Přidej se na Kongres ženského podnikání online a zdarma >>> Stačí kliknout zde <<<

3 praktické tipy, jak si usnadnit podnikání s více dětmi

Patříš mezi ženy, které volá cesta podnikání, ale máš malé děti, kterým je třeba se věnovat? Okolí tě odrazuje, že podnikat s dětmi je nereálné nebo moc náročné a měla bys počkat až začnou chodit do školky či školy, abys neměla tak svázané ruce? Máš pocit, že ti nikdo nerozumí, nepomůže, že nemáš pro děti hlídání a že je to příliš velké riziko? Že teda opravdu musíš počkat? Jsou tam i obavy, že nebudeš mít dostatek času pro své děti ani pro podnikání? 

Neboj se, nejsi v tom sama. Podobné dilema řeší téměř každá máma-podnikatelka. Příběhy mnoha z nich ale dokazují, že to možné je. Jsou ženy, které mají klidně 3 a více dětí (i 7) a úspěšně dlouhodobě podnikají. Naopak spousty z nich se do podnikání pustily právě v doby, kdy se jim děti narodily. Skutečně to jde, ovšem nestane se to samo, a je skvělé oprostit se od různých svých očekávání. Každá z nás má svou jedinečnou autentickou cestu. Co funguje jedné, nemusí fungovat druhé a naopak. Ale je skvělé se moci vzájemmně inspirovat a povzbuzovat. Tvé odhodlání, vykročení a trpělivost budou také skvělými pomocníky. 

Co ti na cestě podnikání s více dětmi může pomoci:

1. Udělej si reálný plán dne, týdne, měsíce. Plynutí a rozhodování podle aktuální situace má určitě své přínosy, ale pokud máš malé děti hrozí riziko, že odkládáním se budou věci kupit a zahltí tě. Sepiš si jednotlivé konkrétní kroky, vyhraď si čas a nejlépe i místo, kde se svému podnikání budeš věnovat. Například 1 hodinu denně.  Na tu dobu vypni sociální sítě, aby se nestalo, že ti vyhrazený čas propluje mezi prsty. Samozřejmě, že se nic nestane, když ti to některé dny nevyjde, ale budeš mít přehled, jak na tom jsi.

2. Je dobré najít si v podnikání takové téma a směr, který je možné propojit s péčí o děti. Třeba organizovat a provázet zájezdy do zahraničí nebo cvičit jógu někde mimo domov by bylo s malými dětmi nejspíš nerealizovatelné. I když znám i takové ženy:-) Expertní podnikání, kdy ženy tvoří své digitální produkty a mohou pracovat i z domova je úžasný nástroj a pomocník, který maminkám s dětmi umožňuje úspěšně podnikat, být vidět a zároveň pečovat o své děti.

3. Najdi si podporu. Skvělé jsou právě on-line kurzy pro podnikatelky s podpůrnou skupinkou, která je naladěná podobným směrem jako ty. Kde se můžeš propojit s dalšími ženami v okolí a potkávat se a podporovat třeba v dětském koutku nebo na procházkách s dětmi. On-line kurz ti pomůže krok po kroku realizovat tvé záměry a bude ti připomínat další a další kroky k tvému vysněnému cíli. Obzvlášť v domácnosti s dětmi je určitý řád a seznam konkrétních postupů velmi užitečný, aby tě nezahltil chaos a pocit zmatku, že nic nestíháš.  

Neboj se vykročit vstříc svému snu a realizaci tvých záměrů. Neváhej říci si o pomoc, pokud na něco nestačíš, ať už s dětmi nebo v podnikání. Určitě je možné úspěšně podnikat, i když máš více malých dětí. Moc ti držím palce a ráda tě na tvé cestě podpořím.