2 tipy, jak převzít odpovědnost za svou spokojenost

Pokud jsi prožila dětský věk i dospívání obklopená všudypřítomnou láskou a bezpodmínečným přijetím, jsi nejspíš ztělesněnou láskou a tento článek ti asi nepřinese nic nového. Většina žen (i mužů) se však v životě setkala s nejméně jednou situací, kdy se cítila nepřijatá, nemilovaná, odmítnutá, zraněná.

Za každé takové zranění může vždy nedostatek lásky. To pak spouští množství emocí, které nechceme cítit a zavíráme je v sobě. Jsme vyprahlé, žijeme v přesvědčení, že si lásku nezasloužíme, a to vede k odmítání a kritice sebe samé. Jak z toho ven? Sebeláska.

Jako lidské bytosti přirozeně toužíme po lásce. Z lásky jsme se zrodili a lásku potřebujeme k životu stejně jako vodu nebo vzduch. Uvnitř sebe máš obrovskou nádrž lásky, která chce být naplněná. Jen z naplněné nádrže můžeš dávat lásku někomu dalšímu. Jistě si tuto nádrž můžeme naplňovat ve vztahu a je krásné, když takto partnerství funguje, ale důležité je vědět, že si ji můžeme plnit i každá sama. Sama sobě můžeš vyléčit dávná zranění a vyživit se přesně tak, jak potřebuješ. Můžeš sama sebe vyléčit láskou.

Mám se ráda právě teď a tady

Sleduj si, jak k sobě během dne promlouváš – je to laskavě a s pochopením, nebo se trestáš a nazýváš nevybíravými jmény, kdykoliv se ti něco nepodaří tak, jak sis představovala? Všímej si, kdy ti naskakuje vnitřní kritik, srovnávání s ostatními nebo touha někomu se zalíbit. Toto jsou právě ty momenty, kdy se zastav a uvědom si, že právě teď se potřebuješ podpořit a hned to udělej. S jakým záměrem přistupuješ k různým činnostem – děláš to pro sebe, nebo pro pochvalu zvenčí? Buď k sobě laskavá – právě nyní potřebuješ lásku nejvíc. Obejmi se a řekni si nahlas: „I tak se mám ráda.“, „Toto ke mně patří.“, „Takto jsem v pořádku.“. Nečekej přijetí a lásku od ostatních a dej si ji sama. Ty nejlépe víš, co tě zasytí láskou a naplní tvou nádrž. Ano, ocenění může přijít i od ostatních, ale nejprve se potřebuješ ocenit ty sama. Jakmile tohle začneš žít a budeš vědět, že zodpovědnost za svou nádrž lásky máš ty, přestaneš vyžadovat od ostatních, aby ti ji plnili, a často se díky tomu následně zlepší vztahy s rodiči, partnerem. Posunou se na úplně jinou úroveň.

Vizualizace

Představ si, že máš okolo sebe příjemný pelíšek. Celou tě obklopuje, jsi tam v bezpečí, je tam přesně takové prostředí, jaké ti dělá dobře. Rozhlédni se kolem a dívej se, jak to v něm vypadá. Jakou má barvu? Z jakého je materiálu? Jak to tam voní? Teď naplň celý tento pelíšek, tuto svou nádrž, čím jen chceš. Vyživující tekutinou, průzračnou vodou, jemným světlem, měkkými polštářky, čímkoliv. Vyživ samu sebe a úplně se do toho, co tě obklopuje zachumlej. Tenhle pelíšek máš kdykoliv po ruce a všude s sebou.

Stejně jako je tomu u vědomého vnímání těla a energie potěšení, i pravidelným dáváním pozornosti hlasům ve tvé hlavě, tomu, jak sama se sebou mluvíš a co potřebuješ na emoční úrovni, můžeš jít zase o kousek blíž k sobě. Tím, že vyžadujeme lásku od někoho jiného, samy sebe upozaďujeme a zrazujeme. To se nebude dít, pokud budeš svou nádrž lásky neustále doplňovat a posílat tam tolik lásky, kolik potřebuješ. Jdi do praxe a sleduj, co se bude dít. Sdílej ve skupině Kongres pro ženy, jak ti techniky z tohoto článku fungují ve tvém každodenním životě.