Pomoc! Ať se na mě nedívají

Když ráno vstaneš, otevřeš skříň a přemýšlíš, co si na sebe oblékneš, co tě napadá? Podle čeho se oblékáš? Jasně, podle ročního období a aktuálního počasí. Podle toho, kam dnes půjdeš a co budeš dělat. A pak? Co je tím hlavním klíčem, podle kterého se rozhoduješ? 

Záleží ti, jak tě ohodnotí lidé, které potkáš? Nebo je pro tebe podstatnější, jak se v oblečení cítíš ty sama a rozhoduješ se pouze podle sebe? Já jsem asi někde uprostřed. Ano, chci se cítit dobře, pohodlně. Chci, aby oblečení se mnou ladilo, vyjadřovalo kdo jsem. Ale chci se také líbit. Chci na lidi působit příjemně. Jsem ráda, když se v mé přítomnosti lidé cítí hezky a uvolněně. A ano, jako asi každá žena nebo většina žen, chci se i líbit.

Cítím se fajn, když procházím obchodem a někdo se za mnou ohlédne. Když mi můj muž, kamarádka nebo i cizí člověk řeknou, že mi to sluší. Obzvlášť mě to potěší u mých dětí, které dokáží spontánně a upřímně přiběhnout, otevřít pusu a říct nahlas: “Mami, ty jsi nádherná! Tobě to tak sluší! Ty šaty jsou kouzelné! Ty se mi moc líbíš!” apod. To úplně rozkvetu. Takže ano, je důležité, jak reagují lidé kolem nás. Jasně, že to není to nejdůležitější. Ale do určité míry se nás to dotýká. 

Kdyby mi někdo opakovaně říkal: “Jejda, co to máš na sobě? Kdo ti to vybral? Tohle ti zrovna moc nelichotí.” Asi bych se zamyslela nad tím, zda to, co mám na sobě, je opravdu to pravé. Asi i bez ohledu na to, že se v tom cítím báječně. Šla bych v tom párkrát, ale nejspíš by mi bylo nepříjemné, chodit v tom pořád a pravidelně slýchat, že mi to nesluší. 

Takže ano, i když se máme rády a děláme věci především kvůli sobě, je v pořádku, že i reakce okolí nás do určité míry ovlivní. Já si to přiznám. Vzpomínám, když jsem byla ještě v pubertě, že ty negativní reakce mi nevadily vůbec, naopak. O to častěji, jsem v tom oblečení chodila. Líbilo se mi provokovat, vzbuzovat bouřlivé emoce i reakce. Teď jsem ráda v souladu a ten do určité míry ovlivňují i ostatní. Především mí blízcí. A vnímám, že obojí je možné, pokud se v tom cítím dobře. Občasná provokace je taky fajn a zvedne člověku sebevědomí. 

Jak se ty cítíš, když procházíš obchodem nebo rušným náměstím a všichni se na tebe dívají? A co když se naopak nedívají vůbec? Je to pro tebe důležité? Jdeš vzpřímeně? Nebo by ses nejraději zahrabala pod zem a prošla tuto trasu raději kanálem? Pro mě je to důležité asi jak, kdy. Občas jsem více obrácená dovnitř, občas více ven. Také se to proměňuje v rámci mého menstruačního cyklu. Ale každá pozitivní reakce mě potěší, ráda kráčím s hlavou vzpřímenou a cítím se jako královna. Ráda se cítím krásná a miluji oblečení, které mi padne, podtrhuje mou krásu a dodává mi šmrnc. Vnímám, že i to má vliv. Když já se cítím krásná, reakce okolí jsou většinou pozitivní. Lidé se na mě usmívají,  i když mám třeba nějakou extravagantní věc. Je to vzájemná interakce a asi se ji nevyhneme. 

A co ty sama? Hodnotíš ostatní? Reaguješ na to, jak vypadají? Já moc ráda lidem a především ženám kolem mě upřímně pochválím, když jim něco sluší. Často používám větu: “Vypadáš nádherně! Moc ti to sluší! Krásně záříš.” Jednak vidím, jak to té ženě sluší a chci jí to říct. Jsem šťastná, protože vidím, že ji to vždy potěší. Že se pak cítí lépe a to je vlastně skvělé. Všichni občas v některých pošmourných dnech potřebujeme slyšet něco hezkého. Říkejme lidem, samozřejmě upřímně, něco hezkého. Těší to nás, i ty druhé.

Ovlivňuje to nejen naše a jejich sebevědomí, ale podporuje to i naše vědomí-sebe. Kým jsem, jak se cítím a že mohu zářit i pro ostatní. Že být sám sebou je nejvíc, jak můžeme obohatit tento svět. Protože naše jedinečnost je největším darem, který jsme získali a můžeme ho dávat. A je teď už na nás, jak s ním naložíme. Je důležité plně se přijímat, jaká jsem. Cítit se dobře a zároveň vnímat, jak působím i na ostatní. Zda se v mé přítomnosti cítí dobře. 

Naše společnost je hodně založena na negativních tématech, strachu, který se demonstruje všude kolem nás. Lidé hodně smýšlejí negativně, chovají se k sobě nepříjemně. Sdělují si často nehezké věci. Ano, je v pořádku si občas postěžovat, necítit se dobře, nemít náladu. Ale zkus svou pozornost zaměřit více na to hezké kolem nás. Všímat si, jak jsou lidé nádherní, jak ty jsi nádherná a jak je nádherný svět okolo. Pojďme se společně více zaměřit na krásné, vidět to a připomínat si to. Obzvlášť ve chvílích, kdy se třeba necítíme dobře. 

Protože ocenění krásy a vzájemná podpora je velmi léčivá a obohacující. Zářící žena dokáže měnit svět!