Propojení se zimní přírodou

Kolo roku je moudré a laskavé. Ví velmi dobře, co příroda potřebuje, a proto je každá jeho část nesmírně důležitá. Žádná nesmí chybět, jinak by to nebylo to pravé, něco by scházelo. Příroda by byla vyčerpaná, unavená, suchá, tvrdá, nevyživená, nemohla by zkrátka dobře fungovat.

Tak je to i s člověkem, jsme součástí cyklu roku, obzvlášť my ženy. Jsme spojeny s přírodou více než si možná uvědomujeme. Čemukoli v sobě nebo svém cyklu nerozumíme, stačí se podívat do přírody a tam najít inspiraci a pochopení. Propojujme se s přírodou a jejím naladěním i nyní. 

“Brrr, vždyť je zima, nastydnu. Venku se nic neděje, dlouho tam nevydržím a vlastně si mi tam ani moc nechce.” Samozřejmě je lákavější trávit čas venku spíše v létě nebo když je více teplo, země je barevná, voňavá, zvučící. Ale i v zimě můžeme nalézt v přírodě dokonalou nádheru, jednoduchost, vůni, zvuky, osvěžení. Možná ty vůně nejsou tak výrazné, o to více můžeme svůj čich bystřit, zjemnit, více se zaměřit na drobné nuance a esenci, která zůstává většině skrytá. Zvuky jsou tišší, křehčí a vyžadují více naší pozornosti, vnímavosti a tichosti. Přesto je v nich obrovská hloubka. Pomohou nám více se uvnitřnit, lépe se vnímat.

Je možná více zima, musíme se lépe obléknout, přesto chlad dokáže člověka nabít neskutečnou energií. Přináší větší pozornost do těla, léčí, zlepšuje imunitu a dokáže nás hluboce propojit s přírodou. S tou tichou, moudrou, laskavou energií, která nám může být obrovským přínosem. Nebojme se předávat toto i našim dětem.

Chce to samozřejmě ještě trochu více odvahy. Odložit ta stará přesvědčení, že je třeba jít hned domů, že děti nastydnou, budou nemocné, že potřebují další a další vrstvu oblečení. Zkuste se uvolnit a vyběhnout společně ven bosky, třeba aspoň na chvíli. Ucítit sníh, jeho chladivou a jiskřivou sílu. Radovat se a dovádět ve sněhu, nebo v kalužích. Probudit své vnitřní sítě a dopřát mu, vyřádit se a uvolnit. Prožít  to, co nám v dětství zakazovali a umožnit to i svým dětem.

Zkrátka propojení a bytí v přírodě je obohacující v kterémkoli ročním období. A možná právě v zimě, kdy jsme zvyklí trávit více času doma, to může být ještě více obohacující. Vystoupit za hranice svého komfortu. Otevřít se novým vjemům a načerpat inspirativní energii, která nám může otevřít mnohá nová témata, nové vhledy a pochopení. Otevřít srdce k radosti a uvolnění. I zima, chlad, ticho, mrazivo přináší lidskému tělu i duši obrovské bohatství a výživu.