3 tipy, jak zvládnout stres v rodičovství

Rodičovství přináší různé výzvy, s nimiž občas bojujeme, nedaří se nám, jsme smutné, že jsme se nezachovaly tak, jak bychom si přály. Stres je jednou z nejčastějších. Stres z toho, že je toho nás hodně, že nic nestíháme, nezvládáme, že není pořádně uklizeno, nemůžeme nikam odejít a odpočinout si, protože nás děti neustále vyžadují, pláčou. Stres se v nás hromadí a my pak častěji vybouchneme, křičíme, jsme naštvané, tečou nám slzy apod. 

Jenže ani to většinou nepomáhá, nebo rozhodně ne dlouhodobě, protože za čas bouchneme zase. Častěji a častěji. Co ale s tím? Je vůbec možné stres nějak odložit? Lze být více v klidu? Je možné si rodičovství užívat? Určitě ano, ale nestane se to samo. Tady jsou 3 důležité tipy, které ti mohou pomoci.

1. Najdi si pravidelně čas jen pro sebe

I když máš třeba ještě malé děti. Jdi se na hodinku sama projít, navštívit kamarádku, zajdi si na jógu, zaběhat, cokoli, co děláš ráda a vyživuje tě. Alespoň jednou v týdnu. Pokud máš doma ještě miminko, nebo dítě, které vyžaduje tvou neustálou přítomnost a není možné odejít, aniž by neustále plakalo, zkus si najít nějakou radost doma, ve vedlejší místnosti. Ano, možná to není úplně ono, ale i to pomůže. Někdy stačí jen začít, věnovat si pozornost, chvilku, malý krůček, který ti otevře cestu ke většímu klidu a spokojenosti. I relax ve vaně, pár minut cvičení nebo intuitivní tanec, hra na hudební nástroj, cokoli, u čeho se uvolníš a načerpáš nové síly. I děti si pak snáze zvyknou, že maminka není vždy hned k dispozici a tatínek nebo jiná osoba jsou taky fajn, a ty budeš moci čas pro sebe pomalu prodlužovat.

2. Uprav program s dětmi tak, aby v něm byla aspoň jedna činnost, kterou děláš ráda i ty

Nemusíte chodit stále jen na hřiště, kde tě to možná tak nebaví, nebo na stejná místa. Najdi si s společně s dětmi jednu aktivitu doma nebo venku, která dělá radost tobě a dělejte ji společně. Určitě něco vymyslíš. Hodně maminek má pocit, že dělají jen to, co chce jejich dítě a jsou velmi vyčerpaná, není tam prostor pro ně. Když budete dělat něco také pro tebe, přinese ti to větší radost a naplnění. A děti budou mít možnost každý den poznat nějakou činnost, které se ráda věnuješ. Budou moci lépe poznat i tebe, kým opravdu jsi. Že nejsi jen máma, která se o ně stará, ale že máš i něco svého.

3. Pozitivní myšlení

Když zapomínáme na sebe, máme častěji tendenci být smutné, nenaplněné, frustrované, zahlcené a vidíme svět černě. Stěžujeme si a nic nám nedává smysl. To je pochopitelné. Proto je opravdu důležité nikdy nezapomínat sebe a připomínat si to krásné, co v životě máme. Úžasné děti, krásný útulný domov, laskavého muže, skvělé kamarádky, chápající maminku, hojnost, atd. Určitě něco najdeš. Každá z nás má v životě něco, a většinou je toho hodně, za co můžeme být vděčné a mít radost. To si připomínejme ve chvílích, kdy se necítíme dobře. Pozitivní myšlení je schopnost, které je třeba se učit. Většinou nepřijde sama od sebe, pokud nejsme ty šťastné povahy, které si na všem umí najít něco dobrého.

Zkus tyto 3 důležité body zařadit do svého života právě nyní. Uvidíš, že už tě stres nebude tolik ovládat a budeš se cítit lépe. Neboj se, nejsi v tom sama. Toto občas prožívá každý rodič, důležité je se stresem nenechat zahltit a nikdy nezapomínat na to krásné, co v životě máme. Vděčnost je nádherný nástroj, jak stres postupně překonávat.