Láska jako priorita: Jak podnítit motivaci pro rozvoj vztahu

Všichni po lásce toužíme, chceme ji, potřebujeme, sytí nás. Ale ne vždy vlastně rozumíme tomu, co to je láska. Často očekáváme lásku především od těch druhých. Od svých rodičů, partnera, dětí, přátel, … Pláčeme a hroutí se nám svět: “On mě už nemiluje. Nemůžu bez něj žít.” Nemůžu žít bez lásky. Ano, láska je v našem životě prioritou. Ale ty sama se miluješ? 

Pokud jsme nespokojené samy se sebou, nejsme upřímné k sobě, nemyslíme na sebe, jak to můžeme požadovat od těch druhých? Pokud si nenajdu čas sama pro sebe, dokážu ho najít pro toho druhého? Je to téma především nás žen, obzvlášť, když máme děti – dávat sebe až daleko za potřeby a lásku těch druhých. Pak často padáme únavou, beznadějí, lítostí a zoufalstvím. Už nemůžeme, vyhoříme. A naše vztahy stejně nefungují. I kdybychom se obětovaly sebevíc.

I kdybychom pro vztah udělaly první poslední. Milovaly svého partnera nejvíce na světě, snesly mu “modré z nebe”, pokud nemilujeme samy sebe, nemáme sebe na prvním místě, nevěnujeme čas a pozornost našim vlastním potřebám, nebude kvést ani náš vztah.

Jak tedy rozvíjet vztah, který nefunguje? Jak změnit partnera a přimět ho, aby začal na zlepšení vztahu pracovat? Jak ho opět začít milovat a respektovat? Vážit si ho a mít radost ze společného času? „

Co neumíme prožívat samy se sebou, nedokážeme ani s těmi ostatními. Najděme si tedy prostor pro sebe. Pokud nám něco ve vztahu chybí, dejme si to. Pokud nám na partnerovi něco vadí, zkusme se na něj podívat jako do zrcadla. Není tam nějaké naše téma? Závislosti, nedostatku lásky, nenasycenosti z dětství, vlastního vzteku, neschopnosti pohnout se z místa ad.? Vlastního stažení a nedůvěry, ve své schopnosti. Těch témat může být mnoho a partner nebo okolí nám je zrcadlí, proto nás tolik štvou. Otevírají naše rány, zasunutá témata, která nechceme vidět.

Pokud chceš rozvíjet partnerský vztah a motivovat k rozvoji i svého muže, začni rozvíjet vztah sama se sebou. Uvidíš, jak velmi je to léčivé, posilující a nádherné. Buď si jistá, že tvá proměna změní i energii vztahu. Nejen, že budeš spokojenější a posuneš se, ale začneš také svět vidět novýma oči, jiným úhlem pohledu. Stejně tak i svého partnera. Když se budeš více respektovat, milovat se takovou jaká jsi, přijímat své stinné stránky a zároveň najdeš i to, co tě těší, co ti přináší radost ze života a začneš to dělat, už nikdy nebudeš stejná. Změní se i vše kolem tebe včetně atmosféry doma a vztahu k partnerovi.