Sebeláska, partnerství a rodičovství

Jak často říkáš svému odrazu v zrcadle: „Panebože, ty zas vypadáš…“? Co kdyby ses příště, až budeš venku procházet kolem výlohy, na sebe raději usmála? Ptáš se, proč bys to měla dělat? Řeknu Ti proč…


Protože Tvoje tělo je dokonalé přesně takové, jaké je. Devět měsíců nosilo Tvé dítě. Buď mu vděčná a nesuď se za to, že ti po porodu zůstalo povolené bříško. Tvoje prsa Tvé dítě možná živila několik let. Miluj je za to, i když se jejich tvar proměnil k nepoznání… Věnuj pozornost svému tělu. No a co, že strávíš celý den sama s dětmi..

Zahoď vytahané triko a tepláky.

Hezky se uprav.

Jemně se namaluj.

Rozpusť si vlasy.

Vědomě dýchej.

Protáhni se.

Namasíruj se.

Obejmi se.

Pohlaď se.

Usměj se na sebe.

Pochval se.

V každé ženě se skrývá Bohyně. Objev v sobě tu svou, opečovávej ji a hýčkej. A dělej to každý den. Zasloužíš si to…


My ženy často žijeme v představě, že se musíme obětovat pro rodinu, že je to údělem všech matek. Mnohdy samy sebe stavíme až na to nejposlednější místo. Odbýváme se v jídle, zapomínáme snídat, místo plnohodnotného jídla dojídáme zbytky po dětech. Býváme neustále vyčerpané a bez nálady, rozhodí nás každá maličkost. Abychom si ulevily, spořádáme na posezení tabulku čokolády, což nevede k ničemu jinému než k výčitkám svědomí. Při pohledu do zrcadla se pak odměníme „lichotkou“ vyžrané prase. Netrpělivě odpočítáváme minuty do příchodu partnera domů. Ne proto, abychom se mu mohly věnovat. Chceme mu vrazit děti a mít alespoň na pár minut klid. Takto náš život plyne den za dnem, časem se přidávají zdravotní problémy, syndrom vyhoření… Ptáte se, jak z tohoto bludného kruhu ven?

Sebeláska

To je to kouzlo, které nás dokáže vrátit zpět do života. Toužíme být dokonalými matkami a milujícími partnerkami, a přitom si neuvědomujeme, že když nebudeme na prvním místě s láskou pečovat samy o sebe, těžko budeme mít z čeho dávat druhým. Musíme svůj pohár nejprve naplnit, aby potom naši blízcí mohli čerpat z toho, co z něj bude přetékat a tryskat ven. Jinak řečeno, pokud budeme my samy spokojené a plné energie, bude to z nás vyzařovat ven pro naše děti i partnery. Možná si teď říkáte, že na něco takového jako je péče o sebe nemáte vůbec čas, ale věřte, že ke změně stačí i malé chvilky. Pár minut denně, které věnujete jen samy sobě. Stačí postupovat malými krůčky a uvidíte, že brzy pocítíte rozdíl.

A co tedy můžeme pro sebe udělat? 

Mít sama sebe na prvním místě, s radostí o sebe pečovat, hezky se obléknout, usmát se na sebe, hlídat si, jestli pravidelně jíme. Několikrát denně se zastavit a uvědomit si svůj dech, protáhnout se. Existuje nespočet drobných potěšení, které si můžeme dopřávat i s dětmi. Vyjít ven do přírody, zatančit si, zacvičit si nebo se namasírovat. Toto všechno nám pomůže naladit se na sebe, doplňovat potřebnou energii a radost do života. Shonu okolo péče o děti a domácnost tím neubude, ale změní se náš pohled na něj. I únava občas přijde, ale když se budeme pravidelně „oživovat“, nemusíme se na její vlně zaseknout na několik let. A věřte, že díky sebelásce budete nejen klidnější a méně protivná na děti, ale že se to promítne i do vašeho vztahu s partnerem. Muž totiž na ženě miluje to, když je šťastná, zářivá a odpočatá, a ocení to mnohem více než dokonale uklizenou domácnost. Když váš partner uvidí, jak vám čas pro sebe prospívá, určitě rád přiloží ruku k dílu, pomůže s úklidem a bude se věnovat dětem. Vy se tak budete moci dosytit a dočerpat energii, kterou poté budete vyzařovat ven. 

Kromě sebelásky je velice důležité pracovat také na partnerském vztahu. Před tím než se staneme rodiči, máme většinou čas se svému muži věnovat naplno. Když do vztahu přichází děti, karty se obracejí a partnerovi se zpravidla už nedostává takové pozornosti, na jakou byl zvyklý. Žena zapomíná na svou partnerskou roli a věnuje se naplno té rodičovské. Má pocit, že její povinností je teď dát dítěti to nejlepší na úkor všeho ostatního, sebe i partnera. Když je v rodině malé miminko, muž většinou chápe, že zpočátku opravdu děťátko potřebuje plnou pozornost matky. Pokud se ale situace postupně nezlepšuje, pro ženu jsou naprostou prioritou děti a muž je neustále na druhé koleji, začne postupně hledat své naplnění mimo domov. V práci, s kamarády na pivu, nedejbože u milenky. Muž se ženou se postupně čím dál více odcizují a pak, až děti jednoho dne vyletí z hnízda, zjistí, že vlastně žijí vedle naprosto cizího člověka, kterého již vůbec neznají. 

Abychom se tomuto scénáři vyhnuli, je důležité hned od počátku, kdy do našeho vztahu přijde děťátko, partnerskou a rodičovskou roli vyrovnávat. Pečovat vědomě o naše partnerství, věnovat mu pozornost, nestavět ho někam do pozadí. Protože děti jednoho dne odejdou z domu, ale s mužem chceme strávit celý život. Zpočátku to bude možná náročnější, ale vždy můžeme postupovat alespoň malými krůčky, a postupně, až budou děti vyrůstat, budeme mít toho času na sebe víc a víc. Nebuďme pro své muže jen neupravenou, strhanou uklízečkou a kuchařkou, buďme stále jejich partnerkou, milenkou. Zkrátka ženou s velkým „Ž“.

Mám pro vás tři jednoduché tipy, jak můžete svou partnerskou roli podpořit.

Cyklický magnet

Znáte už ženskou cykličnost? Pokud ne, vřele doporučuji knihu Cyklická žena. A pokud ano, tak si to rozhodně nenechávejte pro sebe. Seznamte s ženskou cykličností svého partnera, případně i děti, pokud už to jsou schopny vnímat. Pro muže je to doslova návod na ženy. Seznamte jej s jednotlivými fázemi cyklu, aby mohl pochopit vaši proměnlivost. Můžete si pořídit cyklický magnet na ledničku. Partner tak bude mít přehled, v jaké fázi se zrovna nacházíte, a bude také vědět, co od vás může očekávat. Bude na to připravený. Navíc své cykličnosti můžete také přizpůsobit vaše rodinné plány. Ve fázi panny si třeba zajdete společně zasportovat, do období matky si naplánujete randíčko ve dvou a v čarodějce možná společně vyzkoušíte něco nového, nebo si užijete nevšední sexuální zážitek. Ve fázi vědmy pak přichází chvíle, kdy vy můžete doma klidně spát  a nabírat sílu na celý další cyklus, zatímco váš muž prožije kvalitní čas s dětmi. 

Speciální čas

Zaveďte ve své rodině rituál, kdy jednotliví členové rodiny budou společně trávit speciální čas. To znamená, že každý z rodičů bude trávit speciální čas s každým ze svých dětí zvlášť. V tomto vybraném čase bude věnovat plnou pozornost dítěti. Zvolí aktivitu, která je bude společně bavit a prohlubovat jejich vzájemný vztah. Speciální časy můžeme zařadit do každodenního harmonogramu (např. tatínek koupe, maminka uspává) i do toho dlouhodobějšího (např. jednou za měsíc si každý z rodičů vyhradí odpoledne, které prožije s dítětem). Tím ale nekončíme. Speciální čas si zasloužíme i každý sám pro sebe i pro naše partnerství. 

Ženy, nebojte se dítě svěřovat muži. Někdy jsme hlavně zpočátku u malých dětí jako mámy příliš úzkostné a máme pocit, že se o naše miminko nikdo nepostará lépe než my samy. Ale musíme si uvědomit, že i my potřebujeme mít čas pro sebe. A co víc, když muži dáme od počátku důvěru, že se o své dítě zvládne postarat, podpoří to naše partnerství i samostatnost dítěte. Muž bude cítit hrdost a dítě zažije dobrodružství s tátou. Pro dítě je dobré, když je obklopeno i dalšími milujícími dospělými, babičkami, tetami. Nebojme se děti „půjčovat“. Není to sobecké, prospívá to nám i dětem. Velmi často si neuvědomujeme, že už nás dítě tolik nepotřebuje. Že už by zvládlo hlídání na delší dobu. Když to pochopíme, můžeme to využít pro rozvíjení našeho partnerství. Lépe se nám bude hledat čas, který můžeme strávit spolu sami. Speciální čas pro nás dva.

Společné spaní

Pokud spíte v jedné posteli společně s partnerem i dětmi, rozhodně s tím nepřestávejte, protože je to báječné. Držte se ale jedné zásady, spěte s partnerem vedle sebe, abyste se celou noc mohli dotýkat svými těly. Vaše děti mohou spát vedle vás, každé z jedné strany. Když budete s mužem trávit noci v těsné blízkosti, bude to mít blahodárný vliv na váš vztah. Budete moci vzájemně vnímat svůj dech a vůni, prohloubit pocit bezpečí a jistoty a vynahradit si blízkost, která vám chyběla v průběhu dne, kdy jste na sebe neměli čas. 


Všechny tři aspekty – Sebelásku, Rodičovství i Partnerství můžeš podpořit také svou vlastní praxí – praxí sebepotěšení a zkoumání vlastního těla, vlastních emocí, vlastních myšlenek. Přijmi pozvání do nového kurzu YONI EGG, kde se můžeš pomocí cvičení, vizualizací a vedených aktivací ještě více propojit sama se sebou.

jóni