Jak vhodně uctít uplynulý rok a připravit se na nové začátky?

S končícím rokem přemýšlíme a hodnotíme rok minulý, snažíme se uklidit ve svých životech, stanovujeme si cíle pro rok další a plánujeme čeho chceme dosáhnout v roce následujícím. Dříve než začneš psát na papír svá předsevzetí, zastavíme se u roku 2021. Možná ti letos narostl stres, cítila jsi víc tlaku společenského nebo sama v sobě. Ale možná tě to naopak motivovalo k tomu prohlédnout některé závoje iluzí, stoupnout si do své síly, tvořit si život dle svého.

Vykroč do nového roku s otevřenou myslí

Sepsala jsem pro tebe důležité myšlenky a otázky, se kterými si pracuj, jak uznáš za vhodné a s lahodným čajem si sama si vyhodnoť svůj život dříve a teď. Jak si se změnila, co děláš jinak. Ponoř se do vlastních myšlenek a s laskavostí k sobě samé si projdi věci, které jsou pro tebe důležité, někam se posunuly, ale i věci, které je potřeba pustit a rozloučit se s nimi.

  • Zastav se a ohlédni se
    Máš někdy pocit, že se toho ve tvém životě vlastně moc neděje a nic moc si v životě nedokázala? Možná je to jen proto, že sis nedopřála čas pro reflexi a zhodnocení. Zamysli se nad svým zdravím, nad financemi, bydlením, společenským životem, nad zvládáním svých emocí,…
    Sepiš si všechny ty velké věci, všechny ty malé věci a taky všechny ty věci mezi nimi.
  • Seznam vděčností
    Napiš si seznam věcí, keré se letos udály a jsi za ně vděčná.
    Co se ti opravdu povedlo a jsi na to pyšná?
    Jaké překážky se ti podařilo překonat?
    Kam ses díky tomu posunula, ať už v osobním či pracovním životě?
    Zaměř se na události, které jsou pro tebe nejzásadnější a proč? Jakmile si totiž uvědomíš, co a z jakých důvodů zlepšilo kvalitu tvého života nejvíce, pomůže ti to činit v dalších letech ta nejlepší možná rozhodnutí.
    Klidně si takových věcí sepiš i víc než 50.
  • Co jsi připravena nechat jít?
    Existuje ve tvém životě projekt nebo cíl, který se ti stále lepí na paty, ale upřímně sis na něj nikdy nenašla čas? Možná je to něco, co nosíš neustále v myšlenkách, ale ani s odstupem času si to ve tvém životě nezískalo místo na prvních příčkách “to-do listu”. Možná to byla dokonce myšlenka někoho jiného. Nebo očekávání rodiny, které prostě nevycházelo z tvého srdce. To samé platí i pro potlačované a negativní emoce, které se tě zuby nehty drží. Máš v sobě nějakou emocionální zátěž, kterou chceš konečně odhodit? Je ve tvém životě někdo, komu potřebuješ odpustit? Postav se bolesti a starým jizvám, nevzdávej to, jakmile je pojmenuješ a rozhodneš se je nechat jít – způsob i cesta se časem objeví. Toto je tvůj první krok k vyléčení.
    Jaká stará přesvědčení či příběhy si stále opakuješ dokola? Možná je to to omezující přesvědčení, že jsi příliš stará nebo naopak příliš mladá na to, splnit si konečně své sny. Jsi připravená pustit se role oběti a toho, že tu pro tebe není místo, jsi zbytečná a všechno už stejně bylo vyřčeno a vykonáno? Nemáš dost času, zkušeností?
    Je načase pustit všechna tato přesvědčení, že nejsi dost dobrá či schopná žít své sny a vykročit.
    Sepiš si všechna přesvědčení, křivdy, vzteky, nefunkční projekty a plány, co ti leží v hlavě, trápí tě a zhodnoť reálně, čeho se můžeš a opravdu chceš konečně zbavit a vytvořit tak místo na příchod něčeho nového.
  • Životní lekce. Ptej se sama sebe:
    Co ses za poslední roky naučila?
    Jaké moudrosti k tobě přišly? Ať už v kariéře, rodině, ve vztazích či ve zdraví.
    A jak si ty nejlepší lekce vlastně uvědomit a jaký ti dávají smysl?
    Co tě dostalo skutečně na kolena a kdy ti bylo opravdu nejhůř?
    Co ti pomohlo se znovu postavit pevně na obě nohy a co ti to přineslo?
    Které lekce mi opravdu změnily běh mého života?
    Proč mi zrovna na těchto záleží?
    Které z nich si chci opravdu pamatovat a poučit se z nich pro posun do dalších let?

Zamysli se nad tím, které životní lekce pro tebe byly těmi nejklíčovějšími a proč? Rozšiř svůj seznam o tyto detaily, abys do budoucna neopakovala chyby, které tě do problémů dostaly. A zároveň se zaměř na pozitivní situace a začleň je do svého života mnohem častěji.

JAKÁ JE TVÁ BUDOUCNOST?

Buď k sobě upřímná, co nejvíce konkrétní a dovol si snít opravdu ve velkém. Nepodceňuj sebe ani okolí v tom, čeho bys mohla potenciálně dosáhnout, když svou mysl a srdce otevřeš novým věcem a výzvám. Zažehni plameny své představivosti, zapoj srdce a vysni si život, který opravdu chceš mít.

U svého vysněného seznamu se zamysli nad tím, co by se muselo stát, kým se musíš stát a nebo co nového se musíš naučit, aby se tvé sny staly realitou?

Jak vypadají ty nejlepší roky před tebou?

Upusti uzdu své fantazie a vypiš vše, co by sis přála vytvořit, prožít, dosáhnout, co doopravdy chceš?
Jak se chceš cítit zdravotně? Finančně? Ve vztazích, v rodině, s přáteli…? Co tvé podnikání či kariéra?
Čím by si chtěla přispět světu, komunitě, svému okolí?
Jak jsou na tom tvé emoce, zaběhlé vzorce chování, nové zkušenosti?
Co chceš ve svém životě vytvořit a zažít? Čeho bys chtěla více? Jak by ses chtěla cítit?
Jak chceš, aby vypadal tvůj běžný den?

Co chce tvé BUDOUCÍ JÁ, abys věděla už dnes?

Nehledě na to, kolik je ti let, připočti si ke svému věku číslo 10 a dovol svému staršímu JÁ napsat dopis tvému aktuálnímu JÁ. Tvé starší JÁ nechť předá životní moudrost tvému mladšímu-současnému JÁ. Nechej svou ruku klouzat po papíru a odevzdej se automatickému psaní. Není potřeba to hodnotit. Prostě a jednoduše vypisuj vše, co ti bude přicházet na mysl i na srdce. Důvěřuj své moudrosti a vnitřnímu vedení, naslouchej jim, ponoř se do vlastní kreativity a představivosti.

Pro inspiraci, zde máš pár vět, jak můžeš začít…

“Byla bych ráda, kdybys začala….”

“Ocenila bych, kdyby sis pamatovala…”

“Chci, aby ses soustředila na…”

NAJDI SI SVÉ CÍLE PRO ROK 2022

Projdi si svůj seznam a zamysli se nad následujícími otázkami:

  1. Na co se chceš v roce 2022 zaměřit nejvíce? Co je tvojí prioritou?
  2. Proč je tato věc či věci pro tebe důležité?
  3. Kým by ses chtěla stát, abys své plány přivedla k životu?
  4. Jaké charakterové vlastnosti, zvyky či dovednosti si chceš osvojit, abys těchto cílů dosáhla?

Některé otázky nejsou jednoduché a jsou k zamyšlení, ale chci tě povzbudit v tom, aby ses ani těžším otázkám nevyhýbala a vydala se na tuto cestu vlastního sebepoznávání, protože ve svém srdci známe odpovědi na většinu našich otázek. Samy mnohokrát víme, co je pro nás nejlepší a já ti přeji, aby si na své cestě rokem 2022 našla tolik odvahy a lásky, která ti zajistí budoucnost takovou, jakou chceš a aby si Prožila svůj nejlepší rok.

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."