Nemusíš si nic zasloužit

Co v tobě tahle věta vyvolává? Uklidňuje tě? Je pro tebe samozřejmou, nebo tě lehce zašimrá na zádech a vyskočí myšlenka: “To ne, musím si věci zasloužit. Musím se snažit. “ Nebo dokonce: “Musím se moc snažit. Nic není zadarmo. Nic se neděje samo.”

Většině lidem naskočí právě tyto nebo ještě další podobné věty. Přesvědčení, jež jsme slýchali v dětství, mládí, a která možná slýcháme i nyní. Je si jimi jistá většina lidí. Často to učíme i naše děti: “Nemůžu ti to dát, protože si to nezasloužíš.” Nebo: “Zasloužíš si to? Byl jsi dnes hodný?” Kolikrát i nevědomě. “Když uklidíš, budeš moci jít ven. Když budeš hodný, lidé tě budou mít rádi. Musíš se snažit, aby se ti to povedlo.” Jistě si sama doplníš řadu dalších přesvědčení, že si zkrátka všechno ve svém životě musíme zasloužit.

A co když je to jinak? Co bys řekla tomu, kdybys toto své přesvědčení mohla změnit? Co když si vše ve svém životě, nemusíš zasloužit. Je to pro tebe připraveno. Stačí to uvidět. Stačí žít s tím pocitem, že už je to tady pro tebe a přijde to v pravý čas. Ale čekat aktivně. Pokud si sedneš na gauč a budeš doufat, že potkáš toho pravého partnera, s největší pravděpodobností se to nestane. Tak jednoduché to zase není. Sám do obýváku asi nepřijde. Pokud tě někdo nemá rád, i kdybys dělala vše, co si přeje a snažila se lásku si zasloužit a získat, taky se to nestane a pokud ano, jednou zjistíš, že to není to pravé.  Navíc v honbě za touhou zalíbit se, můžeš minout člověka, který tě bude milovat bez podmínek. Nevidíme množství nádherných možností kolem sebe spousty let, protože naše srdce je pro ně zavřené. 

Aktivně jít za svým přáním nebo cílem, ale především otevřít svou mysl tomu, že vše, co v životě potřebuješ, je pro tebe připraveno. Nemusíš se o to snažit, přesto to dostaneš. V lehkosti, radosti, bez úsilí. A pokud to nedostaneš, nebylo to pro tebe potřebné. Tvá cesta je jiná. S otevřeným srdcem přijímat, co život přináší. Nebojovat, nesnažit se, ale dělat, co miluješ a být bdělá, aby ti to život mohl otevřít. Protože se může stát, že to, co chceš, může vypadat úplně jinak než sis představovala. Přesto je to pro tebe to pravé.

Že něco nefunguje nebo nepřichází není prohra a neúspěch, ale naopak výzva k objevování nových fungujících cest a strategií. V lehkosti a radosti, nejlépe s podporou ostatních, kteří tě právě mohou inspirovat k vidění jiných možností, které ti byly dosud skryty. V uvolnění svých striktních představ. Protože věci mohou fungovat a vypadat zcela jinak, než si myslíme. A to je úžasné. Nekonečný prostor pro tvůrčí hledání a nalézání. Více tvořit srdcem, opravdově, hluboce a autenticky. Úspěch je tady pro nás pro všechny, i pro tebe.