6 moderních menstruačních pomůcek a jedna speciální metoda

Jednou z příjemných výhod života žen současné doby je ta, že máme k dispozici množství menstruačních pomůcek, o kterých se ještě třeba našim maminkám ani nesnilo. Pryč jsou doby obřích vatových vložek putujících v kalhotkách do všech stran nebo látkových vložek zavázaných za provázky v pase. Vývoj produktů v této oblasti zaznamenal v posledních desetiletích obrovský posun, a tak si můžeme dopřát ten luxus a vybrat si takovou menstruační pomůcku, která bude tou nejlepší právě pro nás.    

Jednorázové bio tampony

Oproti klasickým tamponům jsou tyto vyrobeny z nebělené bio bavlny, a to včetně šňůrky k vyjmutí. Tento materiál umožňuje postupnou absorbci výhradně menstruační tekutiny, a díky tomu pochvu zbytečně nevysušuje. Navíc jsou biologicky kompostovatelné a rozložitelné. Neobsahují umělé parfémy ani chlór. 

Jednorázové bio vložky

Podobně jako bio tampony jsou i bio vložky vyrobeny z přírodních materiálů s povrchovou vrstvou z bio bavlny. Neobsahují umělé parfémy ani chlór a jsou také kompletně biologicky rozložitelné. Zároveň jsou velmi savé, spolehlivé a příjemně měkké.

Látkové vložky

Jedná se o vložky ušité z bavlny s nepropustnou vrstvou na spodní straně. Dají se prát v ruce i v pračce. Výhodnou je jejich prodyšnost a materiál příjemný na tělo, a hlavně možnost opakovaného použití. To z nich dělá ekologickou, ekonomickou a zdravotně nezávadnou variantu. V kalhotkách je drží neklouzavá spodní vrstva a zapínání na druk. Látkové vložky jsou tenké, mívají hloubku asi 4 mm.

Mořská houba

Exotická a v našich končinách zatím nepříliš rozšířená menstruační pomůcka, která je stoprocentně přírodní a používá se podobně jako tampon. Před zavedením do pochvy je potřeba ji namočit do vody (aby změkla) a jemně vyždímat. Po určité době (dle síly menstruace) se vyjímá, vymyje pod tekoucí vodou a znovu zavede. Po každé menstruaci je potřeba houbu dezinfikovat ve speciálním solném roztoku. Životnost houbičky se uvádí v délce 6 měsíců. K dostání jsou různé velikosti houbiček.

Menstruační kalíšek

Zavádí se dovnitř do pochvy, kde do něj odtéká menstruační krev. Přibližné každé 4 hodiny (v závislosti na síle krvácení) je potřeba kalíšek vyjmout, vypláchnout a znovu zavést. Prodává se v různých velikostech. Je použitelný po celou dobu menstruace, a i při velmi silném krvácení. Vhodný je pro ženy i dívky. Uživatelky oceňují jeho opakovanou použitelnost, zdravotní nezávadnost a pohodlné nošení. K dostání je i příslušenství – sterilizační tablety nebo sáček na uchovávání kalíšku.

Menstruační kalhotky

Vypadají jako běžné kalhotky, ale jsou ve strategických partiích vyrobeny z vysoce savých a nepropustných funkčních materiálů. To z nich dělá menstruační pomůcku použitelnou po celou dobu menstruace, a to i při menstruaci velmi silné. Vyměňují se standardně po cca třech a více hodinách, v závislosti na síle menstruace. Z tohoto důvodu je potřeba vícero kusů kalhotek na jeden menstruační cyklus. Jsou pratelné v pračce. Výrobci uvádí průměrnou životnost kalhotek obdobnou jako u běžného spodního prádla. Menstruační kalhotky se prodávají v různých velikostech, barvách a provedeních, na denní i noční použití.

Volná menstruace

Nejedná se o menstruační pomůcku, ale spíše metodu, při které žena vědomě zadržuje krev v děloze, dokud není tekutiny větší množství, aby ji pak na toaletě opět vědomě uvolnila a nechala volně vytéct. K používání této metody nejsou kupodivu potřeba skvěle posílené svaly pánevního dna, ale vnímání svého těla rozhodně ano. Ženy, které metodu praktikují, sdílejí, že je to pocit srovnatelný s potřebou močit a dá se tedy krásně rozpoznat. Mnohým z nich se tímto způsobem menstruace zkrátila, zmizely bolesti s ní dříve spojené, nebo zaznamenaly zlepšení sexuálního života.

Možností je mnoho, a každé ženě může vyhovovat něco trochu jiného, vzhledem k jejímu životnímu stylu, denním zvyklostem a podobně. Ať už si pro sebe vybereš jakoukoliv menstruační pomůcku, ať ti dobře slouží, dobře se ti používá a je s tebou v souladu.

Ve skupině Kongres pro ženy můžeš sdílet, jakou menstruační pomůcku/y využíváš a jaké výhody pro tebe má, případně jaké jsou její limity a nedostatky.

Pokud tě láká vyzkoušet nejrůznější menstruační pomůcky a zvolit si pak ty své oblíbené, můžeš je nakoupit online nebo v kamenném obchodě Brána ke zdraví.

Začti se do dalších inspirativních článků: Volná menstruace, Julie a její zkušenost s volnou menstruací, Volnou menstruací k ženské duši, Vaše zkušenosti s volnou menstruací