Co ti může přinést uzavřený ženský kruh?

Veronika Pikola

Článek napsala Veronika Pikola, certifikovaná průvodkyně Alchymie ženy, která provází ženy na cestě k radosti a vnitřnímu klidu v Praze-Radotíně. Její vášeň pro ženské kruhy a rituály začala po narození prvního syna. Dnes organizuje kruhy, rituály a zvukové lázně, které ženám poskytují prostor pro sdílení, inspiraci a hlubokou relaxaci. Její cestou je přinést do života více radosti, laskavosti a krásy. Veronika věří, že každá žena má tyto kvality v sobě, a je připravena je podpořit. 

Nejspíše jste některé z vás již vyzkoušely ženský kruh. Zkuste se teď na chvíli zastavit a uvědomit si, co se vám na kruhu nejvíce líbilo. Možná jste si ho opravdu užily a bylo vám líto, že kruh již končí, že třeba některé z žen už neuvidíte a že se nedozvíte pokračování příběhů, které byly na kruhu nakousnuty.

Chtěla bych ti dnes ukázat ještě jednu možnost, jak se do ženského kruhu zapojit hlouběji a dlouhodoběji. Některé z průvodkyň ženskými kruhy totiž nabízí možnost takzvaného uzavřeného ženského kruhu. To znamená, že se stále stejná skupinka žen schází pravidelně (jednou týdně, jednou za 14 dní nebo třeba jednou za měsíc). Tato uzavřená skupina má mnohé benefity a pojď se na ně se mnou podívat detailněji.

Důvěrné prostředí pro sdílení

Když se stejná skupinka žen schází opakovaně, je přirozené, že se snáze vytvoří bezpečný prostor pro sdílení. Ženy se lépe znají, důvěřují si a mohou si dovolit se více otevřít a sdílet z hlubin svého srdce. Jak bývá pravidlem na všech ženských kruzích, ostatní ženy naslouchají srdcem, nehodnotí, neposuzují, každá účastnice je respektována. Na uzavřeném ženském kruhu se ženy mohou ještě více uvolnit a sdílet i velmi niterné myšlenky, pocity, životní zkušenosti.

Duchovní propojení a podpora, která přesahuje rámec kruhu

Když skládám uzavřený ženský kruh, většinou nabízím dva nebo tři kruhy na zkoušku, než se vytvoří uzavřená skupina. Ve chvíli, kdy se ženy rozhodnou, že chtějí patřit do uzavřeného kruhu, využívám toho momentu k propojení kruhu skrz rituál obsahující mimo jiné vizualizaci a červenou nitku okolo rukou žen. Vznikne duchovní propojení, které trvá po celou dobu, kdy se uzavřený kruh schází, a to i mimo samotná setkání. Když jedna z žen v kruhu řeší něco velmi náročného (jako třeba operaci), řekne o tom ostatním a ty na ni potom v danou chvíli myslí a posílají ji podporu. Na vlastní kůži mohu říct, že jsem to zažila a že je to neuvěřitelně posilující. Takového duchovního propojení se využívá třeba i po předporodním rituálu, když daná žena rodí, tak jsou ostatní ženy z rituálu myšlenkami s ní a podporují ji na dálku.

Plné prožití sesterství

Sesterství je dnes často skloňováno, ale je opravdu krásné, když se někomu podaří jej opravdu prožít, zakusit na vlastní kůži. V uzavřeném ženském kruhu k tomu dojde snadněji, protože jsou ženy propojené na delší dobu. Mohou si tak poskytovat vzájemnou podporu, mohou se scházet i mimo setkání kruhu, mohou si posílat krásné podporující vzkazy. Patřit do uzavřeného ženského kruhu snadněji vytvoří pocit sounáležitosti a pocit, že ženy na vše nejsou samy v dnešní společnosti, která je orientovaná na výkon. Společné sdílení zážitků, emocí a myšlenek vytváří silné pouto mezi účastnicemi. Tyto vztahy mohou přerůst v dlouhotrvající přátelství, která se stávají důležitým zdrojem podpory a radosti v každodenním životě.

Hlubší osobní růst

Díky závazku, že se kruh schází pravidelně a díky podporujícím vztahům, které v kruhu vznikají, se dá očekávat, že osobní růst žen v kruhu bude hlubší a trvalejší. Aktivity na kruhu průvodkyně uzpůsobuje dané skupině, více s nimi diskutuje o tom, co by si přály, dokáže se na ně nacítit a nachystat program skupině přímo na míru. Díky aktivitám jako vizualizace, sdílení, různé tvořivé techniky, rituály se ženy osobnostně rozvíjí, učí se lépe porozumět samy sobě, pochopit své potřeby a hledat cesty, jak dosáhnout svých přání. Když naslouchají příběhům ostatních žen, jsou jimi inspirované a motivované k dalším pozitivním změnám v životě. Když ženy slyší, jak ostatní překonaly obtíže, nebo sdílí své vlastní úspěchy, posiluje to i jejich víru ve vlastní schopnosti.

Pravidelný prostor pro sebe a pro relaxaci

Už jen to, že si pravidelně uděláte čas sama na sebe, má mnohé benefity. Sejdete se v kruhu blízkých žen, můžete se na 2-3 hodiny odpojit od každodenního shonu a soustředit se na svou vlastní pohodu. Mnohé ženy popisují, že to je jakoby se ocitly v jiném časoprostoru. Na kruhu zařazuji techniky vizualizace, meditace, zvukových lázní, takže se tělu i mysli dostává hluboké relaxace. Taky se na kruhu často smějeme, což má – podle mě – stejně uvolňující účinek jako meditace. Mé pravidelné kruhy pořádám navíc v nádherné kruhové jurtě blízko přírody (ale zároveň na okraji Prahy). I toto prostředí má tedy podporující a relaxační energii.

Uzavřené ženské kruhy nabízejí nespočet výhod, které mohou obohatit život každé ženy. Ať už hledáš místo pro sdílení, podporu, osobní růst, nebo jednoduše prostor pro relaxaci, uzavřený ženský kruh může být klíčem k nalezení vnitřní harmonie a síly. V dnešní hektické době jsou tyto kruhy oázou klidu a vzájemné podpory nesmírně důležité. Každá žena může je využít k tomu, aby se cítila silnější, spokojenější a více propojená se sebou i s ostatními.

Pokud cítíš, že tě uzavřený ženský kruh láká, aktuálně nabízím možnost se do takového kruhu připojit. Scházíme se pravidelně v jurtě v Praze-Radotíně, od úterý 17. září vždy jednou za 14 dní. Více informací najdeš zde: Průvodkyně k radosti.

Pokud tě k článku nebo ke kruhu napadá jakákoliv otázka, můžeš se mi ozvat na pruvodkynekradosti@gmail.com. Těším se na tebe.

Veronika, Průvodkyně k radosti