6 tipů k příjemnému prvnímu milování po porodu 

To, co jsi měla celé těhotenství před sebou jako rychle se přibližující neznámý bod obratu se stalo skutečností. Tvé tělo porodilo dítě a tvá yoni i celé tělo vypadá a cítí se jinak. Tvoje dřívější svatyně rozkoše se stala vstupní bránou pro nový život a možná je teď bolavá, rozcitlivělá, třeba i sešitá a můžeš mít i pocit, jako by vůbec nebyla tvoje. Představa milování je pro tebe stejně vzdálená jako daleké galaxie ve Vesmíru. Jak v této situaci plynule a přirozeně navázat na dřívější partnerskou intimitu a milování? Anebo ještě lépe – jak se otevřít novým začátkům a hlubokým prožitkům?
Mám pro tebe 6 uvědomění a tipů, které tě podpoří.  

1) Nespěchej na sebe

Obecně se říká, že po dobu šestinedělí se sex nedoporučuje. Pro někoho dlouhá doba, pro jiného krátká. Rozhodující je, jak se cítíš ty (a tvůj partner). Dopřej si tolik času, kolik budeš potřebovat. Ať už porod probíhal jakkoliv, tvá yoni má za sebou doslova životní výkon a ty také. Jestliže se na milování necítíš ani za šest týdnů od porodu, nebo třeba ani v dalším obdobím, tak na sebe nespěchej. A možná budeš naopak mít chuť mnohem dříve. I to je v pořádku. Zásadní pro tebe teď je, že je nové období. A ty se můžeš otevřít naprosto novým prožitkům, chutím, způsobům. Zvědavě je s partnerem zkoumejte.

2) Komunikuj s partnerem

Nejen pro ženu, ale i pro jejího muže se toho narozením dítěte mnoho mění. Porod a šestinedělí mohou být i pro něj obrovsky stresující zkušenost. Je proto dobré spolu otevřeně (nejen) o sexu mluvit, aby měl partner jasno v tom, jak se cítíš a jaké máš pocity ohledně milování, jestli tě třeba něco bolí. Jestliže to navenek bude vypadat, že je všechno v pořádku, vše zvládáš, a přitom tě bolí celé tělo, o yoni nemluvě, partner pochopitelně nejspíš neporozumí tomu, proč se milování vyhýbáš. 

3) Intimita není jen sex

V partnerství je mnoho způsobů, jak přikládat pod oheň intimity a sounáležitosti. Existuje například praxe pomalého milování, které popisuji ve svých kurzech a v obdobích, kdy jsme na klasické milování unavení nebo se nám z různých důvodů nechce, tak právě tato nová zkušenost intimity může být velmi propojující a hluboká. Další možností jsou jemné masáže intimních partií nebo vědomé hlazení celého těla. Když se otevřeme těmto novým možnostem a dáme jim šanci, mohou velmi obohatit naše partnerství i ve chvílích, kdy sex nechceme nebo nemůžeme mít.

Inspiraci pro objevování svého těla a potěšení najdeš v kurzu Alchymie Tvého potěšení.

4) V nepříjemném nepokračuj

Pokud ti nějaká poloha nebo cokoliv při milování v tomto období nevyhovuje, je v pořádku skončit a zvolit jinou polohu nebo přerušit milování úplně. Respektuj své tělo a nechoď při milování do bolesti.

5) Ucti své tělo a svou yoni

Často se stává, že se žena po narození dítěte nemůže na své tělo ani podívat, nelíbí se jí a nepřipadá si přitažlivá ani pro sebe, natož pak pro svého muže. Je pochopitelné, že nějakou dobu trvá, než se sžiješ s tím, jak tvé tělo nyní vypadá. Pokud jsi měla náročný porod, tak o to více celý proces sžívání se se vším novým může trvat. Co ale můžeš udělat klidně co nejdřív, je poděkovat své yoni. Ať už vypadá jakkoliv, pomohla ti porodit tvé dítě, a zaslouží si vděčnost a přijetí jako první. Můžeš si udělat takové rande se svou kundičkou, v klidu si ji prohlédnout v zrcátku, seznámit se s její novou podobou, dotýkat se jí tak, jak je ti to příjemné, a dát jí svou pozornost. Opět i tu platí, že na sebe nijak nespěchej. Jemně, něžně, s láskou a přijetím.

6) Je to na tobě

Prolíná se to úplně vším, co už bylo řečeno výše. První sex po porodu má v rukou žena, ona by si měla říct, co chce a nechce, jak rychle nebo pomalu, v jaké intenzitě a délce má milování probíhat. Jen tak to pro ni a tím i pro partnera bude příjemné.

Po porodu je první milování téměř jako první milování v životě a je prospěšné do toho s tímto vědomím jít. Můžete to s partnerem pojmout jako rituál, příležitost k tomu, prožít to spolu zase poprvé, s krásnou atmosférou, třeba i svíčkami, hudbou, olejíčky, nebo čímkoliv, co vás oba podpoří a na co si třeba jednou s láskou vzpomenete.

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."