Nastavení mysli na úspěch

Je to přirozený průběh, že jakmile se začneš dívat více do sebe, blíže se poznávat, zjišťovat, co ti ladí a co ne, dostaneš se k tématu poslání a podrobíš bližšímu zkoumání i svou práci, ať už je to v zaměstnaneckém poměru nebo v podnikání. Už nebudeš chtít dělat něco jen pro peníze a začneš si hledat své téma a to, co chceš skutečně světu dávat. Na cestě k žití svého poslání však leží překážky a mnoho z nich je přímo v naší hlavě. Jak nastavit svou mysl na úspěch a změnit omezující vzorce, to je tématem tohoto článku.

Co je pro tebe úspěch? Pro mě je to určitě to, že tvořím něco smysluplného, něco, kde cítím tu hodnotu, u čeho se většinu času cítím dobře jak tělesně, tak duševně, dokážu si sladit pracovní čas a čas s rodinou, přichází mi díky tomu velká hojnost a peníze. Jestliže žiješ své poslání a hojnost v životě nemáš, může to být často tím, že ještě něco v mysli nemáš úplně zpracované. Neumíš si představit vydělávat ve svém projektu 30 tisíc měsíčně, nebo mít obrat milion ročně? Potom k tobě peníze neproudí. Co ti brání v tom, abys šla ještě více do úspěchu?

Tady jsou 4 omezující nastavení mysli, která tě mohou brzdit:

1) Co když to nedopadne dobře a budu odmítnutá.

Zůstanu sama, nepřijmou mě, odmítnou mě, nechci být vidět, bojím se kritiky. Radši se do toho vůbec nepustím, protože co kdyby ty reakce byly nepříjemné a budu vyloučená z komunity? Co na to, co dělám, řekne rodina, kamarádky, jak to přijmou?

Všechny tyto strachy přirozeně vyplývají z potřeby bezpečí a socializace, která je nám lidem vlastní a pochází z dob, kdy bylo pro člověka naprosto zásadní být součástí komunity, tlupy, osady – byla to existenciální otázka, protože vyloučení z komunity by znamenalo smrt. I dnes potřebujeme být součástí komunity, ale není to už zdaleka otázka života a smrti. Přesto tomu stále všechno přizpůsobujeme, ačkoliv to už dávno není potřeba a vychází to z pravěké části našeho mozku.

Potřebujeme s tím pracovat, zvědomovat si to a podívat se na to. K tomu, abys mohla vysílat svou jedinečnost do světa, musíš být vidět a musí o tobě okolí vědět. Být sama sebou je základ značky a podle toho k sobě přitáhneš i právě ty klienty, kteří tvou službu nebo jiné produkty potřebují.

Pokud ti strachy tohoto typu přijdou, znovu si opakuj, že svou hodnotu nemáš podle toho, jak na tebe reagují ostatní, svou hodnotu máš už tím, že žiješ. Hejtry oslavuj, protože to, že tu jsou, je ukazatelem toho, že dáváš své dary ven, že jsi vidět a děláš to dobře. To, že se někomu nelíbíš zároveň znamená, že roste i počet těch, kterým sedneš a tím základna tvého kmene a těch, pro které to je. Pamatuj, že ty pozitivní zpětné vazby budou vždy převažovat.Dávej do svého podnikání samu sebe a přestaň se bát ztrát, naopak – těš se, co dalšího můžeš získat, když se budeš víc a víc otevírat.

2) Nechci dělat chyby a být zklamaná.

„Má největší učitelka je má poslední chyba.“ Rúmí

Chyby tu nejsou proto, aby tě zastavily a nevypovídají vůbec nic o tvé hodnotě. Můžeš dělat chyby, a přitom se stále mít ráda a mohou tě mít rádi i ostatní. Jsou to jen další zkušenosti, ze kterých se můžeš poučit. Napiš si, které chyby jsi naposledy udělala a vyvedly tě z klidu. Co si z nich můžeš vzít za poučení? Když se nepouštíš do ničeho nového, tak zároveň nemůžeš zkoumat svůj plný potenciál a dívat se, co dalšího je tu možné. Jedeš stále ve vyjetých kolejích a nikam nerosteš.

Jednou z možností, jak udělat chyb trochu méně, než je nutné, je sledovat a ptát se těch zkušených, úspěšných – těch, kteří jsou na cestě před tebou. Spoustu věcí si díky tomu můžeš pořešit dopředu a neopakovat jejich chyby zbytečně. Můžeš mít mentora, který ti dá ten potřebný nadhled a bude ti ukazovat, kudy dál.

3) Mně tohle stačí, já se nikam neženu.

Falešná skromnost a pocit, že si to vlastně nezasloužím. Jestliže nabíháš na tyto myšlenkové vzorce, můžeš si pokládat otázky: Využívám svůj potenciál? Na kolik procent? Žiji velký život? Co to pro mě znamená? Co nejlepšího se může stát, když tohle teď půjdu udělat?

Zkus si na tyto otázky v klidu a tichu nalézt uvnitř sebe odpověď. Navedou tě k nahlédnutí do omezení tvé mysli, k malosti, ve které někdy máme tendenci fungovat. Připomínej si, že jen to nejlepší je pro tebe dobré a není důvod, proč se spokojit s jakýmkoliv nevyhovujícím kompromisem. Tvá jedinečnost i to, jakým způsobem máš poskládané své dary, zkrátka celý tvůj život je to, co máš žít. Tuhle jedinečnost potřebujeme dostávat ven.

4) Jdu do toho sama, nikoho k tomu nepotřebuji.

Ve vzájemné podpoře je síla a nemusíš všechno zvládat sama. Můžeš si říkat o podporu, můžeš mít mentora a jít po své cestě tak, že všechny společně můžeme růst. Někdy může pomoci nejvíc už jen to, že nás někdo plně přijme takové, jaké jsme, a nemusí nám říkat žádné rady nebo se nás snažit nahodit, když jsme dole. Pocit, že to musíš zvládnout sama podporují i mýty o konkurenci, které ve společnosti jsou. Ale jít sama, to zvláště nám ženám moc nefunguje.

Je dobré vědět, že i když na tom budeš vědomě pracovat, čas od času se ti podobné limity budou objevovat, ale už budeš vědět, o co se jedná a posuneš se v tom dál. Kdykoliv začneš samu sebe limitovat, podívej se hlouběji a ptej se: „A je to opravdu tak?“ Podpůrné věty z tohoto článku, které s tebou rezonují, si můžeš napsat na viditelné místo a neustále si je připomínat. Pojďme postupně pouštět vše, co nás brzdí a nedovoluje nám jít plně do úspěchu, který si zasloužíme. Už jen tím, že jsme.