Seberealizace vs. děti – můžeš mít obojí?

Možná máš právě teď malé děti, ráda s nimi trávíš čas, jsi spokojenou mámou, ale přesto cítíš, že to není vše, že kromě mámy jsi také žena, která má ideje, touhy, vize a chce se realizovat i mimo mateřské povinnosti. Nebo jsou tvé děti už trochu odrostlejší, ale ty víš, že nemůžeš žít jen pro ně a sledovat jen jejich příběhy a cesty, ale potřebuješ dělat i své vlastní kroky a následovat volání své duše. Neustále vyvažuješ a často pochybuješ. Když jsi jen s dětmi, jsi vyčerpaná a potřebuješ se zase volně nadechnout. Když se dlouho věnuješ projektu nebo práci, máš výčitky, že se dostatečně nevěnuješ dětem a nejsi dost dobrá máma. Jaké nástroje ti mohou pomoci, aby ses cítila lépe?

Využij cykličnost

Pokud už jsi nahlédla do tajů ženské cykličnosti, tak proč ji nevyužít i v mateřství? A jestliže o ní zatím mnoho nevíš, přečti si více na našem blogu. Můžeš podle ní plánovat vaše společné aktivity, stejně jako čas, který využiješ jen sama pro sebe. V dynamické fázi pro tebe budou příjemné a přirozené delší výlety, sportovní aktivity, fyzicky náročné zážitky. Na období ovulace si můžete naplánovat návštěvy nebo jiná společenská setkání a aktivity. Premenstruační fáze je ideální pro společné tvoření. S malými dětmi třeba postačí velká role papíru a všemožné barvičky, razítka, přírodniny, s většími můžeš třeba péct housky nebo zkusit malování podle čísel. Vyber to, co ti přinese radost a uspokojení. V období menstruace je báječné, když můžeš využít podpory od prarodičů nebo jiných blízkých, kteří se o děti postarají, a ty díky tomu budeš moci nabírat síly a mít více prostoru jen pro sebe.

Vision quest

Vision quest neboli hledání vize můžeš pojmout jako určitý rituál, který si pravidelně opakuješ a při kterém se ladíš na sebe, ujasňuješ si, kde se na své cestě právě nacházíš a jak bys chtěla pokračovat dál. Zkrátka vědomý čas pro sebe, kdy tě nic a nikdo jiný neruší a ty se můžeš nořit do svých myšlenek, reflektovat své dosavadní kroky a nechat přijít nové vize. I zde může pomoci cykličnost – období menstruace je k tomuto účelu ideální. Vision quest si můžeš prožít jako několikadenní proces, spojit ho klidně i s půstem nebo putováním. Další variantou je jednodenní vision quest spojený třeba s wellness procedurami a příjemnou péčí o tělo i mysl. Obzvlášť se ti tento tip bude hodit, pokud cítíš, že stojíš v nějaké oblasti života na rozcestí, potřebuješ se pohnout z místa nebo nalézt nový směr a zaměřit se na první kroky. Asi budeš souhlasit, že v každodenním shonu a s dětmi za zády se prostor na hledání vize zajišťuje obtížně, vision quest je proto skvělou volbou.

Pravdivá k sobě

Chceš-li žít vědomě a v souladu se sebou, ptej se. Stále a znovu se ptej sama sebe, proč děláš to, co děláš, jestli ti to slouží. Vychází to z tebe, nebo z přesvědčení, která jsi kdesi nasála a teď v nich žiješ, přestože ti neprospívají? Máš třeba potřebu děťátko neustále nosit na sobě? A je to kvůli dítěti, nebo se potřebuješ dosytit spíš ty, protože jsi jako malá měla rodičovského hlazení a dotyku málo? Věnuješ celý svůj čas jen dětem, navenek spokojená, ale uvnitř vyčerpaná a volající po změně? Proč to tak je? Žiješ v přesvědčení, že „dobrá máma“ musí být neustále dětem k dispozici, stále přítomná a dávající? Nebo s tebou třeba tvá maminka netrávila mnoho času, takže nyní jsi se dostala do toho druhého extrému? Nejlepší cestou k nalezení toho, co vyhovuje tobě a jak ty to chceš mít, je, podrobovat každé své přesvědčení a rozhodnutí v této oblasti dotazům po zdroji a souladu s tebou.

Sebehodnota a status

Vlivem společnosti nastavené na výkon někdy můžeš mít pocit, že tvá hodnota se měří tím, kolik jsi toho zvládla, co se ti povedlo a nepovedlo, jaké projekty máš za sebou, jakou spoustu pracovních úspěchů. I proto se může vkrádat pocit, že s dětmi na mateřské „nejsi nic“. Ale žít autenticky a ze sebe je ta nejvíce obohacující a hodnotná cesta a tvá sebehodnota přitom není závislá na vnějších vlivech, ale vyvěrá zevnitř a je trvalá.

Děti ti dávají obrovské množství zpětné vazby, zrcadlí tvé emoce, bloky, to, jak žiješ a jak žiješ sebe. Vycítí jakýkoliv nesoulad, stres a hned na to reagují. Už od narození ti jako malí učitelé nabízejí situace, díky kterým můžeš nahlédnout trochu víc pod povrch a revidovat vše, co doteď tvořilo tvůj svět. Vytrvale boří mýty, ve kterých jsi žila, posouvají hranice tvých možností a vedou tě ještě více a hlouběji k sobě. To je jedinečná příležitost, jak začít žít vědomě a tvořit si takovou realitu, ve které bude tobě i jim dobře.   

Pokud tě láká téma seberozvoje žen a ženských kruhů, připravila jsem pro tebe 4denní online kurz Staň se průvodkyní, ve kterém se dozvíš více o roli Průvodkyně a jak se na tuto cestu můžeš vydat.