Když se řekne vagína…

Co se ti vybaví, když se řekne vagína? Krása, rozkoš, posvátnost nebo naopak ošklivost, stud či dokonce hanba? Dokážeš ženské přirození pojmenovat beze studu nebo cítíš rozpaky a zčervenáš, jakoby se mluvilo o něčem nepřístojném? Pravdou je, že označení vagína či vulva příliš důstojnosti nevzbuzují. A co teprve názvy stydké pysky či ohanbí? Ty v nás přímo evokují, že je to něco hanebného a my bychom se měly stydět. Co kdybychom pro naše nejintimnější místa začaly používat vznešenější pojmenování?

Jóni

Toto krásné slovo je sanskrtským označením pro ženské genitálie. V doslovném překladu to znamená posvátný chrám. Znáš svou jóni? Víš, jak vypadá? Jak se cítí? Nepříliš mnoho žen dokáže o tomto fascinujícím místě hovořit otevřeně a beze studu. Často žijeme kompletně odpojeny od zdroje své ženskosti a jen málokterá z nás chová ke své jóni upřímnou, hlubokou lásku. Pravdou je, že jóni byla po celá staletí zahanbována. Byla označována jako oblast „tam dole“. Páchnoucí, ošklivá a nechutná. A mnohé z nás ji tak vnímají dodnes. Název yoni/jóni v sobě schovává vulvu i vagínu. Ale je důležité i toto umět rozlišovat a komunikovat. Vulva je vnější ženský orgán a vagína vnitřní.

Z erotických časopisů na nás koukají dokonale vyretušované vulvy. Symetrické a hladké. Přirozenost je zavrhována. Ženy se často nechávají od mládí zmást tímto imaginárním vzorem a získávají dojem, že jejich vulva není v pořádku. Stydí se ji ukázat partnerovi. A když má dojít na orální sex, propadají se hanbou. Mají obavy, že jejich genitálie mají divný tvar, barvu, že určitě páchnou nebo divně chutnají. Ženy se často stydí za nepravidelnost rtů /stydkých pysků/ a mají pocit, že jen ta „jejich“ vypadá divně. Všechny jsou ale originální a krásné.

Jen málokdy je na jóni pohlíženo s obdivem a úžasem, jaké by si doopravdy zasloužila. Jen zřídka se jí dostává láskyplných milujících doteků. A přesně toto odpojení může být příčinou běžných ženských potíží jako je nízké libido, opakující se infekce, menstruační křeče, nadměrné krvácení, prolaps dělohy, endometrióza či syndrom polycystických vaječníků. Pojďme to změnit. Zaktivujme svou jóni. Naslouchejme intuici, kterou oplývá. Prožívejme plně své tělo a objevme svou ženskost, smyslnost a sexualitu. Naučme se své yoni milovat a mluvit o nich beze studu. A to i před svými dcerami.

Všechny yoni jsou nádherné a jejich rozmanitost je úchvatná. Je to tvůj posvátný chrám. Existuje mnoho možností, jak se se svou jóni propojit.

Inspiruj se a pečuj o ni každý den:

  • Polož své ruce na jóni, vizualizuj si ji a naslouchej tomu, co ti sděluje. Toto můžeš dělat každé ráno hned po probuzení.
  • Prohlédni si ji v zrcadle, pak ji nakresli nebo si ji rovnou vyfoť a obdivuj její krásu.
  • Dej jí nádherné jméno, kterým ji budeš oslovovat.
  • Pořiď si speciální mycí přírodni olejíček, kterým ji budeš hýčkat.
  • Aktivuj oblast pánve, pohupuj jí, třes zadečkem, tanči.