Vzdělání jako důležitá investice do vlastního seberozvoje

Pokud přijde řeč na vzdělání, všichni jsme si vědomi jeho důležitosti a jak nám trvale může měnit život. Vzdělání nekončí a ani by nemělo s posledním zazvoněním či vyhozením graduační čepice do vzduchu s tím, jak pevně svíráme náš diplom. Po vystoupení z oficiálních řad vzdělávacího systému nastupujeme na zcela novou cestu osobního rozvoje a nikdy nekončícího dalšího vzdělávání, které máme jen ve svých rukách. Učení a sebepoznávání, které nám umožňuje žít lepší život, zvyšuje naše šance na zaměstnání, posiluje naše postavení ve společnosti a jsme díky němu šťastnější, sebevědomější a úspěšnější. Vzdělání nepomáhá jen dětem či nám jako jednotlivcům, ale mění celé národy, buduje mírovější společnosti a důkazy prokazují, že další vzdělávání každý rok zvyšuje příjem člověka v průměru o 10 procent a někteří vědci dokonce odhadují, že kdyby se každé dítě naučilo číst, žilo by v chudobě asi o 170 milionů lidí méně.

Na kvalitním vzdělávání záleží

Vzdělávat se můžeme různě, můžeme kupovat a studovat knihy, navštěvovat offline či online kurzy, využívat služeb koučů a mentoringů či chodit na terapie. Děláme vše, co posouvá náš osobní rozvoj, dovednosti, znalosti a zkušenosti tam, kam se můžeme a chceme dostat. S každým naším dalším vzděláváním a vlastním osobním růstem, rostou i naše příjmy a čekat na to, až nastane ideální doba, děti odrostou nebo až budu vydělávat více, je docela možný důvod toho, proč se nám v životě nedaří, proč strádáme a stagnujeme na místě.

Celý proces seberozvoje můžeme ovlivnit a urychlit tím, že se necháváme inspirovat a aktivně hledáme to, co je pro nás nejlepší, jdeme cestou s mentorem, pracujeme se svými emocemi, které nám vyvstávají jen při pomyšlení na investování do vlastního vzdělávání. Zkoumáme skutečné argumenty proč je a proč není vzdělávání pro nás to, co nás může posunout dál a výš.

Kvalitní vzdělávání je pokaždé dobrý nápad a jediná věc, která nás může zastavit je ta, že investici, kterou jsem do vzdělání dala, nevyužiji, tehdy moje investice přichází nazmar a koupený kurz či kniha leží doma v šuplíku. Proto je důležité si při investování do sebe samé skutečně promyslet svoji motivaci, být si vědoma časové investice, kterou jsem ochotna tomu věnovat a pracovat se svými limitujícími přesvědčeními, které nás brzdí v tom si něco dopřát.


Jak vysoká by měla být investice do vzdělání?

V oblasti investování do svého vlastního vzdělávání jsem velmi otevřená a ráda bořím i toto tabu, ve kterém se o investicích a penězích vložených do vzdělání ve společnosti moc nemluví, natož tak v oslavném tónu, co jsem díky mé vzdělávací investici dokázala a na co jsem hrdá. Každý rok do svého vzdělání investuji nemalé částky a díky tomu mohu být lépe užitečná i svým klientkám.

V minulém roce se dokonce posunula má investice do vzdělání a osobního rozvoje ze statisíc ročně ještě o nulu dál. Časově a finančně jsem investovala do mnohých zahraničních online kurzů, pokračovacího výcviku na Tantrickém institutu integrované sexuality, privátního mentoringu, Školy textu, individuálních konzultací s mnohými experty, klubové členství a také stovky knih. Ještě před dvěma lety by to pro mne byla absolutně nemyslitelná částka. A pravděpodobně bych to ani časově nezvládala.

A jak to máš se vzděláním ty?

Ve skupině Kongres pro ženy jsem se zajímala, jak na tom ženy jsou s vlastním sebevzděláváním, co si o něm myslí a zajímala jsem se o to, jaké částky investují do prohlubování svých znalostí, pokud se dále vzdělávají a zde jen pár zajímavých odpovědí pro inspiraci:

„Díky Lucie Harnošová, že otevíráš tato témata. Peníze jsou pro mě důležité, i když jsem si je hodně odpírala a i teď nevím, jak k nim úplně přistupovat. Když jsem si nedávno dělala meditaci od tebe na Hojnost, tak jsem zjistila, že nejvíce mě v hojnosti omezuje hlava.“

„4 roky jsem se pokoušela začít podnikat bez pomoci druhých, a v podstatě se to projevovalo tak, že jsem jen tak seděla a čuměla a doufala že se něco změní no a pak mi jednoho dne došlo, že prostě potřebuju pomoct na té cestě. A v té chvíli se zrovna prodával jeden program, tak jsem naskočila a teď už jsem na volné noze. A samozřejmě jdu do každého dalšího programu, který mě zaujme.“

Luci děkuji, udělala jsem si radost a koupila si od tebe kurz na vnitřní holčičku, vizualizace byla neuvěřitelná a zjistila jsem, že moje vnitřní holčička není vůbec v pohodě a musím si ji více hýčkat a sblížit se s ní. Věřím, že to má velký vliv na to, jaká jsem i já. No a moc se mi líbí kurz Alchymie ženy.“

„Nejprve jsem si říkala, že to nepotřebuji počítat, ale po shlédnutí Lucčina videa jsem to udělala a došla k částce cca 70000 Kč. Vzdělávat jsem se nikdy nepřestala, od maturity před 30 lety. Letos jsem si dopřála např.: Alchymii ženského podnikání, semestr managementu na vysoké škole a kurz provázení umírajících a pozůstalých. Moje vzdělávání a rozvoj reflektují vždy mou aktuální životní situaci. Vypadá to různorodě, ale to jsem já. Všechno se zúročí. Na rok 2022 mám už naplánovaný částečně zaplacený seberozvoj za cca 80 tis. a pokračuji ve studiu managementu. Jsem vděčná, že můžu.“


O důležitosti investování do vzdělávání je potřeba se bavit, protože i to je součástí našeho osobního rozvoje. Ano, můžeme čekat, co nás naučí „škola života“, můžeme zavírat oči před těmi, kteří investují, můžeme závidět a nepřát, klepat si na čelo, nerozumět tomu, nechat náš vnitřní sabotující hlas vyhrávat, ale nikam nás to neposune a lepším člověkem díky tomu rozhodně nebudeme.

Investování do vzdělání by se mělo stát naší běžnou záležitostí. A není potřeba investovat hned statisíce, důležité je někde začít, začít s pocitem, že i já můžu a vědomě měnit a posunovat své limity. Rozhodnout se, že pro sebe něco udělám a že chci do svého života pustit hojnost, která jde ruku v ruce s našim osobním růstem.

Dej sebe sama na první místo a odstartuj změny ve svém životě, které ti investování do vlastního vzdělání může přinést. Chtít investovat sama do sebe není sobecké, chtít rozvinout svůj potenciál není sobecké, chtít víc není sobecké.

Abychom ze sebe vydaly to nejlepší a byly takovými maminkami, patnerkami a přítelkyněmi, jakými chceme být, musíme samy sebe dávat na první místo. Tak, jako milujeme své děti, rodinu a své blízké měly bychom se snažit dávat více lásky i samy sobě, přemýšlet o svých potřebách, zájmech a přáních. Pojď se naučit, jak sama sebe milovat ze všech nejvíc, pěstuj a hýčkej si svoji sebelásku, která ti zajistí dynamiku hojnosti a spokojenosti.

Velmi obdivuji ženy, které postavily samy sebe na první místo a prostřednictvím i mých vzdělávacích kurzů objevují své touhy, přání a nachází odvahu si je plnit, lepší se jim jejich vztahy, rozjíždí nová podnikání, mají úspěch se svými online kurzy, dějou se jim nové skvělé věci v jejich životě, během dne mají více energie a potešení, objevují svá poslání a žijí je, stávají se finančně soběstačnými a sebevědomými podnikatelkami, poznávají v sobě skryté možnosti a už se je nebojí použít. Ženy, které díky dalšímu učení pociťují skutečnou změnu ve svých životech a sebeláska se stala základním pilířem jejich životního štěstí.

Děkuji vám všem za vaši inspiraci a vaši důvěru ke mně jako mentorce, díky které si i já mohu plnit své sny a pomáhat ostatním ženám růst, vzdělávat se a žít spokojenější a vědomější život.


Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."