Závist jako nádherná emoce

Zdá se ti zvláštní, co může být pozitivního na tak negativní emoci, za kterou je závist považovaná? Už od dětství ti tvé okolí vštěpuje, že závidět se nemá. Ale co když to tak úplně není? Ne nadarmo se říká, že na každé špatné věci je něco dobrého. U závisti to platí určitě.

Závist ukazuje, že je u mě nedostatek, něčeho se mi nedostává. Zároveň nám závist vždy přináší důležité zprávy o nás. Je to něco, co nás může inspirovat, když si to uvědomíme a dovolíme.

U člověka, kterému závidíme, se můžeme pohybovat od OBDIVU až po ZÁŠŤ.

Uvedu vám názorný příklad se životem na statku

Je důležité si zvědomit, že závist říká vždy něco o nás. Tím, že závidíme, tak cítíme potenciál, který je ještě u nás nenaplněný. Např. závidíme kamarádce, že žije na statku. Má tam ovce, kozy, žije u lesa v souladu s přírodou a já bych to chtěla taky.

Závist je hodně negativní emoce, stydím se i za to, že si vůbec dovolím někomu něco závidět. Jak to? Vždyť bych měla být ta hodná holka, která nezávidí.

Dobrá zpráva o závisti je, že nás učí jít do svého studu, který rozpustíme. Můžu procítit emoci závisti, ale pak je na mě, co s tím udělám. Co mi to chce říct? Jaký potenciál tam vidím? Opravdu chci takto žít na statku? Pokud ano, co pro to můžu dělat za kroky? Pokud ne, tak je tam něco jiného. Já tam vidím statek a myslím si, že to je to, co závidím. Ale co je za tím vlastně ještě hlouběji, když to prozkoumám?

Pro nás je vždy závist ukazatelem toho, že je tam něco, co bych chtěla. A neznamená to, že je to vždycky přesně to stejné, co uvidím.

Často to dělají sociální sítě, když jsem sama v nepohodě. Má rada tedy zní: když ti není dobře, nechoď na sociální sítě, přestaň na nějaké období někoho sledovat.

Zášť

Pokud si nezvědomím, co se za tím pro mě ukrývá za potenciál, dále se to prohlubuje a může sklouznout až k zášti, která už je zlá a hodně nepřející.

Na to pozor! Tam, kde jsme v zášti, tam jsme v totální ROLI OBĚTI. Jdi do tvůrkyně, hýčkej se sebeláskou, rozklíčuj si, kde jsem v tom nekomfortu, kde jsem sama sebe odložila, kde jsem zapomněla na své sny, kde nežiju naplno svůj život. V tomto ti může výrazně pomoci online kurz Alchymie ženy, který se přímo těmito tématy zabývá. Chceš se inspirovat a dozvědět více? Přečti si tento článek.

U zášti je to vyloženě o nás se nějakým způsobem zaktivovat, vzejít z ní, nebýt tam dlouho, ideálně do toho moc nespadat a když tak to nechat proběhnout jako EMOČNÍ VLNU. U ní si zvědomím závist, která je na začátku. Protože jakmile jdu do myšlenkových konstruktů, tak se dostávám hlouběji a hlouběji.

Pojď si teď udělat jednoduché cvičení

Toto cvičení tě podpoří, když cítíš závist, když se k ní opakovaně dostáváme. Vede nás k tomu, že si uvědomím, co v tom je mého.

Cvičení ti nezabere více než 5 – 10 min. Představ si, že naproti tobě sedí člověk, kterému závidíš. Zavři si oči, můžeš si sednout na polštářek, naproti sobě si dej druhý polštářek a představ si, že ten druhý člověk je tam před tebou a ty mu všechno o tvé závisti řekneš.

Posdílej, co konkrétně mu závidíš, vyslov to nahlas. Opravdu bych tě chtěla podpořit v tom, abys mluvila hlasitě. Ne že si to jen řekneš v duchu, ale zkus to popsat tak, aby ses slyšela. Jak to všechno vyslovíš, tak si uvědom, co je v tom to tvé, co ty by sis přála a co jsi ochotná pro to teď udělat. A opět to popiš nahlas.

V první fázi je klíčové to pojmenovat a zvědomit si, co mi chybí a následně si to pak rozepsat do dalších konkrétních kroků – malých, ale akčních: co můžu dělat každý den, kde chci být za měsíc apod. Teď si to potřebuji pojmenovat a začít nad tím přemýšlet nově.

Zasloužím si to?

Pocit, že si to zasloužím, je velmi důležitý a také jak to celé vnímám. Proč ano nebo proč ne? Velmi důležité je si to zvědomit, pojmenovat a pak si s tím zase třeba pracovat, abych tam opravdu měla to čisté ANO. Všude okolo mě je hojnost. Všechno tady pro tebe už je nachystané. Všechen tvůj potenciál, nádherný bohatý život. Je jenom na nás, čemu řekneme ano, čemu se otevřeme, co přijmeme, co si dovolíme a z čeho máme ten pocit, že si něco zasloužíme nebo nezasloužíme.

Pokud ti ze cvičení vyplynulo, že jsi řekla NE, že máš pocit, že toto si nezasloužíš, tak je to přesně o těch dalších krocích. Jasně, že si to zasloužíš! Pokud to opravdu chceš, tak to můžeš mít. Všichni můžeme. Není jediný důvod, proč bys to neměla mít, pokud si to opravdu přeješ, pokud je to tvůj potenciál a pokud na to reaguješ nějakým způsobem (závistí anebo obdivem). Zasloužíš si to jenom tím, že jsi. Nepotřebuješ si to „odmakat“.

Jenom za to, že tady jsi, můžeš mít to nejlepší. A jen to nejlepší je pro tebe dobré. Závist nás to může nádherně naučit, pokud nám tam naskočí. Někoho obdivujeme a dáme ho na piedestal, závidíme mu a přitom zmenšíme sami sebe a nevnímáme, že já taky můžu toto zažívat.

Takže si teď narovnej záda a jdi do té závisti naplno tím, že se ponoříš do výše uvedeného cvičení a rozklíčuješ si, kde se můžeš narovnat, kde sama sebe zmenšuješ, kde máš sama pocit, že si to nezasloužíš a co pro to pak reálně můžeš udělat za akční kroky.

Závist nám ukazuje vlastní potenciál

Ve chvílích, kdy už žijeme více a více, tím méně a méně závidíme. Objevily jsme vlastní potenciál, vytratila se zášť a jakékoliv další negativní emoce a už tam zůstal jen OBDIV: ano, je to skvělé, že ona může, ale přitom to nějak se mnou špatně nerezonuje, že já nemůžu. Jsem v souladu sama se sebou.

Díváš se raději na video? Připravila jsem ho pro tebe tady>>>.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video
Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."