Vášeň v dlouhodobém vztahu. Sci-fi nebo realita?

Zamilovanost, jiskřivost, spalující touha. V prvních měsících vztahu to prožíváme všichni. Slastně se houpeme ve vlnách uprostřed oceánu vášně. Po nějaké době však doplujeme do zátoky, kde panuje bezvětří a voda se ani nehne. Po vášni ani památky. A my to až příliš často bereme jako samozřejmost. Přitom by stačilo uplavat pár desítek metrů a vrátit se zpátky do vln rozbouřeného oceánu.

Ano, i v dlouholetém vztahu můžeme zažívat pocity radosti, vášně a motýlků v břiše. Záleží jen na nás, jakou cestu si zvolíme. Zda zůstaneme na mělčině, kde se nemusíme snažit, protože nohama dosáhneme na zem, nebo se rozhodneme neustrnout na místě a vydáme se na nikdy nekončící cestu. Na volné moře, kde se nebudeme moci jen tak zastavit, ale budeme muset plavat dál a dál. Je jen na nás, jak se bude vyvíjet náš vztah. Zda se naše intimita a vášeň bude prohlubovat nebo vychladne. Zda naše sexuální energie bude proudit a bude nám tak kromě nádherného milování přinášet také spokojenost, hojnost a kreativitu, nebo ne a my budeme jen přežívat v nudném stereotypu.

Rády byste se vydaly do vln rozbouřeného moře, ale nevíte, jak na to?

Začněte tím, že si odpovíte na jednu zásadní otázku: „Jaký mám vztah k vlastní sexualitě?“ Buďte k sobě pravdivé a upřímné. Zamyslete se, jak máte toto téma uvnitř sebe nastaveno.

Má pro vás slovo sexualita pozitivní náboj nebo negativní?

Je to něco velmi přirozeného nebo něco, o čem se nemluví nahlas?

Zavzpomínejte na vaše dětství.

Jak rodiče přijímali vaše první dětské projevy sexuality?

Jak s vámi mluvili o sexu, když jste dospívali?

Prozkoumejte, zda existuje něco, za co se velmi stydíte. Možná máte nějaké negativní zážitky či zranění z minulosti. Co vás ještě ovlivňuje ve vztahu k sexualitě? Nedostatek energie, nechuť nebo pocit, že lepší už to stejně nebude? Nevzdávejte to jen proto, že jste unavené a máte pocit, že vaše situace nemá řešení. 

Možná máte strach pustit se do hlubšího zkoumání, protože se necítíte připraveny. Možná máte strach, jaké zážitky se vynoří z vaší paměti. Možná máte pocit, že bude lepší to odložit na dobu, až nebudete kojit, až budete mít hlídání nebo až děti vyrostou. Všemi těmito myšlenkami a strachy ale zbytečně ztrácíte spoustu času. Změnit nastavení své mysli se může zpočátku zdát jako něco velmi náročného, ale je to naprosto nezbytné pro to, aby se vaše sexualita mohla opět rozproudit. Ale věřte, že změny se začnou dít a cesta se vám bude odkrývat postupně. Stačí nestát na místě a vykročit.

Jaké konkrétní kroky můžete udělat, abyste změnily svůj vztah k sexualitě?

ZODPOVĚZTE SI NÁSLEDUJÍCÍ OTÁZKY, abyste zhodnotily, v jakém výchozím bodě se nacházíte. 

Jsem propojená se svým tělem?

Cítím se ve svém těle dobře?

Jak se cítím při milování s parterem?

Jak prožívám intimitu sama se sebou? 

Otevřete se tomu, že potěšení je tu pro každou z nás. Přijměte fakt, že vaše intimita může být velmi krásná a hluboká. Je to váš zdroj vášně a vzrušení, ale i energie a kreativity.

ROZVÍJEJTE SVOU SEBELÁSKU a učte se přijímat své tělo, prsa i yoni, respektovat je a být k sobě laskavé. To, jaký vztah máme samy k sobě, se totiž zásadně promítá do vztahu s partnerem. Často žijeme odpojeny od svého těla. Nenasloucháme jeho potřebám. Když budete věřit, že vaše vagína vypadá hrozně, smrdí a je vážně nějaká divná, moc se toho nezmění. Raději ji pohlaďte. Naučte se jí naslouchat a každý den se s ní spojte. Dáváním pozornosti se celá tato oblast oživí a začne s vámi komunikovat. Pro více inspirace k tomuto tématu se začtěte do jednoho z předchozích článků Když se řekne vagina…

VŠÍMEJTE SI PROJEVŮ SVÉHO TĚLA během dne. Zkoumejte, co se mu líbí a když ucítíte vzrušení, nechte ho proudit. Pátrejte po tom, co ve vás vyvolává příjemné pocity. Učte se naslouchat svému tělu. Nic nehodnoťte, buďte pouhým pozorovatelem. Zaměřte se i na nesexuální podněty, které ve vás vyvolávají pocity radosti, a pozorujte, kde v těle se tato radost projevuje. Všímejte si, co se ve vašem těle odehrává, když máte chvilku jen pro sebe, když spatříte něco krásného nebo uslyšíte pěknou píseň. Možná při svém pozorování odhalíte, že často přicházející vzrušení nevědomky zastavujete, protože máte pocit, že se to nehodí.

UČTE SE poznávat své tělo. Zjistěte, kde a jak se ho dotknout, aby se cítilo příjemně. Nebraňte se sebepotěšení. Je naprosto přirozené a zcela v pořádku se s láskou věnovat svému tělu. A navíc, když budete znát samy sebe, interakce s partnerem bude mnohem snazší. Jen vy samy nejlépe víte, co se vám líbí, tak odhoďte zábrany a svému muži o tom řekněte. Prozkoumejte také, jak se vaše tělo proměňuje v jednotlivých fázích menstruačního cyklu. V každé fázi vás možná bude vzrušovat něco docela jiného. Nebojte se toho využít a vašeho partnera tak neustále překvapovat.

VĚNUJTE SI S MUŽEM LÁSKYPLNOU PÉČI během celého dne, nečekejte na večer nebo na vhodný okamžik. Laďte se na sebe už od samotného rána. Líbejte se a objímejte, napište si pěknou smsku, řekněte si pár milých slůvek. Usínejte v objetí, spěte tak, aby se vaše těla dotýkala. Nasávejte teplo a vůni svých těl. Nespěte odděleně, protože vědomý dotyk je pro vztah velmi důležitý.

VYHRAĎTE SI PRAVIDELNĚ ČAS, který strávíte s partnerem sami, kdy nebudete řešit práci, děti ani domácnost. Čas, kdy si budete věnovat plnou pozornost. Vzpomeňte si na činnosti, které vás naplňovaly na začátku vašeho vztahu, a prožijte je znovu. Jděte na procházku, pozorujte hvězdy na noční obloze, uvařte společně večeři, zatančete si, objímejte se, smějte se a hleďte si do očí. Udělejte něco bláznivého. Ale hlavně prožijte tyto chvíle, jako by to byl váš poslední den.

MLUVTE SE SVÝM PARTNEREM OTEVŘENĚ, buďte k sobě upřímní. Sexualita je přirozenou součástí života, není se za co stydět. Nebojte se sdělovat partnerovi svá přání. Řekněte mu, co potřebujete a co vám udělá dobře. Neskrývejte své touhy ani emoce. Nic není nevhodné. Když muž uvidí, že jste otevřené, bude to pro něj největším potěšením.

Spontánně jsme vytvořili playlist z písní, které provázely začátky našeho vztahu a provázely nás nejednou milostnou chvilkou. Naprosto nás to strhlo a najednou jako bychom se vrátili o pět let zpátky. Vzrušení, motýlci v podbřišku, touha, nádherné milování. A po velmi dlouhé době krásný vaginální orgasmus. Ještě před pár měsíci bych nevěřila, že ještě někdy můžu takové pocity prožít. Stačí se jen otevřít, nechat věci plynout a dějí se zázraky.“

Zuzana

Se sexualitou pracujeme také v novém kurzu YONI EGG.

Přidejte se k nám a dovolte si i vy prožívat zázraky.

jóni