Proč začít plánovat advent právě teď

Letošní advent nebude úplně dlouhý… vlastně to bude jeden z nejkratších adventů vůbec. Začíná v neděli, 3.12.2023, kdy budeme smět zapálit první svíčku na adventním věnci.

Jak se na letošní advent co nejlépe připravit, abychom vše stihly? Jak proplout celým obdobím v klidu, radosti a ve flow, abychom na Štědrý den byly spojené a vyrovnané, naplno vnímající slavnostní chvíli a uprostřed takové oslavy, jakou jsme si přály a představovaly?

Zeptaly jsme se Kristýny Houskové, členky programu Evoluce poslání, která se tématem Vánoc zabývá. 

Kristy, co pro Tebe znamenají Vánoce?

Pro mě je advent obdobím zklidnění a harmonie. Dělám pořádek v sobě i ve svém okolí. Opouštím staré a dělám místo novému. Zdobím byt a peču, vymýšlím dárky, chystám vše postupně, každý den kousek. Ale hlavně se ladím a těším se na návrat naděje a světla.

Světlo se vrací nejen uvnitř v našem nitru, ale také v přírodě – Slunce (slunovrat) se též začíná přibližovat. Je to čas, kdy po těžkém období podzimu, kdy všude kolem byly cítit rozklad, marnost a zmar, konce a umírání, přichází konečně období prvního sněhu. Čas spočinutí, smíření, hlubokého odpočinku, příslib klíčení a zrodu nového, co přijde po spánku.  

Je to hodně sebeláskové období. Je o vztazích, o prožívání přítomnosti. Ráda vyrábím s dětmi, máme na každý den adventu nějakou společnou činnost, kterou máme rádi. Mám připravený plán na celý čas, aby přípravy ke konci nebyly hektické.

Poradíš, jak na pohodový advent a spokojené Vánoce ?

Každý má jiné představy o Vánocích. Někdo hodně uklízí a přeje si mít vše dokonale nachystané a nazdobené, pro někoho je to čas s rodinou a hlavní myšlenkou je pohoda, někdo využije volna k cestování, odletí do teplých krajin nebo do Francie. Pro někoho je to duchovní záležitost a potřebuje být sám se sebou, někdo se rád baví, slaví s přáteli, popíjí svařák a užívá si shon vánočních trhů.

Obecně se ale dá říct, že existují tři klíče ke spokojeným Vánocům:

  1. Klíč je: Stanovit záměr (a držet se ho). Jinak se budeme chystat na minimalistické Vánoce, jinak na Vánoce tradiční, jinak na hodně společenské, jinak na opulentní rodinné, jinak na zážitkové… A je dobré se záměru držet a není dobré to moc kombinovat. Vede totiž ke zklamáním a nenaplněným očekáváním, chceme-li něco (například klidné a odpočinkové rodinné Vánoce) a chystáme-li se fyzicky na něco jiného (opulentní a dokonalé Vánoce).
  • Klíč: Pak je potřeba sestavit plán (a držet se ho). Kdy… Co… Jak… Vyhneme se hektickým posledním dnům před svátky.
  • Klíč: Kdo se nestará o auto, daleko nedojede ;+) Je dobré opečovat „auto“, dobít mu „baterky“ (když jsme moderní a bavíme se o elektroautech) a nechtít po něm, aby vyjelo na čtverku do strmého kopce. Mysleme na to.

Máš pro nás nějaký tip, podle čeho sestavit plán?

Po zkušenostech jsem sestavila takový check-list, jmenuje se Kapesní průvodce adventem. Je to soubor věcí, které je dobré rozmyslet právě teď, těsně před začátkem adventu. Dozvíte se v něm také, jak na záměr, co je potřeba zavzít do plánu a jak na energii. Je zdarma ke stažení a odkaz na něj najdete na konci článku. Ať je Ti k užitku!

Co pro nás chystáš na letošní advent?

Těším se na letošní advent, nebudu jím totiž procházet sama.

Nachystala jsem on-line program, který se jmenuje Vánoce na pohodu. Je to cesta na celý advent, kdy každý den kousíček uklidíme, nachystáme, nazdobíme, později napečeme. Tak, abychom do Štědrého dne všechno bez stresu stihly. Není to ale jen o praktických přípravách. Sebeláskově se budeme po dobu celého adventu ladit na sebe, na vděčnost a přítomnost. A nezapomeneme také na naše děti, partnera a blízké. Více informací o on-line programu je v odkazu pod článkem.

Těším se na skupinku skvělých žen, se kterými takto společně projdeme adventem a nachystáme Vánoce. Těším se, co jim to přinese, na jejich posuny.

 Jak ses k tomuto tématu dostala?

Mám ráda Vánoce. Žili jsme dlouhou dobu v zahraničí a tak jsme slavili na různých místech, někdy v různých státech (doma i u prarodičů jedněch i druhých). Byla to výzva – nachystat je tak, aby při tom všem cestování a krátkém času na přípravu v nich zůstala atmosféra pohody a jejich hlavní myšlenka. Někdy bylo těžké nezačít se hroutit z časového tlaku, dobře to všechno naplánovat. Mám za ty roky vyvinutý plán, který funguje. Ráda se o něj v programu podělím.

Jaký je tedy Tvůj osobní záměr na letošní advent, na Vánoce?

Letos mám v plánu pohodové a rodinné Vánoce, s cukrovím, uklizené a v přítomnosti, v tady a teď s blízkými a dětmi. Chci si odpočinout, dobít si baterky, abych vstoupila do nového roku odpočinutá. Tak, jak to procházíme v programu.

Díky za rozhovor!

Také já děkuji za pozvání a přeji pohodový adventní čas!

P.S..: Mám pro vás ještě dárek na závěr. Pokud čtete tento článek a chcete se k nám přidat, mám pro Vás překvapení – slevový kód: VanocesAlchymii vám přinese slevu 25% na kurz Vánoce na pohodu.

***

Další dárek ode mne si můžete stáhnout zde: „Kapesní průvodce adventem