Partnerská intimita během těhotenství

Příchod dítěte do našeho života s sebou nese velké změny, které se zdaleka nedějí až od porodu a skutečného vstupu dítěte do našich dní, ale začínají kousek po kousku už od početí. Týká se to i intimity a pro mnoho žen je to velice palčivé téma, které v nich zasévá nejistotu a strach z budoucí podoby jejich partnerského vztahu a sexu. Pojďme se na toto téma společně podívat trochu hlouběji.

Je naprosto v pořádku a přirozené, když se v těhotenství cítíš jinak než před ním, prožíváš tělesné i vnitřní změny, na které se nejde nijak předpřipravit, prostě plynou a ty plyneš v úžasu s nimi. Možná nemáš na milování ani pomyšlení, mohou se objevit obavy o zdraví plodu v prvním trimestu, nebo strach z předčasného porodu na konci těhotenství. Nebo ti prostě představa na milování v těhotenství není příjemná. Také si můžeš klást otázky ohledně vhodné sexuální polohy, když je miminko v bříšku čím dál větší. Obvyklé jsou i různé lítostivé stavy ovlivněné hormonální nerovnováhou anebo nevolností. To všechno se může v těhotenství dít a je jisté, že partnerskou dynamiku to snadno změní. Pojďme to přijmout s laskavostí, bez pocitů viny nebo vlastní nedostatečnosti. Bez pocitů, že bychom něco měly, protože se to očekává, nebo abychom nebyly „divné“. Vše, co přichází, se děje v souladu s tebou a miminkem a odpovídá tomu vpravdě jinému stavu, který teď žiješ.

Vím, co potřebuji

Toto je základní myšlenkové a vnitřní nastavení, uvědomění, které by ti samo o sobě mělo přinést úlevu. Nejsi rozbitá a je v pořádku cokoliv, co cítíš. Tvé tělo je teď prostě jen jiné. V těhotenství (ale stejně tak i mimo něj) je velice důležité vnímat své tělo, své potřeby a pocity. Máš chuť na milování? V pořádku, dopřej si ho. Nemáš chuť na milování? Také v pořádku, nenuť se do něj. Cokoliv cítíš, je dobré pravdivě komunikovat s partnerem, aby věděl, co se nyní v tobě odehrává a mohli jste se na sebe vzájemně lépe naladit. I tvůj partner je v této situaci poprvé (a to i když to není vaše první dítě, protože každé těhotenství je jiné) a může se cítit zmateně nebo nejistě. Jestliže jsi nyní v období, kdy se milovat nechceš, je dobré se otevřít jiným možnostem intimních prožitků, protože milování ve smyslu pohlavního styku není jedinou variantou, jak nechat proudit svou sexuální energii. 

Co dalšího je tu možné?

Intimita je v partnerském vztahu obrovsky zásadní a jistě se nikdo z nás nechce na devět mesíců nebo déle vzdát společných intimních prožitků se svým partnerem. Je-li tam strach nebo nechuť k milování v těhotenství, případně zdravotní důvody, kvůli kterým teď sex není možný, zkuste si najít jiné způsoby. Je to nádherná příležitost, jak se ještě více poznat, objevit nové světy toho druhého a naplnit společně strávený čas trochu jinak než dosud. Velice intimní, propojující a příjemná může být masáž yoni a lingamu. Na našem blogu najdeš i podrobné návody na hýčkací rituály lingamu a yoni, které můžeš využít: 14 tipů na domácí lingam rituál a Tipy, jak uctít yoni své partnerky.

Sex vs intimita

Často máme tendenci vnímat partnerskou intimitu jen jako vášeň, stupňující se vzrušení a orgasmus jako výsledek toho všeho. To je ale jen jedna z mnoha možností, jak intimitu ve vztahu prožívat, jak si vzájemně věnovat pozornost. Rozdíl mezi milováním a sexualitou/ intimitou/ tu je, a je dobré si ho zvědomit. A i když to zní trochu paradoxně, když se ti den po dni zvětšuje objem těla (a někdy se zdá, že ve všech partiích), je příjemné cítit i v tomto období v intimitě lehkost, zbavit se tlaku a pocitu, že bychom se spolu přece měli milovat, nebo že partner se chce milovat, tak bych měla chtít také a podobně. 

Období těhotenství a mateřství nás vždy obrovsky učí sebelásce, respektu k sobě, svému tělu a svým potřebám. Učí nás odpočívat, když potřebujeme odpočívat, říkat nechci, když nechceme, nejít přes sebe. A na druhé straně, pokud máme touhy a chuť na milování (a může se stát i to, že náš partner nebude chtít sex po dobu těhotenství), můžeme nechat svou sexuální energii proudit skrze pozornost, kterou si samy nebo s partnerem věnujeme, můžeme jít do masáže prsou, hýčkat si svou yoni, pohladit se. Způsob naplnění našeho potenciálu potěšení a sexuality je v našich rukách, a to i v těhotenství.       

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."