Jak na bolestivou menstruaci

Menstruace nemusí být bolestivá, ale když už někdy je, je dobré mít takové nástroje na zmírnění bolesti, které nebudou zbytečně zatěžovat tělo. Je mnoho jiných, přirozenějších a zdravějších metod, jak si od bolesti pomoci, než prostřednictvím růžové pilulky. V tomto článku se dozvíš o těch metodách, které ženy nejčastěji sdílí jako účinné, spolehlivé a prověřené. Je určen všem ženám trpícím bolestivou menstruací, ale i maminkám dospívajících dívek, které by rády svým dcerám ukázaly různé způsoby a možnosti, jak nebýt s menstruací a svým tělem v boji, ale v míru, uvolnění a pohodlí.

Jsem cyklická bytost

Asi nejdůležitějším a základním je uvědomění a přijetí ženské cykličnosti. Ženské tělo není nastaveno na neustálý výkon a fyzické i mentální přetížení. Cykličnost, tolik podobná té, kterou můžeme pozorovat v přírodě v podobě střídání ročních období, je prostorem k využití dnů v měsíci různým způsobem. Fáze menstruace (zimy, klidu) je příležitostí k fyzickému uvolnění, opuštění všeho, co nám už neslouží a co nepotřebujeme, k rekapitulaci uplynulého období a nabírání sil na další cyklus. Přijetí a vědomé umožnění těchto procesů a prožitků je samo o sobě velmi úlevné.

K přijetí a oslavě menstruace je určen rituál menarché, který lze připravit buď u příležitosti první menstruace (= menarché), anebo i kdykoliv později – zpětně.

Často nám tělo právě bolestí a stažením může ukazovat potřebu zpomalit, netlačit na sebe, nenutit se do výkonu, uvolnit se. Vnímej své tělo, dopřej si odpočinek, buď k sobě v tomto čase obzvláště laskavá.

Bylinky a teplo

S odpočinkem a klidovým režimem tak nějak samozřejmě souvisí teplo, které právě na bolest funguje báječně. Můžeš si dát horkou koupel s esenciálním olejem rozpuštěným třeba v pupalkovém oleji. Z vonných esencí doporučují ženy například levanduli, geranium, tymián, anebo můžeš intuitivně zvolit tu vůni, která ti bude zrovna příjemná. Vyzkoušej také nahřátý polštářek naplněný pohankou nebo sušenou levandulí a přiložený na podbřišek, termofor nebo lávové kameny. Tyto nahřívací procedury lze spojit s jemnou masáží bříška nebo akupresurou, tak, jak ti to bude příjemné.

Mnoho žen si chválí účinky bylin, které si můžeš nasbírat na zahrádce, nebo koupit už jako hotové, předpřipravené směsi určené právě pro řešení bolesti při menstruaci. Blahodárně působí dobromysl, kontryhel, majoránka, heřmánek nebo kopřiva. Dostupný a pro mnohé ženy chutný je i výluh ze zázvoru. Bylinky je možné použít do čaje, ale i na vaginální napářku, která také uvolňuje a prohřívá.

V průběhu menstruace je dobré doplňovat železo, nezatěžovat a neunavovat tělo zbytečně těžkou stravou, lépe stravitelné budou v tomto čase zeleninové vývary nebo naklíčená semínka. Je dobré vyzkoušet různé způsoby stravování v době menstruace a podle svého pocitu si volit, co je pro tebe nejlepší. Při bolesti je vždy důležité vědomé uvolnění – k tomu může napomoct práce s dechem, pomalé a klidné dýchání až do podbřišku, nebo různé jemné a uvolňující cviky.

Vhodné menstruační pomůcky

Často ženy zmiňují, že jim pomohlo změnit druh menstruačních pomůcek, které používaly. Některým nevyhovovaly klasické tampony, ať už proto, že mohou obsahovat umělé látky jako jsou bělidla, anebo proto, že jejich tělo při menstruaci nepřijímalo tampon uvnitř vagíny, nemohly se kvůli tomu fyzicky nebo psychicky uvolnit. Řešením mohou být menstruační kalhotky, menstruační kalíšek nebo nebělené tampony, případně látkové vložky.

Ženská podpora

Pro dospívající dívky procházející mnoha změnami na prahu dospívání může být obrovskou oporou a uklidněním maminka, která je tím nejbližším ženským vzorem a na svém vlastním vztahu k tělu a menstruaci své dceři ukazuje směr a možnosti, které má a jakým způsobem může toto období prožívat.

A tím se kruh uzavírá a je tu opět téma přijetí cykličnosti a také velmi zásadní téma sebelásky. Když se jako ženy máme v úctě a dokážeme se naladit na své potřeby a respektovat samy sebe, tak si neuděláme to, že bychom se přetěžovaly a vysilovaly, když cítíme potřebu jemnosti a spočinutí. Není to přitom tak, že bychom nutně pět dní ležely v posteli a jen odpočívaly, a také to nemusí být každý měsíc stejné. Někdy pomůže jen vědomě zpomalit, naplánovat si návštěvu nebo nákupy do jiné fáze cyklu, odložit to, co nespěchá, nebo s dětmi místo na výlet jít skládat puzzle nebo hrát karty.

Ženy, které žijí v souladu se svou cykličností často říkají, jak je pro ně úlevné a příjemné mít jednu část měsíce záměrně nastavenou jako méně namáhavou, klidnější, a že se na tuto fázi dokonce těší. Cykličnost přináší dar retrospekce, nových začátků, uvnitřnění a pravidelného očištění se od nefunkčních částí nás samých, ať už na mentální nebo tělesné úrovni. Když se do ní uvolníme a přijmeme ji za svou, můžeme obrovsky zmírnit napětí a bolest rozpustit.

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."