, a otevřela pro ni možnost posunout i takový obor, jako je fyzioterapie, doplňkově do online prostoru.

„Alchymie mi přinesla do života vítr a obrátila mi ho vzhůru nohama, ale v tom dobrém slova smyslu,“ rekapituluje 5 měsíců strávených v kurzu. Přestože to bylo obrovsky náročné, vytvořila si pevné základy pro svůj byznys, který se jí natolik rozrostl, že kromě klasické fyzioterapie vytvořila online program, organizuje kurzy lyžování, pořádá přednášky a zanedlouho bude otevírat vlastní fyzioterapeutické centrum.

„Kdybych na to měla být sama, tak mi věřte, že bych třeba vykročila, ale nikdy nedojdu dál,“ říká.  A uvádí k tomu příklad: „Když něco stavíte od základu, jako třeba domeček, je to obrovsky náročné. Ale když postavíte opravdu dobré základy, dobře stojí a můžete ho využívat ještě mnoho let. A v Alchymii se tvoří právě tyto pevné základy, je to cesta krok za krokem.“

Příběh Doris je ukázkou toho, jak lze v rámci tradičního oboru, založeného na fyzické zkušenosti, rozšiřovat svůj záběr a částečně ho zpřístupňovat veřejnosti skrze online svět, a zároveň zůstat věrní své vášni.

3) Martina Müller Ondrušová: Od kreativity k podnikání

Martina začala přemýšlet ještě před koncem rodičovské dovolené, čemu se bude profesně věnovat. Chtěla si najít práci, ve které by uplatnila svou kreativitu, ale svět online podnikání jí připadal jako věda a cítila se v něm ztracená.

V roce 2020 poprvé objevila Alchymii ženského podnikání a rozhodla se do ní vstoupit na zkoušku. „Alchymie pro mě byla zpočátku jako science fiction, akorát se mi strašně líbila ta energie,“ říká a dodává, že právě díky tomu ji prostředí podnikatelek postupně nadchlo a rozhodla se kurz v dalším roce zopakovat.

S pomocí Alchymie objevila, jak spojit svoji lásku ke kreslení a zdravému vaření do jedinečného podnikatelského konceptu a vytvořila svůj úplně první projekt s názvem Artbuchta, kde všemu dává ve spojení se světem dětí hravou formu.

Martině učarovala komunitní síť podobně naladěných žen a rozhodla se proto vstoupit i do Kruhu podnikatelek, kde začala tvořit svůj první online projekt. Ostatním vzkazuje: „Pokud nevíte, jak rozjet online byznys, běžte do Alchymie ženského podnikání, protože tam jsem se hrozně uklidnila a všechno si sedlo.“

Příběh Martiny ukazuje, že s trochou tvořivosti můžeš získat odvahu a objevit na trhu své jedinečné místo, o kterém bys dříve ani nesnila.

4) Monika Veselá: Proměna z realitní makléřky na mentorku podnikateek

Oproti předchozím příběhům měla Monika coby realitní makléřka za sebou již 15 let podnikatelských zkušeností a hledala způsob, jak své znalosti předat dál. Alchymie ženského podnikání jí ukázala, jak se může posunout od tradičního podnikání k vytvoření online projektu.

Monika se díky kurzu naučila, jak cílit na svého ideálního klienta a jak tvořit hodnotný obsah. „Můžu vám už teď říct, že sama bych to v této podobě rozhodně nedala. Nebo pokud ano, určitě ne takhle rychle. Naučila jsem se hodně věcí, na který bych si sama přicházela opravdu velmi dlouho,“ oceňuje a dodává: „Vůbec jsem netušila, jak dopodrobna projdeme celým procesem.“

Dnes je hrdá na to, že může být v rámci svého projektu Podnikat žensky průvodkyní pro další ženy na jejich cestě k podnikání. Monika nám připomíná, že sdílením našich zkušeností můžeme inspirovat a podpořit ostatní v seberealizaci.

5) Katka Halenka: Z mateřské dovolené k mateřskému time managementu

Představte si mladou maminku, která stojí před výzvou, jak skloubit péči o své děti a touhu po profesním sebevyjádřením. Být úspěšný znamená ve světě rodičů malých dětí zvládnutí náročného balíčku rozmanitých požadavků. 

Přesně tento příběh zažívala koučka Katka, když se vracela se dvěma dětmi ještě batolecího věku do práce. Rozhodla se pro zkrácený úvazek ve svém původním zaměstnání a k tomu začínala podnikat. Najednou vše získalo nový režim a řídilo se zcela jinými prioritami. A dokázat všechno skloubit dohromady vyžaduje osvojit si spoustu nových dovedností. A tak se zrodil projekt Rodičovská nedovolená, který radí, jak vyvážit práci a rodinný život, ale také jak překonávat překážky a využívat svůj plný potenciál.

S praktickou realizací Katce pomohla Alchymie ženského podnikání, díky které postupně vytvořila svůj online program. „Dozvěděla jsem se spoustu důležitých informací a naučila se, jak tvořit strategie, psát prodejní maily, sestavit zvací nebo prodejní stránku,“ jmenuje a poté zdůrazňuje: „Především ale mnohem víc věřím tomu, že to online podnikání opravdu může fungovat a že může fungovat pro mě.“

Její příběh je inspirací pro ženy, které sní o profesním růstu, ale obávají se propojení rodinným životem. Katka nám ukazuje, že je to možné – a že výsledkem může být něco nádherného a obohacující pro ni i pro její okolí. Během necelých 2 let díky svému projektu dodala sílu přes 10 tisícům žen.