4 kroky k uzdravení vnitřního dítěte a postavení se do své síly

Vnitřní dítě je tím archetypem, který nese nejrůznější otisky zážitků z našeho dětství a dospívání (včetně prenatálního období). Jsou tam krásné zážitky, ale i ty, kdy jsme se subjektivně cítily odmítnuté a zůstalo to v nás jako citlivá bolístka dodnes. Když se pak těchto bolístek dotkneme v náročných situacích, například s partnerem nebo dětmi, začneme automaticky reagovat z pozice svého vnitřního dítěte, které je zraněné, potřebuje se obhajovat, volá po pozornosti nebo uznání.

1) Rozpoznání

Podaří-li se ti častěji rozpoznávat chvíle, kdy naskakuješ na tyto dětinské vzorce, první krok na cestě k uzdravení svého vnitřního dítěte jsi zvládla. Všímej si ho, častěji se s ním spojuj, vnímej, co právě potřebuje a proč tě nutí reagovat právě takto. Umožní ti to včas aktivovat pečujícího dospěláka, vrátit samu sebe do pocitu bezpečí a zajistit si takové vnější podmínky, jaké zrovna potřebuješ. Pak budeš moci v zátěžové situaci reagovat z úplně jiného bodu, z pocitu přijetí a pochopení.

2) Vzkaz

Napiš své bolavé dětské části vzkaz, ve kterém bude obsaženo vše, co bys chtěla sama sobě říct ve věku 6, 8 nebo třeba 12 let. Můžeš si ho i nahrát na diktafon nebo do mobilu. Pokud ti to bude pomáhat, piš si takový vzkaz klidně opakovaně a čti si ho, kdykoliv jen budeš potřebovat. Je to způsob, jak se častěji spojovat se svou vnitřní ženou a vnitřním mužem – dospělákem, který už nyní má tu sílu, možnosti a nástroje, jak se o tebe postarat. Ty sama si takto můžeš dát, co potřebuješ a poslat to svému minulému já. A pokud věříš, že čas není tak lineární, jak se zdá, důsledky tvé péče se dost možná projeví i v budoucnosti. Naplň si sama svou nádrž lásky. Jen ty máš tu moc.

3) Pečující dospělák

V tomto kroku tě vyzvu, aby sis v myšlenkách vybavila jednoho dospělého, který ve tvém dětství hrál významnou roli v tom, že jsi s ním mohla být sama sebou, cítila jsi se přijímaná a věděla jsi, že je tu vždy pro tebe. Najdi alespoň jednu konkrétní vzpomínku na tohoto člověka a vybav si pocit, jenž jsi v jeho přítomnosti zažívala. I tato technika ti pomůže aktivovat vnitřního dospělého a ukáže ti, co si sama potřebuješ a můžeš dát. Vzpomeneš si, co tento člověk říkal nebo dělal a uvědomíš si, že to pro sebe můžeš udělat také. V těžké situaci se můžeš s touto vzpomínkou znovu spojit nebo si sama dopřát uklidnění.

4) Síla představivosti

Nenašla jsi v paměti žádnou vzpomínku na dospělého, který ti dával pocit bezpečí a přijetí? Anebo toužíš ještě po jiné, intenzívnější vzpomínce? Využij nekonečný potenciál své vlastní mysli a představivosti. Vykresli si v představách přesně takovou vzpomínku, která tě utěší a dá ti, co potřebuješ. Promítej si ji v hlavě klidně denně a zapoj do prožitku celé tělo. Můžeš dlaněmi vtiskávat pocit bezpečí a lásky do každého místa na těle, na které dosáhneš. Mozek nedokáže rozeznat, co se skutečně stalo a co je jen představa. Můžeš formovat, co si pamatuješ anebo střípky vzpomínek vyzdobit tak, jak potřebuješ.

Tyto snadné a praktické kroky ti mohou přinést výraznou úlevu a proměny k lepšímu ve všech oblastech tvého života. Tvé zážitky a bolístky z dětství nikam nezmizí, jsou součástí tvého příběhu. Teď už ale víš, jak se o ně můžeš postarat, aby tě už dál neomezovaly a neovlivňovaly tvé rozhodování, vztahy a tvou budoucnost. Budu ráda, když budeš ve FB skupině Kongres pro ženy sdílet, kam tě tyto kroky posunuly. Ještě hlubší ponoření se do tématu vnitřního dítěte ti mohu nabídnout zdarma tady: https://alchymiezeny.cz/uzdrav-vnitrni-dite/ Dopřej si pro sebe to nejlepší.