Uzdrav svou yoni přírodní cestou

Naše yoni k nám promlouvá, to je jisté, ať už to na první pohled může znít jakkoliv zvláštně. Dává nám signály například skrze svou vůni, nevábné výtoky, bolestivou menstruaci nebo nepříjemné pocity při milování. Někdy se její projevy snažíme potlačovat, nevěnujeme jim dostatečnou pozornost nebo je dokonce úplně ignorujeme. Ale to se nám nemusí vyplatit, protože volání yoni po naší pozornosti může vyvrcholit dokonce až jejím onemocněním.

Jak onemocněním yoni předcházet?

Intimní hygiena

Základem je intimní hygiena, to bych možná ani nemusela připomínat, ale… Někdy to s naší yoni myslíme dobře, a přitom ji nevědomky ubližujeme. To se děje v okamžiku, když se při intimní hygieně uchylujeme ke klasickým mýdlům nebo volíme přípravky obsahující chemii, které mohou yoni vysušovat a dráždit. Pro svoji yoni proto uděláme daleko lépe, pokud budeme používat kvalitní přírodní přípravky nebo jen čistou vodu. Mým oblíbeným je mycí olej Feminna od české značky Eoné.

Nezapomínejme ani na to, jaké pomůcky používáme během menstruace. Dnes už se nabízí celá řada ekologických a přírodních variant. Ať už se jedná klasické vložky z nebělené bavlny, vložky látkové, menstruační kalíšek nebo novinku v podobě menstruačních kalhotek.

Pohodlné spodní prádlo z přírodních materiálů

Kalhotky z umělých a neprodyšných materiálů nenechají naši yoni dýchat, a to přeci rozhodně nechceme. Proto je důležité dbát při výběru spodního prádla na to, aby bylo z přírodních materiálů. Ideální je bavlna nebo třeba bambus. Druhá věc, kterou je dobré mít na paměti, je to, aby mám naše prádlo bylo pohodlné. Příjemně se nám nosilo, nikde nás netlačilo a nezařezávalo se. Krajková tanga si zkrátka nechejme pouze na intimní chvilky s naším partnerem a v běžném životě si dopřejme pohodlí. Pro sebe i pro yoni.


Co dělat, když už dojde na nemoc?

Pokud už dojde na to, že naše yoni onemocní, nemusíme hned sahat po lécích a antibioticích. Nabízí se celá řada přírodních, jednoduchých, a přitom účinných řešení, která můžeme vyzkoušet než se pustíme do radikálnějších řešení. Samozřejmě doporučuji vše zkoušet velmi opatrně.

Česnek

Česnek je známý pro své protizánětlivé účinky. Pomůže především s vaginálními záněty, kvasinkami, svěděním, a také s nezdravým zápachem yoni. Stačí oloupat stroužek česneku, přes noc ho zavést do yoni podobně jako tampon a ráno zase vyjmout. Česnek před jeho zavedením provléknéme zubní nití. Tento způsob je prověřen našimi babičkami, ale přesto doporučuji vyzkoušet opatrně. Existují i česnekové tinktury.

Bílý jogurt

Bílý jogurt je nenahraditelný pokud potřebujeme vyrovnat pH prostředí v yoni. Obsahuje totiž živé kultury a laktobacily, které dokáží bojovat s kvasinkovými infekcemi. Jogurtem není potřeba šetřit, můžeme ho bohatě nanést do yoni i kolem yoni a nechat působit.

Tea tree oil

S kvasinkami a jinými záněty i infekcemi nám může pomoci také tea tree oil. Možností jeho použití se nabízí hned několik. Můžeme tak vyzkoušet, co nám bude nejpříjemnější. Můžeme nanést 3 kapky olejíčku na slipovou vložku. Nebo 3 kapky nakapat do poloviny hrnku vody, namočit do této směsi tampon a zavést si ho do yoni. Do třetice můžeme vyzkoušet sedací koupel s několika kapkami tea tree a mořskou solí.

Ženská bylinná napářka

Tato velmi příjemná metoda léčí naší yoni pomocí síly bylin a páry. Směs bylinek se zalije vroucí vodou, deset minut povaří a nechá vychladnout na příjemnou teplotu. Takovou, abychom se neopařily, ale zároveň z vody stále stoupala pára. Poté můžeme použít speciální nebo domácí improvizovanou stoličku, zabalit se do deky a napařovat svou yoni přibližně 30 minut. Ideální je napářku používat před menstruaci nebo po ní. Při samotné menstruaci nenapařujeme. Napářka také není vhodná při kvasinkové infekci, protože díky teplu by se kvasinky začaly ještě více množit. Vše potřebné k ženské bylinné napářce od směsí bylin až po stoličky nabízí česká firma Steamy.

Tímto můj výčet přírodních pomocníků pro tentokrát končí. Ale to nejdůležitější přesto ještě nezaznělo. Je to náš postoj ke své yoni a celkově k naší sexualitě. Yoni se často ozývá, když potřebuje náš zájem, když potřebujeme poléčit naše minulé zkušenosti anebo když se jí nelíbí způsob, jakým se obvykle milujeme. Pokud trpíme na opakované záněty močových nebo vaginálních cest, můžeme svou pozornost zaměřit i tímto směrem a položit si otázky:

  • Kdy bylo mé yoni ublíženo?
  • Kdy jsem jí nevěnovala dostatek pozornosti, doteků, péče…?
  • Kdy jsem dovolila milování a nechtěla jsem, yoni nebyla připravená a mě se to nelíbilo? 
  • Kdy jsem k ní naposled hezky promluvila?
  • Kdy jsem naslouchala tomu, co se mi snaží sdělit?

Stáhni si PDF 7 praxí, které promění tvůj pohled na yoni, a nauč se, jak s ní navázat hlubší kontakt. Začni svou yoni vnímat laskavým způsobem a začni čerpat z její moudrosti.

https://alchymiezeny.cz/7-praxi/

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."