Požáry našich hodnot

Někdy, jakoby se proti nám všechno spiklo.

Tolik toužím rozletět se, rozepnout křídla a vznést se a místo to jen další pád.

Přišly obavy, nejistota, strach z toho, co bude. Nikdo neví, co se bude dít.

A v téhle době můžeš roztáhnout křídla a vzlétnout.

Myslíš, že teď máš moc starostí, že teď se to vážně nehodí. Ale ty nejlepší věci vznikají právě, když se to nejmíň hodí.

Měli jsme jiné představy… tedy já rozhodně ano.

Vzpomněla jsem si na orlí mládě, jak se učí létat. Kéž by ho na to rodiče nějak připravili. Krmí ho a krmí a pak už toho mají dost. Odletí a nevrátí se. A orlátko čeká každý den, bez jídla, vyhlíží. Když už to nemůže vydržet, začne se rozhodovat, že se musí z hnízda dostat nebo umře hlady. Když se mu to nepodaří, roztříští se o zem. Ale ono se mu to podaří. Je to sice hodně neohrabané, ale vzlétne. Ne na poprvé, ale dokáže to.

Příroda miluje život. Ale podpora života, žití a přežití jde nějak mimo naše představy.

Věřím tomu, že nám bude ku prospěchu stáhnout se dovnitř, do svých rodin, do sebe. A uvnitř se dobře rozhlédnout, co teď můžu dělat. Jak můžu vyjít znovu ven a vyrůst, rozkvést, rozvinout se do plného potenciálu.

Když se procházíte v sekvojovém parku a vidíte ty stromové obry, tak velké, že to jde těžko pochopit, tak na vás padne obrovská pokora před přírodou a před vesmírem. A ty velké stromy, sekvoje, se rodí z opravdu hodně malinkatých semínek.

Nechci vám tady říkat, že i z našich malinkatých semínek vyrostou obrovské sekvoje, ale to, že ta semínka nezačnou růst, dokud neprojdou lesním požárem. Nevím jak je to možné, nejsem botanik, ale vím, že dříve tyto požáry byly běžné a sekvoje dál rostly a rostly nové.

Ale pak se bojovalo proti požárům a už nemohly růst nové. Když na to lidé přišli, začali požáry zakládat vědomě. A i když si kdysi lidé mysleli, že požár je špatný a každý je potřeba zlikvidovat, tak zrovna takový požár sekvojové semínko k životu potřebuje.

A právě teď, kdy pochybujeme o tom, jestli je současná situace pro nás dobrá, věřím, že je ta nejlepší. Že nás tento „požár“ prověří na všech úrovních. Naše vztahy v rodině, naše vztahy ke společnosti, naši schopnost aktivovat základní potřebu přežít.

Kromě snahy být bez stresu, jíst, odpočívat a hrát si s dětmi, je tu najednou i možnost volby, že bych mohla pracovat z domu. Že bych mohla svým darem světu přispět. Že můžu. Zvaž, jestli můžeš a chceš.

Po tomto požáru hodnot vyrosteme.