9 zaručených tipů pro zdravou intimitu

Intimita a náklonnost jsou nezbytnou součástí udržení zdravého vztahu. Pod vlivem každodenních povinností, péče o děti a stresu, se váš sexuální život může často dostávat do pozadí. Vaše intimní setkání se tak začne posouvat dolů v seznamu priorit, což určitým způsobem znamená, že se váš vztah také posunul dolů v seznamu priorit. Přes to je neoddiskutovatelné, že intimita je základní funkcí šťastného a zdravého vztahu.

Ztratili jste „jiskru“? Přestali jste k sobě být láskyplní? Přestali jste si vyjadřovat vzájemné uznání? Začali jste dokonce z nějakého důvodu spát v oddělených místnostech? Nesdílíte spolu své niterné procesy? Existuje mnoho příčin, proč mezi partnery začne ubývat intimity. My se dnes společně podíváme naopak na to, jak oheň znovu rozdmýchat.

Oceň svého partnera.

I když se při tomto cvičení může zdát, že nemá s intimitou nic společného, opak je pravdou. Vzájemné ocenění má tu moc vytvořit mezi vámi opět blízkost. Zkuste si po dobu jednoho měsíce každý den sdělit alespoň jednu věc, kterou na svém protějšku oceňujete. Stačí jen jedna jediná. Můžeš nechat partnerovi vzkaz na ledničce, napsat mu SMS, nebo mu to přímo říct. Fantazii se v tomto případě meze nekladou. Páry, které si vzájemně projevují úctu a vyjadřují svou náklonnost, mají mezi sebou daleko bližší vztah. Inspiraci, jak se vzájemně ocenit můžeš najít i zde.

Klíčem je otevřená komunikace.

Blízký vztah se vyznačuje schopností páru umět spolu poctivě a otevřeně komunikovat na téměř všechna témata. Pokud máš v páru pocit, že s partnerem nemůžeš věci sdílet upřímně, začneš se zavírat a začíná se vytvářet odstup. To se pak právě projevuje i ve vašem sexuálním životě. Protože pokud nemůžeš se svým partnerem otevřeně sdílet každodenní věci anebo niterné hluboké procesy, bude patrně o to těžší bavit se otevřeně o vašich touhách, přáních a potřebách v sexualitě.

Vzájemný respekt

Chování partnera v úctě je dalším klíčovým faktorem pro dlouhodobě proudící intimní energii mezi partnery. Znáš rčení: „S kým jsi, taký jsi.“ Je tím myšleno, jakými lidmi se obklopuješ, takovými se stáváš. A může být něco bližšího, než spojení při milování? Pokud si tedy partnera nevážíš, budeš jen stěží hledat v sobě touhu se společně propojit v intimním svazku. Jak vzájemnou úctu podpořit? Zkuste si s partnerem společně povědět, v čem spatřujete své kvality. Soustřeďte se na to, v čem je váš protějšek dobrý, v jakých oblastech ho umíte ocenit. A říkejte si to.

Pečujte o sebe navzájem

Udělat partnerovi snídani, zalít čaj, namasírovat nohy nebo se jen zeptat, jestli nechce podat deku. Péče o partnera je projevem zájmu a lásky. V dlouhodobě fungujících partnerstvích se vzájemná péče neomezuje jen na nemoc, ale je každodenním kořením, které dmýchá vzájemný pocit důležitosti a má za následek touhu po blízkém kontaktu. Ale musí být samozřejmě vzájemná. Nejsme v roli rodiče, ale v láskyplném partnerovi. Pro ženu je například nádhernou pečující intimní chvílí, když jí muž rozčesává vlasy.

Důvěřujte si

Vzájemná důvěra je dalším stavebním kamenem zdravé intimity. Pokud mezi vámi panuje boj o každé slovo, pokud si lustrujete telefony, nebo ověřujete alibi, pak bude dost těžké mít večer chuť na společné chvilky. Pokud chcete důvěru ve svém vztahu podpořit, pak určitě pomůže být k sobě pravdiví a vytvářet mezi sebou bezpečné prostředí pro upřímnou komunikaci.

Žádný tlak

Toto bývá častěji mužskou částí, ale nezřídka se i ženy ocitnou v pozici, kdy mají potřebu na partnera tlačit. Ať už je váš sexuální život v jakémkoliv stavu, určitě se nevyplatí na partnera v tomto tlačit. Často je totiž reakcí na nátlak ještě větší uzavření se. Někdy už samotné přijetí, že to teď takto partner má, umí uvolnit atmosféru natolik, že se znovu otevře a začne mít na intimní spojení opět chuť.

Stýskání si

V každodenním přetížení, kdy jste s partnerem ve výzvách péče o děti, domácnost a zaměstnání, nemáte někdy možnost si po sobě skutečně zastesknout. Určitě si pamatuješ, jaké to mezi vámi bylo na začátku, kdy jste měli oči jen jeden pro druhého, trávili jste spolu prakticky veškerý svůj volný čas a v čase mezi tím jste po sobě toužili. Abyste po sobě mohli toužit, je někdy zapotřebí na chvilku být bez sebe. Nemusíš si skutečně zabalit kufry, bohatě postačí zajet na víkend s dětmi třeba k mamce, nebo za kamarádkou. Ale BEZ MANŽELA! Dva tři dny bez tebe mu mohou dát čas si stýskat a znovu se tak v něm může probudit touha, která vznikla právě z tvé absence. A muž klidně ať vyráží pravidelně do hor.

Rande

Tohle je jedna z nejefektivnějších metod, jak můžete znovu rozhořet ve vašem vztahu vášeň. Pravidelná randíčka. Ale ne žádné „Otevřeme si víno večer u televize.“ Ale hezky poctivě. Zarezervujte si večeři v restauraci, zajděte si do divadla, do kina, tak jako tomu bylo, když jste spolu teprve chodili. Tenkrát jste do takových krátkých chvil, kdy jste byli spolu, dávali všechno. Zkuste si to připomenout a znovu si zažít ten pocit, když jste tam jen vy dva a na ničem okolo nezáleží. Jak dát takové rande do narvaného diáře? Zapište si je tam pravidelně klidně na měsíce dopředu a bude jasné, že vše ostatní se přizpůsobí právě tomuto termínu. Co je v diáři jako první, má přednost. Já osobně si tam dávám nejdříve důležitý čas pro sebe, pak pro vztah, pro rodinu a pak až naplňuji diář pracovními termíny.

Ložnice je VÁŠ prostor

Pokud má ložnice sloužit pro váš intimní život, pak by tam určitě neměli být dětské hračky, ani nádobí vedle postele. Ideálně ani televize. Dokonce ani fotky dětí, nebo vašich rodičů. Ložnice by měla reflektovat váš vztah, JEN TEN VÁŠ. Obrazy, které jakkoli symbolizují vášeň a partnerství. Pokud ještě kojíš, nebo děti spí s vámi v ložnici, pak určitě stojí za zvážení najít si jinou místnost, kterou byste věnovali čistě vašemu setkávání. Ale je v pořádku tam na noc děti mít, ale z ložnice by se neměl stát dětský pokoj nebo hlavní místo pro potkávání se celé rodiny místo obýváku. Je-li to jen trochu organizačně možné, nechte si ložnici co nejvíce čistou a bezpečnou pro vás dva.

Nesrovnávejte se s jinými páry

Určitě stojí za zmínku, jak dokáže vztah odrovnat srovnávání. Pokud máš pocit, že bys chtěla změnit frekvenci vašich milování, určitě se nikdy nemotivuj tím, že bys chtěla mít sexuální život jako někdo jiný. Ale vycházej z vašich vzájemných potřeb.

Láska a intimita jsou dvě spojené nádoby. Jedna bez druhé se naplnit nedají. Z lásky naplňujeme naše srdce a touha naplňuje naše těla. Společně se pak proplétají naše prsty, jako se proplétají naše sny. Spojují se naše těla, jako se spojují naše cesty. A tak jako nemůže být intimní vztah bez společné lásky v našich srdcích. Jen těžko bude bez lásky intimita. Začni tedy vždy u srdce, otevřeš-li partnerovi své srdce, vaše těla už se přitáhnou sama. No a co muže otevírá nejvíc? To se dočteš například v tomto článku.

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."