Cesta sebelásky

Je nádherné sledovat ženy, když se vydávají na cestu sebelásky a sebepřijetí, když se staví do své síly. Cítím velikou vděčnost a radost, že je mohu na této cestě vést a být jim průvodkyní, být u toho, když znovu nacházejí své vnitřní světlo, svůj kompas, svůj zdroj. Přestože každá z žen si nese své vlastní bolesti a vypráví jedinečný a neopakovatelný životní příběh, mnoho bodů a aspektů na jejich cestě k sobě je obdobných a dají se zobecnit a považovat za společné všem.

Na počátku touhy po změnách v životě (nejen) žen vždy stojí vnitřní nespokojenost, pocit, že to, co žily dosud, už jim neslouží, nevyhovuje, a potřebují to jinak. Mnohdy cítí, že se sobě ztratily, chybí jim chuť do života, energie, hledají smysl, vnitřní naplnění a hledají svou vlastní cestu. V tomto popisu se vlastně spojují všechna tři témata, kterým se v Alchymii ženy věnuji – sebeláska, sexualita a seberealizace. Na ten pocit vnitřní nenaplněnosti, nedostatečnosti a prázdnoty je pak samozřejmě nabaleno mnoho dalších problémů, které si s sebou ženy vláčí a se kterými na cestu k sebepřijetí přicházejí. Jedná se o problémy ve vztazích s blízkými lidmi, s partnerem, příbuznými, kolegy v práci, přáteli, ale i s cizími lidmi nebo klienty v podnikání. Nebo nás zaskočí zdravotní potíže, finanční situace, nečekané události v rodině apod.

Když pak ale ženy udělají rozhodnutí a vykročí směrem k sobě, začnou s jemnými praktickými kroky k sebelásce, tak se začnou dít ty malé velké změny, které máme tendenci v každodenním životě přehlížet, ale které mají léčivou moc a jsou krásně vidět při ohlédnutí se zpátky. Už po několika týdnech nebo měsících každodenních malých ukotvení v sobě ženy vidí, jak úžasnou cestu ušly a jak se posunuly ve svém životě. Najednou se jim rozšiřují obzory vnímání sebe i okolí, vidí sebe samé v jiném světle, přicházejí momenty prozření o tom, že si zaslouží lásku, bezpodmínečnou lásku a že si jí navíc mohou dát samy a že láskou jsou. Že cokoliv potřebují, to si samy mohou dát, že v sobě mají obrovský zdroj a potenciál. Najednou vidí samy sebe jako jedinečné a nádherné bytosti, které jsou v pořádku, mohou si dopřát to, co chtějí a potřebují, a nemusí si nic „zasloužit“. Všechno si zaslouží už jen tím, že jsou. Přichází úleva a radost z toho, že jsou tu správně, mohou tvořit, naplno žít a naplno milovat, nemusí se vinit ani kritizovat za své emoce, prožitky, potřeby či pochybení. Mohou samy sebe přijmout se všemi svými stinnými i zářivými dary.

Pak se to obvykle dál proměňuje, a ženy se čím dál více otevírají té realitě, že je v pořádku a normální, že pro sebe chtějí jen to nejlepší, že se jim děje to dobré a nabývají v tom větší vnitřní jistotu. V těchto okamžicích, kdy ženy začínají žít samy sebe a stavět se do své síly, se změny probíhající uvnitř začínají projevovat více i navenek, a promítají se do všech rovin jejich životů. Jejich okolí si změn vědomě nebo podvědomě všímá a reaguje na to. Staré formáty a vzorce typu „hodná holka“ nebo „zavděčit se ostatním“ začínají padat a jsou nahrazovány novými zdravými postoji k sobě i okolí. S každou další pozitivní změnou pak přichází větší sebejistota a vědomí, že je možné a reálné být spokojená ve všech aspektech života.

Ženy často sdílejí, jak například dlouhou dobu žily v neprospěšných vztazích, neuměly se postavit samy za sebe a komunikovat svoje potřeby, měly pocity bezmoci a nebyly spokojené ani v sexuální oblasti. Postupným napojováním se na sebe a uváděním dílčích kroků do praxe ale dosáhly celkového zkvalitnění všech vztahů, vnesly ten růst a laskavost do svého partnerského života a probudily plamen své sexuální, a tedy životní energie.

Zlepšení ve vztahových oblastech života se pak přirozeně prolíná i do pracovní roviny, protože životní energie jde ruku v ruce s tvořivostí a kreativitou. Přichází nové nápady, inspirace, skvělé nové příležitosti a možnosti, které si ženy dosud nepřipustily, se stávají běžnou součástí jejich života. Najednou si dovolí opustit práci, která je roky ubíjela, kde jim nebylo dobře a dají si šanci uslyšet volání své duše, následovat své poslání. Zároveň si ve svém životě i podnikání umí nastavit své hranice s klienty, umí si lépe určit ceny svých služeb a produktů, a nenechají se zastavit překážkami na cestě, protože nepodléhají zacyklení výčitek nebo strachů.

Takové je žití sebe v lásce a přijetí, v radosti a pochopení, že všechno v nás i kolem nás je dobře a má svůj účel a hluboký smysl. Ženy, se kterými jsem v kontaktu a které virtuálně i osobně potkávám na svých kurzech a živých akcích, tyto příběhy růstu a plnění svých snů vyprávějí stále. Učí se přijímat v tom, kým opravdu jsou, být autentické před sebou, ale zároveň se nechat uvidět i ve svém okolím. Dopřávají si volnost tvořit to, co je naplňuje a žít své dary k prospěchu svému i ostatních.

Je jisté, že žít v sebelásce je rozhodnutím a cestou na celý život. A že to nefunguje tak, že bychom vyřešily jedno téma a měly hotovo. Ale s každou další výzvou se posouváme a náš život se pomalu a jistě dostává více a více do podoby, jakou si pro sebe přejeme. Jak postupně jdeme po té spirále růstu dál nahoru, tak se nutně vždy znovu dostaneme do bodu, kdy před námi leží další výzva a my jsme opět vybídnuty říct sobě a životu ano a žít v sebelásce. Na rozdíl od počátečních fází, když se tomu opravdu věnujeme a poznáváme samy sebe, tu však při dalších krocích už vždy máme pro sebe tu otevřenou náruč, láskyplné přijetí a pochopení. V důsledku toho pak daleko lépe umíme pracovat jak se svými emocemi, tak se svou energií a celkově lépe reagujeme na věci, které nám do života přicházejí. Sbíráme zkušenosti a dál se učíme.

Kéž by se cesta žen k sebepřijetí stala celospolečenským hnutím a pomohla vytvořit mezi námi všemi více laskavosti, harmonie a radostného tvoření. Je to v nás, stačí se tomu otevřít. A já oslavuji, že už se to děje více a více.

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."