Jak moc důležité jsou zdravě nastavené hranice v našem životě

Hranice souvisí velmi úzce se sebeláskou a vztahem k sobě. Jak komunikujeme naše potřeby? Jsme si jich vědomé? Cítíme, že jsme překročily hranice, až když je pozdě? Hodně často hranice nemíváme zdravě nastavené, protože se snažíme být tu pro všechny a být ty hodné… A tak se nám neustále opakují situace, které naše hranice prověřují a toto téma vytahují na povrch. Často jsou tyto situace a zkušenosti spíše bolavé a my najednou zjišťujeme, že své hranice nemáme zdravě nastavené. I když jsme si možná myslely, že ano. Pojďme se na toto téma podívat blíže.

Mnoho žen bezmezně pečují, dávají, pomáhají a nevnímají, jak moc je to dlouhodobě vyčerpává. A jak to vlastně vadí i jim samotným. Ale nastavit si takové zrcadlo obvykle trvá.

Připomeňme si základní rozdělení hranic, abychom si zvědomily, kde hranice nastavené máme a ve které oblasti bychom si je ještě měly zpracovat. Podstatné je si nic nevyčítat, což stejně nikam nevede a jen se dostáváme do dalšího bludného kruhu sebeobviňování. Tyto oblasti je dobré znát, ale nikdy by nás jejich pojmenování nemělo vést k výčitkám, ale naopak vědomí, kde mám ještě možnosti růstu.

  • Hranice fyzické – můj osobní prostor (cca 1 m kolem našeho těla). Polož si důležité otázky: Jaký mám svůj osobní prostor? Kdy ho překračuji? Jak se u toho cítím? Jak můžu obnovovat svůj osobní prostor, abych se cítila v bezpečí?

    Na chvíli se zastav, zavři oči, roztáhni paže, ukotvi se v těle a vnímej, kde je tvůj bezpečný prostor, zda jsi ve svém středu. Co tě podporuje, co chceš mít ve svém prostoru, co tě podporuje – barva, voda, dotek, příjemné materiály, hezké věci apod. Je to takové vizualizační cvičení, které si můžeš udělat i několikrát za den.
    S hranicemi se dá pracovat, můžeš je rozšiřovat i zužovat. Není nutné je nastavit a pak vždy striktně dodržovat, situace se proměňují a je dobré být bdělá, vnímat své potřeby a podle nich v konkrétních situacích nastavovat své hranice.
  • Psychické hranice – naše myšlenky, názory, postoje, přesvědčení. Uvědom si okamžiky, kdy tě někdo manipuluje, zasahuje ti do vašeho prostoru, tlačí tě do kouta, nutí tě vzdávat se vlastních hodnot a postojů. Umíš si je ustát? V jakých vztazích žiješ? Nenarušuje někdo neustále tvoje hranice? Jak na tebe působí ostatní lidé? Co po tobě chtějí? Nenutí tě opakovaně své hranice překračovat? A naopak jak přistupuješ k lidem ty sama? Respektuješ jejich postoje, názory, myšlenky a přesvědčení? Nevyvracíš jim je neustále? Respektuješ je? Pokud zjistíme, že jsme manipulované a že se lehce necháváme ovlivnit druhými, pak nám přichází příležitost najít ještě více sebe samé a stoupnout si do své síly. Toto se obrovsky učíme v rámci sebeláskové cesty v kurzu ALCHYMIE ŽENY.
  • Materiální hranice – dávání, přijímání, půjčování, vracení (např. peněz, věcí apod.). Jak se ti věci vracejí, když je půjčíš? Vracejí se ti? Jsou v pořádku? Jak ty vracíš věci? Půjčuješ si věci, peníze? Proč? Půjčuješ ostatním, i když věci nevracejí? Komunikuješ s nimi otevřeně? Umíš přijímat dary? Umíš dávat? Jak se v těchto situacích cítíš? Umíš přijmout i větší dar? Umíš poděkovat? Při těchto otázkách, pokud si odpovíš upřímně, můžeš dostat dobrou zpětnou vazbu. Zda se ozveš, když něco není podle domluvy nebo tvých představ, nebo naopak tyto situace přejdeš mlčením a ony se neustále opakují? Nejsi neustále jen velkorysá? Pokud ano, pak proč? Co je toho důvodem? Tyto negativní zkušenosti se v tobě ukládají a nemizí, ale narůstají. Je proto tedy důležité si hranice nastavovat i v této oblasti. Pojď si všimnout hned nejbližší příležitosti, která se ti ukáže jako výzva na tvé materiální hranice a zkus ji vyřešit jinak, než jsi zvyklá. Minimálně neodpovídej na žádost hned, ale dopřej si čas a odpověz až za den, dva či ještě déle. To budeš mít alespoň možnost více se propojit sama se sebou a připravit se i na jinou možnost řešení situace.
  • Sexuální hranice – zóna komfortu v intimní oblasti, i v dlouhodobém vztahu. Komunikuješ dostatečně se svým partnerem? Říkáš, co nechceš, co ti nevyhovuje, co bolí, ubližuje tobě? A také naopak, co potřebuješ, po čem toužíš? Znáš se ty sama? Víš, co tě potěší? Dokážeš říci ne? Jsi k sobě upřímná? Jsi upřímná ke svému partnerovi?
    Tady je velmi důležité překonání strachu ze ztráty vztahu. Ze strachu, že třeba budeš sama. Neobětuješ své hranice jen pro to, aby tě někdo miloval? Toto je velká a nebezpečná past, do které se můžeš velmi snadno chytit. Pokud opakovaně ustupuješ, vždy tě to dohoní. Hranice potřebuješ, abys nešla přes sebe. Je to vědomý proces, kdy je důležité znát sebe a své potřeby a upřímně je komunikovat směrem k partnerovi. A NE, OPRAVDU NEMUSÍME JÍT DO BOLESTIVÉHO MILOVÁNÍ JEN PROTO, ŽE MÁ PARTNER CHUŤ SE MILOVAT. Pokud se nám náš společný sexuální život nelíbí, bolí nás, nic necítíme, jen to vytrpíme, pak je také ten nejvyšší čas na změnu. A to třeba díky kurzu Alchymie ženy.
  • Emocionální hranice – zodpovědnost za prožívání svých emocí a prožívání emocí ostatních. Nenecháváš si na sebe sypat emoce ostatních? Vyslechneš, ale nenecháváš se příliš strhnout? Nebo naopak nezahlcuješ svými emocemi své okolí? Toto je také velmi důležitá oblast v rámci rodiny, přátel i pracovních vztahů. Ale také v rámci společenského dění a tlaku, který můžeme cítit.

    Je důležité si být vědomá svého emočního prostoru. Dát si čas pro pročištění, vstřebání, čas pro sebe, v tichu. Pokud jsi v interakcích s ostatními a neznáš své hranice, své emoce, často se stává, že i když to nevidíš, nasáváš emoce někoho jiného. Cítíš se třeba špatně, ale nejsou to tvoje emoce, jsou to emoce někoho jiného. A tento stav člověka dlouhodobě velmi vyčerpává. Je důležité být v kontaktu sama se sebou, být ve svém středu, znát se, vnímat se, být pravidelně v kontaktu se svým srdcem, se svou joni, ve svém prostoru. Mnoha ženám pomáhá psát si deník a pravidelně se k němu vracet a připomínat si své prožitky, kdo jsem a co cítím. Díky tomu se můžeš spojovat sama se sebou a dokážeš rozpoznávat, kdy jsou tvé hranice narušovány. Pak máš možnost je přijmout nebo odmítnout, hranice můžeš rozšiřovat, zužovat, nebo měnit, ale vždy by to mělo vycházet z tvých autentických potřeb. Pokud je to vědomé, je to v pořádku.

Podívej se na různé situace, které ve svém životě prožíváš, které jsou výrazné a pamatuješ si je. Ty ti mnoho napoví. Kdy jsi své hranice porušila a proč? Je to tvé téma? Nebo hranice zdravě nastavené máš a jsi sama se sebou a svými hranicemi v souladu. Nebo jsou oblasti, ve kterých máš hranice nastavené zdravě a jiné, kde je to nastavení ještě třeba vylepšit? Jsou oblasti, kde se ti konkrétní situace pravidelně opakují? To je přesně téma, které je dobré blíže prozkoumat.

Zkus se nyní zaměřit na to, zda jsou hranice tvé téma. Zastavuj se v konkrétních situacích a uvědom si, zda opravdu je to ono, zda reaguješ ze svého vědomí, podle svých vlastních autentických potřeb. Je to pro někoho i náročné téma, ale velmi důležité, abys ses v životě posouvala a cítila se dobře. Ať se ti na této cestě ke své autentičnosti, sebelásce, sebevědomí daří a pokud chceš průvodkyni, jsem tu pro tebe.

Lucie je přední česká mentorka žen, vizionářka, spisovatelka a úspěšná expertní podnikatelka zaměřující se na ženský seberozvoj. Založila projekt Alchymie ženy, kde během šesti let prošlo jejími kurzy a programy přes 100 000 žen. Skrze své online kurzy pomáhá ženám najít své poslání, rozjet ziskové online podnikání a probudit ženskou energii a sebelásku. "Jsem nadšená z toho, že pomáhám tisícům žen říkat svoji pravdu, stát ve své síle, plnit si svá přání, vytvářet život svých snů a žít ve svobodě."