Čemu se vyhnout, když jsme všichni doma a hlavně toužíme mít se hezky

Vánoce jsou v tomto ohledu vcelku zajímavou výzvou. Najednou se ocitneme všichni více dní v kuse doma a ten nám může začít být trochu “těsný”. Přeci jen právě o vánocích se chceme mít všichni hezky, zažívat láskyplné chvíle, pohodu, klid, radost, odpočinout si od každodenního shonu. Taky se chceme dobře najíst, trochu mlsat, potěšit ostatní i sebe.

Jenže dost často je na pozadí nějaký tlak. Mít se hezky, pohodu a klid. Mít vše dokonalé. Tlak, který visí ve vzduchu je mocný kouzelník pro to, aby nám to moc neusnadňovat. Čím více se snažíme, tím více se zpravidla nedaří. Vzniká napětí, nesoulad, stres nebo si prostě začneme tak trochu všichni lézt na nervy. Ale co s tím, když se právě tomu opravdu chceme vyhnout. Tohle téma bude vyžadovat trochu naší pozornosti. Nenechávat věci jen tak plynout a řešit až nesoulad nastane, ale nesouladu předcházet.

Je skvělé se alespoň trochu uvolnit od svých očekávání, která mohou být nereálná, nadechnout se a nesnažit se za každou cenu mít vše dokonalé. Zapojit do příprav všechny členy domácnosti včetně menších dětí. Ty mohou ozdobit stromeček, nachystat stůl, udělat výzdobu v bytě, uklidit pár hraček, vyrobit dárečky pro rodinu nebo kamarády, nebo třeba pro oblíbené plyšáky. Zkrátka, aby nikdo od rána do večera jen nelelkoval, tam většinou vzniká nejvíce napětí. 

Taky je fajn vymyslet si nějaký program, klidně jednoduchý – procházka v lese, návštěva vánočních trhů, zapalování svíček na zahradě, zdobení stromků pro zvířata v lese, sbírání šišek, výroba vánočních ozdob z větviček, zimní sporty a radovánky na kopci, různé deskové hry, společný výlet a další aktivity, při kterých se rodina může sblížit, pobavit se, něco hezkého zažít nebo se dozvědět. Poznat nová místa. Využít ten krásný čas volna pro společné aktivity a nesedět jen doma. Lépe se poznat.

Vyhnout se nekonečnému sledování televizi, ujídání dobrot z lednice a sezení odděleně ve svých pokojíčcích. Samozřejmě to není třeba dělat úplně, společná pohádka, hezká mlsací hostina a trocha klidu jsou také skvělé, ale není třeba takto strávit celé svátky. 

Někdy není možné vyhnout se konfliktům, to se stává. Ale nikdy se nezapomínejme omluvit, vysvětlit a odpustit. Vidět toho druhého laskavýma očima. I on má svá trápení a ta velmi často vycházejí na povrch právě o vánocích, kdy se na chvíli zastavíme od každodenního shonu, pracovních povinností a stereotypu. Mnoho lidí pak prožívá napětí právě o vánocích, kdy se chceme mít co nejvíce hezky.

Ono smyslem Vánoc není bezchybně uklizená domácnost, co nejvíce a co nejkrásnější dárky, hromady jídla nebo absolutní dokonalost. Ale právě ta laskavost, zastavení se, zpomalení, vnímavost a pozornost k druhým, a především k sobě. Protože když přehlídnu sebe, přehlídnu i ostatní. Když nebudu laskavá k sobě, nejspíše mi to nepůjde ani vůči ostatním. A to by byla škoda. Vždyť vánoce mohou být nádherné právě ve své obyčejnosti a laskavé atmosféře hojnosti, kterou nesou samy o sobě. Není třeba tlačit, snažit se, ale více se uvolnit, vydechnout a dopřát si především pozornost a porozumění. Využít ten společný čas pro vzájemné naslouchání, radost a smích. A když se to nedaří, vzájemně si to nevyčítat, ale vymyslet, čím bychom si ještě společně mohli udělat radost.