Důvěřuji, že jsem ve svém životě podporovaná a v bezpečí

Cítíš v sobě hřejivou stabilitu, která ti dovolí jít i do velkých výzev a zůstat při tom ve své síle sama sebou? Nebo se často potýkáš s  nejistotou a každé vykročení za hranice komfortní zóny tě stojí mnoho sil? Možná to dokonce později odstonáš nebo tě obtížné úkoly vykolejují a potřebuješ dlouho dočerpávat. Spojovacím tématem je PRADŮVĚRA, která zároveň souvisí s naší psychickou odolností. Povíme si o tom, jak v sobě pocit pradůvěry budovat a jak o ni pečovat.

Pradůvěra je hluboký stav bezpečí, který nám dovolí věřit, že svět je dobré místo k životu. Tento základní pocit se utváří velmi brzy, vzniká už v prenatálním období. A ovlivňuje dokonce i to, jak uvolněně se cítíme ve svém těle. Později se během života buď upevňuje, nebo naopak vlivem bolestných zkušeností nabourává. Pradůvěra souvisí s naší sebejistotou. Dovoluje nám uvolněně vykročit do neznáma, zkoumat své možnosti a zůstávat při tom sám sebou. Usnadňuje nám překračovat vlastní hranice, kreativně nacházet řešení a neustále tak růst.

Cítíš se také často nejistá? Bojíš se chodit mimo bezpečné pole své komfortní zóny? Volíš obvykle raději „jistotu“, která tě sice už dávno nenaplňuje, ale víš, co zde máš čekat? Bojíš se risknout případný neúspěch, jít ven s něčím novým, naplnit svůj sen a zářit? Pokud ano, pak je pravděpodobně pradůvěra i tvým tématem. Dobrá zpráva je, že se může vědomě prohlubovat. Umět být ve svém „doma“, ve své komfortní zóně, v bezpečí je nesmírně důležité. Z takové jistoty pak můžeme jít i do nových věcí, ještě více žít sebe.

Možná se tvým rodičům příliš nedařilo ukotvovat v tobě pocit primární důvěry, když jsi byla malá. Podstatné ale je, že nyní můžeš ty sama rozšiřovat svoji kapacitu bezpečí, lásky a jistoty. Abys jednou hluboko v sobě věděla, že jsi milovaná a podporovaná. Stále a stále. Ať se v životě vydáš kamkoli, ať uděláš cokoli, bude o tebe postaráno.

Jak rozšiřovat pocit pradůvěry v sobě

1. PEČUJ O VNĚJŠÍ BEZPEČÍ

Vytvoř si pro sebe teplé hnízdo

Dobré je začít od zajištění vnějšího fyzického bezpečí. Třeba tím, že si vytvoříš ve svém domově místo, kde tě nikdo nebude rušit. Zde se budeš moci v čase, který je jenom tvůj, plně uvolnit a věnovat naplno svým praxím. Vybav se i fyzickými pomůckami, které tě v pocitu bezpečí podpoří. Investuj do měkké chlupaté deky, do které když se zabalíš, prostoupí tě pocit tepla a klidu.

Vědomě se obklopuj senzorickými vjemy, které ti navozují pocit bezpečí na úrovni těla. Hledej svoje vlastní nástroje, které pomáhají zrelaxovat tvoji nervovou soustavu.

    Ano, tady je to moje hnízdečko, kde se mohu zastavit, uklidnit a uvolnit.

    Nechávej se pravidelně tímto pocitem zalít a na chvíli v něm spočiň. Později tyto vjemy posílí i dlouhodobější vnitřní pocit bezpečí uvnitř tebe samotné.

    Hlídej si vztahy, aby byly vyživující

    K vnějšímu bezpečí patří také vztahy, ve kterých se dlouhodobě nacházíš. Jsou tvé vztahy spíš podporující a vnímáš z nich laskavost? Můžeš být sama sebou a cítíš se přijímaná? Nebo máš kolem sebe někoho, kdo tě permanentně znejišťuje, zneklidňuje nebo v tobě dlouhodobě vzbuzuje pocity viny, studu a hanby? Pokud ano, zvaž, jestli ti stojí za to s takovými lidmi být. Můžeš také prozkoumat možnosti, jak si v těchto vztazích chránit svoje zdroje a udržet zdravé hranice.

    2. ROZŠIŘUJ SI POLE VNITŘNÍHO BEZPEČÍ

    Mluv sama k sobě vlídně a laskavě

    Pocit primárního bezpečí hluboko v sobě můžeš rozšiřovat tím, že se naučíš sama se sebou laskavě promlouvat namísto kritického hodnotícího hlasu, který je často bolestným pozůstatkem z dětství. Uč se být sama sobě vlídným průvodcem, co tě podpoří a podrží vždy a za všech okolností, o který se můžeš vždycky pevně opřít. Pokud si takto nastavený vnitřní dialog v sobě ukotvíš, postupně se začneš rozpouštět a uvolňovat do pocitu většího klidu a síly.

    Trénuj laskavé promlouvání sama k sobě. Výbornou technikou je nahrát si na diktafon v mobilu vzkaz s afirmacemi přesně pro tebe samotnou a tuto nahrávku několikrát denně poslouchat. Tak dlouho, až jednou ucítíš, že se stala tvojí součástí.

    V jaké oblasti potřebuješ nejvíc budovat pocit bezpečí? Jsou to vztahy, hojnost nebo sexualita…? Vyber si to své téma a promlouvej k sobě jako k nejmilejší přítelkyni:

    Jsi vítaná a přijímaná.

    Vždycky jsi měla a vždycky budeš mít kolem sebe dostatek podporujících lidí.
    Můžeš se otevřít a být sama sebou. To, jaká jsi a jak se projevuješ, je žádoucí.

    Nejsi na to sama. Vždycky tu pro tebe někdo bude.

    Tvoje tělo se uvolňuje do bezpečí a rozkoše.

    Můžeš se krůček po krůčku uvolňovat a vychutnávat si, co ve svém těle cítíš tady a teď.

    Odevzdej se plně svému prožitku. Jsi při tom nádherná.

    Až se ti tato praxe dostane do morku kostí, uvidíš, jaké změny ti do života přinese. Otevři se zázrakům!

    Trénuj tělovou meditační praxi

    Zdroj bezpečí a pradůvěry můžeš prociťovat i hluboko v těle pomocí tělové meditační praxe. Je to velmi efektivní způsob, jak v sobě toto téma poléčit. Pokud je pradůvěra tvým důležitým tématem, praktikuj meditaci každý den alespoň chvíli. Kapacitu našeho systému potřebujeme zvětšovat postupně a průběžně.

    Můžeš se nechat vést tímto záměrem:

    Potřebuji se postupně spojit s tím hnízdečkem bezpečí, které v sobě mám a které si v sobě hýčkám.

    Kde ve svém těle se cítíš tady a teď bezpečně? Uvědom si ten pocit. Nechej ho s nádechem a výdechem pulzovat a rozšiřovat dál a dál, až tě celou přelije a obklopí. Nech se pocitem bezpečí a přijetí zalít a celá se v tom teple vykoupej.

    Je to pro tebe něco nového? Překvapila tě tato praxe? Pokud ano, zkoušej ji každý den. Možná ti to ze začátku nepůjde a možná nic neucítíš. Nevadí, tvoje nervová soustava se učí krok za krokem. Praktikuj bez hodnocení a posuzování.

    Čím častěji budeš procvičovat, tím to pro tebe bude samozřejmější a snazší. I mozek a nervy totiž potřebují pravidelný trénink, pokud se mají naučit něco nového. A čím déle jsi žila v pocitu tísně a vnitřní ostražitosti, tím víc času budeš potřebovat k přenastavení do nového módu uvolněnosti a jistoty. Buď k sobě trpělivá, laskavá a soucitná.

    Tím, že se do zdroje své pradůvěry budeš znovu a znovu vracet, postupně se zvýší tvoje kapacita dávat a přijímat lásku a nechat ji skrze sebe proudit.

    Přejeme, ať se ti podaří rozvinout hluboký pocit lásky a harmonie, který si zasloužíš.

    Zde jsme ti nabídli jen ochutnávku velmi mocných praxí. Do další hloubky můžeš jít se mnou v kurzech anebo v knize Alchymie sebelásky.