Přidej se na Kongres ženského podnikání online a zdarma >>> Stačí kliknout zde <<<

Strach z nového a jak se jím nenechat paralyzovat

Na začátku nové životní cesty a v období velkých změn se může stát, že ti začnou přicházet nejrůznější strachy a pochybnosti. Začínáš podnikat, měníš zaměstnání nebo třeba jdeš do úplně nových činností, které jsi nikdy předtím nedělala? Dobrá zpráva je, že tyhle obavy nejsou ničím neobvyklým, mají je všichni, i zkušené podnikatelky a ženy, které jsou na cestě dál než ty. Dají se krásně zvládnout a nemají tě zastavit – jen potřebuješ vědět, jak na ně. Pojď se začíst do článku a objev řadu nástrojů a uvědomění, která se ti
budou náramně hodit, až strach zase přijde.

Je tu, aby tě chránil

V první řadě je dobré přestat se strachem bojovat a bránit se mu. Je tu, aby tě chránil. Kdyby ses rozhodla strávit noc pod širákem v hlubokém lese, strach by tě nabádal k obezřetnosti, abys byla na pozoru před vlky a medvědy. Do určité míry ti tedy pomáhá, pokud se ale bojíš příliš a paralyzuje tě, už ti neslouží, ale ovládá. Mnoho skvělých projektů a velkých snů skončilo na tom, že strach byl silnější, že se jím lidé nechali zastavit. To uvědomění, že přijde, a to nejen na začátku, ale čas od času i v průběhu tvé cesty, je velmi podpůrné – už tě to nepřekvapí, budeš s tím počítat.

Pokud začínáš budovat svůj projekt nebo jsi vykročila úplně novým směrem, nejspíš ti budou přicházet myšlenky podobné těmto: „To mě ale všichni uvidí! Co si o mně pomyslí?“ „Co na to řeknou moji blízcí?“ „Co když lidé odmítnou můj projekt, co když se to nebude líbit?“ „Ještě toho neumím dost, nejsem dost dobrá.“ Jak tomu čelit a nenechat se zastavit?

1) Co nejhoršího se může stát?

Vypiš si ke každému svému strachu, co nejhoršího se v takovém případě může stát. Ukáže ti to nejenom to, že vše má nějaké řešení, ale pravděpodobně i to, jak absurdní některé obavy jsou. Jak se říká, „strach má velké oči“ a dost často je bubák o hodně větší než to, co se pak v realitě skutečně stane.

2) Úspěch vzniká v „deštivých“ dnech

O tom, zda uspěješ nebo ne, nerozhodují dny, kdy vše krásně plyne a skvěle vychází, ale dny, kdy bys nejraději všeho nechala, skončila, zavrtala se pod peřinu a už se neukázala. To jsou ty okamžiky, kdy se potřebuješ rozhodnout jinak, než jindy – abys dala prostor nové realitě, jinému scénáři, než který jsi dosud žila. Tehdy se rozhoduje. Tam, kde se ti nechce, přichází šance na změnu.

3) Sebehodnota

Mnoho strachů vychází z toho, že samy sobě nevěříme: nejsme dost zkušené, vzdělané, charismatické, zkrátka dost dobré. Nízkou sebehodnotu nám každý nový začátek a výstup z komfortní zóny právě krásně ukáže. Můžeš klidně ještě další dva roky studovat, absolvovat výcviky nebo kurzy, čekat na lepší podmínky, techniku, zázemí, a začít až pak. Pravděpodobně se ale stane to, že to budeš tak dlouho odkládat, až to nakonec vzdáš, protože úplně připravená se nebudeš cítit nikdy. Prostě začni. Ať už je tvá situace jakákoliv, začni. Všechno potřebné přijde po cestě. Více než kde jinde zde platí, že cesta je cíl. Důležité je začít a dělat jednotlivé dílčí kroky. Vždy se soustřeď jen na ten jeden následující, ať se nezahltíš, a za každý drobný posun se oceň. Tu největší sebehodnotu získáš stejně až v průběhu, spolu se psokojenými klienty.

4) Podpora komunity a dobrý vzor

Je obrovsky důležité obklopit se lidmi, kteří tě budou podporovat, držet ti prostor, věřit ti, když ty sama si věřit nebudeš, zvednou tě ve chvílích propadů a pomohou ti držet tvou vizi. Může to být někdo z rodiny, kdo ti věří nebo podobnou cestou také prošel, kruh podnikatelek, facebooková komunita nebo parta spřízněných duší. Především v začátcích to hodně oceníš a už jen vědomí, že v tom nejsi sama a můžeš se svěřit nebo požádat o pomoc, tě ponese.   

Pokud víš o někom, kdo tě může v pozitivním smyslu inspirovat a je o pár kroků dál než ty, nech si ho v zorném poli, můžeš ho i zkontaktovat a požádat o radu nebo si domluvit vedení. Najít si mentora, který tě povede a bude ti svítit na cestu, velmi doporučuji, ušetří ti to hodně času a nepodařených pokusů.

5) Připomínej si, proč touhle cestou jdeš

Co je pro tebe největší motivací? Svoboda? Radost? Potěšení z tvorby? Předat své know-how? Sepiš si, proč ses rozhodla vykročit novým směrem a proč sis tuhle životní změnu zvolila. Skvělým pomocníkem může být myšlenková mapa, kterou si můžeš i pověsit na zeď nebo vedle pracovního stolu, abys ji
měla stále na očích. V horších dnech zafunguje jako maják, který tě povede dál.

Jisté je, že strachy přijdou, ale když budeš vědět, že se to stane a jak s nimi můžeš pracovat, už tě nezastaví. Je tvá touha větší než tvůj strach? Půjdeš dál, i když se ti budou trochu třást kolena, protože to, o co se snažíš, za to prostě stojí? Držíš před sebou vizi toho, o co usiluješ? Sdílej své zkušenosti, pocity a strachy z neznámého v podpůrné komunitě žen – přidej se do FB skupiny Kongres pro ženy.