5 ihned použitelných tipů, jak se naladit na své flow

Žití poslání vnímám jako žití v rytmu sebe sama, tam, kde máš být, kde se cítíš uvolněně a máš pocit, že to je ono. Cítíš ten smysl a uspokojení. A proto spolu poslání a flow velmi souvisí – když žiješ své poslání i když jsi ve flow, jsi ve svém rytmu a v souladu. To je i důvod, proč říkáme, že se poslání nehledá nikde venku, že v tobě už zkrátka je – je to navracení se do toho tvého vlastního, unikátního rytmu. Flow tě tak může účinně a lehce přivést na stopu tvého poslání.

Zapomeneš na všechno kolem, vnímáš jen tu konkrétní činnost a možná tlukot vlastního srdce. Jsi plně ponořená do toho, co děláš a víš, že bys v tom ideálně mohla pokračovat pořád, bez ohledu na výsledek, jen pro tu činnost samotnou. Tolik tě naplňuje radostí a uspokojením. To je flow. Přichází v určité formě přirozeně a samo, ale můžeš jeho proudění i aktivně podpořit.

Kdy a při čem jsi naposledy cítila flow? Pokud chceš, můžeš se na to v následujících 14 dnech zaměřit a zkoumat, kdy ti flow přirozeně přichází. Podpoříš tím svou citlivost na takové chvíle a můžeš pak flow následovat, ale i získat určitou nápovědu k nazelení tvého poslání. Možná díky tomu pozorování zjistíš, že ti flow přichází v souvislosti s následujícími body.

 

Jak se dostaneš do flow?

1) Koncentrovaná pozornost

Pokud máš malé děti, bude to pro tebe asi trochu oříšek, přesto je velmi potřebné, aby ses alespoň na malé okamžiky přes den dostávala do soustředěné pozornosti, bez vyrušování vnějšími podněty nebo vlastními myšlenkami. My ženy často žijeme skutečný multitasking – jsme schopné vařit, u toho telefonovat, kontrolovat dítě, a ještě třeba vymýšlet, co nás čeká zítra. Nejen, že to nebývá moc efektivní, ale v tomto flow nepřijde. Je toho na nás moc a proto máme pocit, že jinak by to ani nešlo, ale pokud se chceš ponořit do flow, pojď se plně soustředit na TADY A TEĎ.

 2) Výzva

V rutině se do flow těžce dostává, stále stejné činnosti a snadné úkoly, na které se ani nemusíš příliš soustředit a děláš je automaticky, nejsou tím pravým. Je fajn se častěji dostávat k takovým výzvám, které nejsou nemožné, máme na ně čas a prostor a chuť je zvládnout. Tam přichází pocit radosti a zapomínání na čas. Co pro tebe právě nyní představuje úkol na hranici možností a co potřebuješ k tomu, abys jej šla naplnit?

 3) Co tě baví

Může se stát, že jsi na to už zapomněla, nebo že ti na to, co tě baví, už „nezbývá čas“. Vždycky je něco přednější, ať už domácnost, děti, práce, a přece nebudeš „ztrácet čas“ tím, co tě baví, když jsou tu daleko „důležitější věci“, které musíš udělat. Je to i otázka priorit a toho, zda ty sama jsi pro sebe prioritou. Víš, co tě baví? Vzpomeneš si na to, co tě bavilo v dětství nebo dospívání? Jak můžeš tyto oblíbené činnosti zařadit zpátky do svého života?

 4) Nové prostředí

Dovol si odjet na víkend třeba do wellness hotelu, dej své pracovně novou podobu nebo změň trasu, kterou obvykle chodíš pro děti do školky. Nové, podnětné prostředí aktivuje tvé smysly, rozproudí kreativitu, a to je přesně to, co tě může do flow krásně uvést.

 5) Kreativita

Kreativita, flow a sexualita. To vše spolu úzce souvisí a když tyto kvality ve svém životě máme, cítíme se opravdu naživu, v radosti, samy sebou a spokojené. Kreativita je v určité fázi chaos, který není potřeba za každou cenu hned uspořádávat. Nech ji rozproudit a důvěřuj tomu, kam tě směruje.

 

Pojď svému flow naproti, dostávej se do něj pravidelně a často. Pokud potřebuješ něco vyřešit nebo k sobě nechat přijít nápad, v absolutním zahlcení povinnostmi nebo horečnatém přemýšlení se to nepovede. Vizi nevymyslíš, ta přijde až tehdy, když jí nachystáš prostor. Jedině ve flow jsi ve svém rytmu a napojení na sebe a můžeš uslyšet, kam tě to volá.

Pokud cítíš, že tvým posláním by mohla být cesta směrem k pořádání ženských kruhů, zvu tě do kurzu Staň se Průvodkyní, ve kterém během 4 dnů zjistíš, co znamená se Průvodkyní stát a jak ženské kruhy začít pořádat.